Δωρεάν Εξετάσεις για το Μελάνωμα και στην Καρδίτσα


Αύξηση κατά 3% έως 7% σημειώνεται κάθε χρόνο στη συχνότητα διάγνωσης νέων κρουσμάτων μελανώματος. Μόνο στη Ευρώπη, καταγράφονται ετησίως 60.000 νέες περιπτώσεις της νόσου και 15.000 θάνατοι. Το κακόηθες μελάνωμα αφορά το 3% έως 4% όλων των μορφών καρκίνου, ενώ οι οδυνηρές του επιπτώσεις μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, με την προληπτική εξέταση του δέρματος. Τα παραπάνω ανέφερε στη «Γνώμη» η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος κ. Μαριλένα Γλύτσου – Χάρμπα, η οποία δραστηριοποιείται στην Καρδίτσα τα τελευταία 16 χρόνια. Η κ. Γλύτσου – Χάρμπα τόνισε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και μεχρι τις 15 Μαΐου, δερματολόγοι θα εξετάζουν δωρεάν το κοινό σε ιδιωτικά ιατρεία και σε νοσοκομειακά ιδρύματα. Με ένα απλό τηλεφώνημα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να εξεταστούν δωρεάν.

Τέλος, σύμφωνα με την κ. Γλύτσου – Χάρμπα τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μία σημαντική αύξηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων, με το μελάνωμα να αποτελεί άμεσο κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τη ζωή. Κύριες αιτίες του φαινομένου και της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται, είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές – τρύπα του όζοντος – που έχουν κάνει το κακοήθες μελάνωμα ως ένα από τα ταχύτερα εξαπλωνόμενα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο. Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης συχνότητάς του στην Ευρώπη, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις εκστρατείες επιμόρφωσης του κοινού και στα προγράμματα πρόληψης. Οι προσπάθειες επιμόρφωσης και πρόληψης, οδηγούν στην διάγνωση του κακοήθους μελανώματος σε πολύ πρώιμο στάδιο, οπότε η νόσος είναι θεραπεύσιμη και συνοδεύεται από καλύτερη πρόγνωση.

Εσείς κινδυνεύετε από το μελάνωμα;

Όλοι μπορεί να εμφανίσουν μελάνωμα. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εάν ισχύει μια ‘η περισσότερες από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • – Ανοιχτόχρωμος φωτότυπος: δέρμα, μάτια και μαλλιά ανοιχτού χρώματος
  • – Γενετικοί παράγοντες: μεγάλος αριθμός ελιών στο δέρμα, ατομικό ‘η οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος
  • – Ηλιακά εγκαύματα: σοβαρά και επαναλαμβανόμενα, ειδικά κάτω από την ηλικία των 15 ετών
  • – Συχνή χρήση μεθόδων τεχνητού μαυρίσματος με UVA (solarium)

Ο καθηγητής κ. Κατσάμπας επισήμανε ότι οι στόχοι της εκστρατείας του προγράμματος «Ευρωμελάνωμα» είναι οι εξής:

  • 1. Η δωρεάν εξέταση των σπίλων των προσερχόμενων.
  • 2. Ο εντοπισμός ατόμων με πρώιμα (αρχικά) στάδια κακοήθους μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος.
  • 3. Ο εντοπισμός ατόμων υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη κακοήθους μελανώματος και καρκίνου του δέρματος.

4. Η ενημέρωση του κοινού μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για τα πρώιμα σημεία του κακοήθους μελανώματος, όπως επίσης για τις βλαπτικές επιδράσεις του ηλιακού φωτός στο δέρμα.

Τα τελευταία χρόνια η εκστρατεία του Ευρωμελανώματος έχει οδηγήσει στον εντοπισμό σημαντικού αριθμού προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών του δέρματος στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή χάρη στη συστηματικότατη και αφιλοκερδή συμμετοχή των δερματολόγων. Στην Ελλάδα, συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα 350 δερματολόγοι και πραγματοποιούνται περισσότερες από 2.500 εξετάσεις.

Δέκα χρόνια

Το 2009 είναι η δέκατη επέτειος της εκστρατείας του Ευρωμελανώματος, το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά στο Βέλγιο και σήμερα αποτελεί μια πραγματικά πανευρωπαϊκή υπόθεση.

Αν και είναι πάρα πολύ νωρίς για να αξιολογήσει κανείς τον αντίκτυπο της εκστρατείας στην επίπτωση και στην πρόγνωση του καρκίνου του δέρματος, είναι σταθερή η άποψη ότι, χρόνο με το χρόνο, η εκστρατεία αυτή επιτυγχάνει το στόχο της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του δέρματος και έχει γίνει ένα ανεκτίμητο εργαλείο προς την αύξηση της δημόσιας επαγρύπνησης σε αυτήν την πραγματικά πολύ επικίνδυνη ασθένεια.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος οργανώνεται υπό την αιγίδα του Ευρωμελανώματος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής (European Academy of  Dermatology and Veneorology).

Mεγάλος υποστηρικτής της ενέργειας είναι τα Φαρμακευτικά Εργαστήρια LA ROCHE-POSAY. Με ενημερωτικά έντυπα που εξηγούν τη σημασία της αυτοεξέτασης καθώς και τις αναγκαίες προφυλάξεις κατά την έκθεση στον ήλιο, η LA ROCHE-POSAY εκπαιδεύει τον κόσμο για την πρόληψη από τις αρνητικές συνέπειες του ήλιο. Επιπλέον, υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος και παρέχει συνεχή ιατρική εκπαίδευση για τους δερματολόγους, με εκπαιδευτικά σεμινάρια δερματοσκόπησης και με ροή πληροφόρησης από το site για τη δερματοσκόπηση (http://www.dermatoscopie.org/).

Προηγούμενο άρθρο Παρέμβαση Σκόνδρα στον Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης για το ΟΣΔΕ
Επόμενο άρθρο Ο Δήμος Ιτάμου μέσα από ένα Λεύκωμα