Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας στην επιστολή του ΕΒΕ σχετικά με το ΕΣΠΑ


Αναφορικά με τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων που προκηρύχτηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, θα θέλαμε καταρχήν να καταστήσουμε σαφές ότι από διαχειριστικής πλευράς, αξιοποιούνται πλήρως όλα τα περιθώρια που θέτει το συνολικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση των επενδυτών και κατ ΄ επέκταση της ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ, σε όλες τις προκηρύξεις δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που διαχειρίζεται η ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ (Εξωστρέφεια Ι & ΙΙ, Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα, Μεταποίηση σε νέες συνθήκες, Δράση ΜΜΕ των ΠΕΠ, Δράσεις του Αποθεματικού Απροβλέπτων για τις Γυναίκες και τους ανέργους κ.α.), έχει ληφθεί σειρά ευνοϊκών μέτρων για τους επενδυτές ή/και τους υποψηφίους, σε όλα τα στάδια υλοποίησης του κάθε Προγράμματος, όπως παρατάσεις προθεσμιών, ελάφρυνση διοικητικών απαιτήσεων και βελτίωση κινήτρων.
Έχουν ήδη δοθεί παρατάσεις στο χρόνο υλοποίησης και ολοκλήρωσης των ενταγμένων πράξεων σε όλα τα προγράμματα, μέχρι την τελική ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 δηλ. την 31η Δεκεμβρίου 2015, ως γενικό μέτρο προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίησή τους και έτσι να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι του Προγράμματος.
Επιπρόσθετα, στις 15/12/2015 υπογράφηκε η τροποποίηση του Οδηγού του Προγράμματος Ενίσχυσης ΜΜΕ των ΠΕΠ βάσει της οποίας, παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή Αιτήματος Επαλήθευσης – Πιστοποίησης Ολοκλήρωσης έως την 31/03/2016. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όσους επενδυτές το επιθυμούν, να αξιοποιήσουν το διάστημα του 1ου τριμήνου του 2016 για την διευθέτηση όλων των διοικητικών ενεργειών που απαιτούνται για την πιστοποίηση και τελική πληρωμή τους. Επιπλέον, βάσει της τροποποίησης αυτής επιτρέπεται ένα επιπλέον Αίτημα Τροποποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου (ΦΟΑ) της επένδυσης και μετά την ημερομηνία λήξης του έργου και μέχρι τις 29/2, γεγονός που διευκολύνει τους επενδυτές δίνοντάς τους χρόνο για την διαμόρφωση ή τροποποίηση δεν αλλοιώνονται οι προϋποθέσεις ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα. Αντίστοιχα, αναδιαμορφώθηκε το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων προκειμένου να υποστηρίξει τις τροποποιήσεις αυτές.
Παράλληλα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο, Διαχειριστική Αρχή και Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης(, σε στενή συνεργασία, εντείνουν τις προσπάθειές τους, εντατικοποιώντας τις πιστοποιήσεις, απλοποιώντας τις διαδικασίες και επισπεύδοντας τις απαιτούμενες αποφάσεις, με κοινό στόχο την στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας στο δύσκολο αυτό οικονομικό περιβάλλον.

Η Ειδική Γραμματέας
Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ
Φωτονιάτα Ευγενία

Προηγούμενο άρθρο Δυνατή Καρδίτσα : Υλοποιήσαμε ένα τεράστιο έργο ύψους 32 εκατ. ευρώ
Επόμενο άρθρο Συνάντηση των βουλευτών Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα