Δυνατή Καρδίτσα : Υλοποιήσαμε ένα τεράστιο έργο ύψους 32 εκατ. ευρώ


Στο τεράστιο έργο που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, και το οποίο υπολογίζεται σε 32 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρθηκε ο συνδυασμός «Δυνατή Καρδίτσα», με επικεφαλής τον κ. Κώστα Παπαλό, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν όλα μαζί τα μέλη, το πρωί της Τρίτης, στα γραφεία τους.
Ο κ. Παπαλός προχώρησε σε μία εκτενή ανασκόπηση της πορείας των χρηματοδοτούμενων έργων της περιόδου 2011-2014, θέλοντας να ενημερώσει, όπως ο ίδιος εξήγησε, τους δημότες για το πώς ακριβώς έγιναν τα έργα και από ποιους.
«Λέγανε ότι είχαμε να κάνουμε με μακέτες. Λέγανε ότι ήταν ένα ανύπαρκτο έργο. Εμείς, όμως, κάναμε τις μελέτες, εμείς φέραμε τις πιστώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα παρουσίαζε και τους ανάλογους πίνακες με τα έργα του Δήμου Καρδίτσας που εντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως Δημοτική Αρχή.
Σε ό, τι αφορά δε στο Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων για το έτος 2016, το οποίο ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της «Δυνατής Καρδίτσας» επισήμανε πως αδικούνται τα χωριά -καθώς τη μερίδα του λέοντος την έχει η πόλη – και όλα τα άλλα είναι συνεχιζόμενα έργα.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπαλός σημείωσε τα ακόλουθα :
«Με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» και την ενοποίηση πέντε Δήμων στον ενιαίο πλέον Δήμο Καρδίτσας το 2011, παραλήφθηκαν 6 ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 4,66 εκατομμυρίων €. Και για τα 6 αυτά έργα, πάρθηκαν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν.
Την περίοδο 2011-2014 σε διάστημα 3,5 ετών, ο Δήμος Καρδίτσας κατέθεσε συνολικά 31 προτάσεις ένταξης σε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, κυρίως στο ΕΣΠΑ, αλλά και σε άλλα προγράμματα με εθνικούς πόρους, όπως το Π.Δ.Ε. ή το «Πράσινο Ταμείο». Αυτές οι 30 πλήρεις προτάσεις που κατατέθηκαν, είχαν συνολικό προϋπολογισμό 21,6 εκατομμύρια €. Από τις 30 προτάσεις, εντάχθηκαν οι 17 με συνολικό προϋπολογισμό 14,79 εκατομμύρια €. Πρόκειται για έργα αναπλάσεων, υποδομών και κυκλοφορίας, αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και έργα ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σε αυτά τα 17 έργα, ο Δήμος Καρδίτσας δεν είχε να συνεισφέρει ούτε ένα € σε ότι αφορά το κόστος κατασκευής καθώς ήταν 100% χρηματοδοτούμενα, ενώ η προετοιμασία των μελετών και η ωρίμανσή τους, επίσης είχαν μηδενικό κόστος για το Δήμο.
Από τις 31 προτάσεις που κατατέθηκαν, δεν εντάχθηκαν οι 14, συνολικού προϋπολογισμού 6,87 εκατομμυρίων €, κυρίως λόγω έλλειψης επαρκών πιστώσεων στις προσκλήσεις των αντίστοιχων μέτρων. Αυτές όμως οι πλήρεις προτάσεις που δεν εντάχθηκαν, αποτελούν παρακαταθήκη για την επόμενη δημοτική περίοδο και ένα σημαντικό οπλοστάσιο για την ένταξη έργων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Τα παραπάνω έργα αφορούν αποκλειστικά ως φορέα υλοποίησης το Δήμο Καρδίτσας.
Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο και στη ΔΕΥΑ Καρδίτσας, παρήχθη σημαντικό έργο με εντάξεις και χρηματοδοτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 7,657 εκατομμυρίων €. Επιπλέον βέβαιο είναι ότι με την έναρξη υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί (ως ένα από τα έξι πρώτα που έχουν αξιολογηθεί θετικά και πήραν κωδικό ΟΠΣ) το έργο της κατασκευής μονάδας σταθεροποίησης/υγιεινοποίησης ιλύος στην ΕΕΛ (βιολογικός) Καρδίτσας προϋπολογισμού 3,751 εκατομμυρίων €.
Παράλληλα, υποστηρίχθηκε με κάθε μέσο η εκτέλεση έργων που αφορούν το Δήμο Καρδίτσας, όμως εκτελέστηκαν ή εκτελούνται από άλλους φορείς. Πρόκειται για τα έργα ολοκλήρωσης του περιφερειακού δακτυλίου, τα έργα ύδρευσης, τις οδικές παρακάμψεις και συνδέσεις, τα νέα σχολικά συγκροτήματα. Συζητούμε για σημαντικά έργα, προϋπολογισμού 91,39 εκατομμυρίων € , για την υλοποίηση των οποίων υπήρξε διαρκής συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Επίσης, εντός της περιόδου 2011-2014 ολοκληρώθηκαν όλα τα έργα του προγράμματος «Θησέας» που μετέφεραν οι πέντε πρώην Δήμοι στον ενιαίο πλέον Δήμο Καρδίτσας. Απορροφήθηκαν όλες οι πιστώσεις του προγράμματος και δόθηκαν σε χρήση τα έργα, μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο Μυρίνης (έργο του πρώην Δήμου Κάμπου) αλλά και ο πεζόδρομος της οδού Αβέρωφ (έργο του πρώην Δήμου Καρδίτσας).
Συνολικά, στα 3,5 χρόνια της περιόδου 2011-2014 έγινε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα ένταξης έργων στο Δήμο Καρδίτσας, χωρίς το παραμικρό κόστος για το δημοτικό ταμείο και μάλιστα ξεκινώντας (για την συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών) σε ότι αφορά την προγενέστερη προετοιμασία από μηδενικό σημείο. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας, ήταν η ένταξη με 100% χρηματοδότηση πολύ σημαντικών και αναγκαίων έργων και παράλληλα, η προετοιμασία ολοκληρωμένων προτάσεων που είναι κληρονομιά για την τρέχουσα δημοτική περίοδο.
Αν λάβουμε υπόψη μας και τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΣΑΤΑ του Δήμου ύψους 5 εκατομμυρίων € (εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σε 13 σχολικά συγκροτήματα και κολυμβητήριο, συντηρήσεις πλατειών, οδών, ποδηλατοδρόμων, υποδομών και μικροέργων στα χωριά μας) τότε τα στοιχεία δείχνουν ότι την τελευταία περίοδο από το 2011 και μετά και με φορέα υλοποίησης το Καλλικρατικό δήμο Καρδίτσας υλοποιήθηκε ένα τεράστιο έργο της τάξης των 32 εκατομμυρίων €».
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γούλας Σωτήριος, Μαρκινός Αθανάσιος, Παπαδημητρίου Χαρίλαος, Τσιούκης Λάμπρος, Παπαγεωργίου Σταύρος και ο Πρ. Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κωνσταντέλλος Αντώνιος.

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα για το Σχέδιο Δράσης της Περιφερειακής Στρατηγικής Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση
Επόμενο άρθρο Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας στην επιστολή του ΕΒΕ σχετικά με το ΕΣΠΑ