Ειδήσεις

Δωρεά του αρχείου του Παναγιώτη Νάννου στα ΓΑΚ


Το σύνολο του αρχείου του παραχωρεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας κ. Παναγιώτης Νάννος. Χθες κατέθεσε στην υπηρεσία τμήμα του αρχείου που σχετίζεται με το Δημοτικό Τραγούδι, «αντί άλλου καλωσορίσματος στην γενέθλια γη» όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή, με αφορμή την παραχώρηση του Σχολείου Μορφοβουνίου στα ΓΑΚ -Αρχεία Ν. Καρδίτσας. Η παράδοση του συνόλου του αρχείου θα γίνει σταδιακά για λόγους πρακτικούς, λόγω του μεγάλου πλήθους εντύπων και βιβλίων.

Το αρχείο Δημοτικής μουσικής περιλαμβάνει ψηφιακούς δίσκους και βιβλία που έχουν εκδώσει κατά καιρούς Σύλλογοι της Καρδίτσας, με εκατοντάδες σπάνια τραγούδια, ανάμεσα σε αυτό το υλικό είναι το σύνολο των καταγραφών που έκανε ο ίδιος στο Μορφοβούνι. Επίσης παραδόθηκαν σαράντα πέντε (45) δυσεύρετες συλλογές – ανθολογίες Δημοτικών τραγουδιών, σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, οι περισσότερες έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα του 19ου αιώνα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, προϊόν πολύχρονης βιβλιογραφικής ανασκόπησης του ερευνητή.

Στην επιστολή ο δωρητής αναφέρει για το δημοτικό τραγούδι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα τοπικό κέντρο αναφοράς, προκειμένου να αναδειχθεί η πολυσήμαντη αξία του δημοτικού τραγουδιού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «το Δημοτικό Τραγούδι αποτελεί, ίσως, το τελευταίο ζωντανό καριοφίλι, που οι επόμενες γενιές θα πρέπει να μάθουν και να το κρατήσουν στα χέρια τους, δεδομένου ότι οι μελλοντικές μάχες θα δοθούν με τα πλεονάσματα της Μνήμης και του Πολιτισμού, ήτοι της Συλλογικής Αυτογνωσίας».

 

ΓΑΚ ΑΡΧΕΙΑ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Χορήγηση αδειών νέων φυτεύσεων οιναμπέλων έτους 2016