Δύο μέτρα για τη δυσοσμία άμεσα και μακροπρόθεσμα


Αναλύθηκαν από το κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ οι πιθανές αιτίες της οσμής του πόσιμου νερού από τη λίμνη σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νομαρχία. Επισήμανση Παπαντώνη για λύματα στη λίμνη από επιχειρήσεις της περιοχής

Δύο μέτρα προτάθηκαν από το κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση της οσμής του πόσιμου νερού από τη λίμνη Πλαστήρα που εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το άμεσο μέτρο είναι η χρήση υπερμαγγανικού καλίου στη δεξαμενή αναρρυθμιστικής όταν εμφανιστεί το φαινόμενο της οσμής, το καλοκαίρι του 2008, ενώ το δεύτερο και μακροπρόθεσμο μέτρο, αφορά στη μηνιαία δειγματοληψία από τη λίμνη για έναν ολόκληρο χρόνο, από διαφορετικά σημεία κάθε φορά και διαφορετικά βάθη. Το κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ βρέθηκε χθες για δεύτερη φορά μέσα σε 10 ημέρες στο Νομό μας, προκειμένου να αναφερθεί στα αποτελέσματα που εξήγαγε από τα πρώτα στοιχεία που του δόθηκαν από τη Νομαρχία Καρδίτσας και τους παραλίμνιους δήμους του Νομού, στην πρώτη επίσκεψή του. Αρχικά έγινε η παρουσίαση των στοιχείων (προέλευση οσμής, προσδιορισμός πηγής για την αντιμετώπισή του, τρόποι αντιμετώπισης, μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις κλπ) ενώ στο τέλος έγινε αναφορά στα μέτρα που αναφέρουμε παραπάνω. Με το τέλος της σύσκεψης, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος και ο Μηχανολόγος – Μηχανικός / Χημικός, υπάλληλος της υπηρεσίας ελέγχου ύδατος της ΕΥΔΑΠ κ. Λύτρας, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Ο κ. Αλεξάκος

«Όπως είναι γνωστό μερικούς μήνες του καλοκαιριού δημιουργείται μια περίεργη οσμή στο νερό της λίμνης Πλαστήρα από το οποίο υδρευόμαστε, όχι πάντα όχι με την ίδια ένταση. Είναι όμως ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες του Νομού μας, τα 2/3 του νομού που υδρεύεται από εκεί. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, πέραν από το δευτερογενή καθαρισμό που ήδη αντιμετωπίζεται με τις δύο εγκαταστάσεις που γίνονται στα διυλιστήρια και αφορούν στον ενεργό άνθρακα και στην οζόνωση. θέλουμε να ψάξουμε τη γενεσιουργό αιτία, η οποία δημιουργεί αυτή την οσμή. Σ’αυτό το πλαίσιο, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα και με την ΕΥΔΑΠ ήρθαν πριν δύο εβδομάδες επιστήμονες της ΕΥΔΑΠ, τους παρείχαμε όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης του Δήμου Καρδίτσας και τους παραλίμνιους Δήμους και με την επεξεργασία των μέχρι τώρα στοιχείων κατέληξαν σε κάποιες προτάσεις που μας τις παρουσίασαν σήμερα ώστε να έχουμε μια απάντηση για το πώς δημιουργείται αυτό το φαινόμενο. Η πρότασή τους είναι να έχουμε σε ετήσια βάση, έναν ολόκληρο κύκλο δηλαδή, μετρήσεις ανά μήνα σε διαφορετική κάθε φορά θέση ή στάθμη της λίμνης, με διαφορετικές συνθήκες υψομέτρου, θερμοκρασίας και ηλιοφάνειας, έτσι ώστε να έχουμε όλα εκείνα τα αποτελέσματα που απαιτούνται για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για το πώς δημιουργείται το φαινόμενο της οσμής αρχικά και στη συνέχεια προτάσεις για την εξάλειψή του. Άμεσα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για να βρούμε τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ Νομαρχίας, παραλίμνιων Δήμων και Συνδέσμου Ύδρευσης, τι θα αναλάβει δηλαδή ο καθένας. Η πρόταση που τέθηκε από την ΕΥΔΑΠ για την μείωση της οσμής με την πρόσμιξη του υπερμαγγανικού καλίου ή νατρίου στην αναρρυθμιστική λίμνη είναι μια πρόταση που θα εξεταστεί. Προς το παρόν έχουμε δύο τρόπους, τον ενεργό άνθρακα και την οζόνωση, για την διύλιση του νερού, φαντάζομαι ότι η Διοίκηση του Συνδέσμου θα εξετάσει και αυτή την πρόταση, γιατί είναι ο αρμόδιος φορέας, και ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχει και το κόστος θα αποφασίσει».

Ο κ. Ευθ. Λύτρας

«Η πρότασή μας είναι να γίνει μια μελέτη της λίμνης σε ότι αφορά όλες τις παραμέτρους της, χημικές, φυσικοχημικές, βιολογικές και μικροβιολογικές, ώστε να εντοπιστεί η αιτία του φαινομένου της οσμής και μετά γνωρίζοντας την αιτία να εφαρμόσουμε τους τρόπους εκείνους για την εξάλειψή του. Μια σαφής μελέτη ενός υδάτινου σώματος απαιτεί οπωσδήποτε ένας ετήσιο κύκλο. Πιθανά να έχουμε κάποια συμπεράσματα νωρίτερα, αλλά αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη. Σε ότι αφορά τη μελέτη που έχει γίνει από το Πολυτεχνείο, το θέμα είναι σαφές. Η μελέτη του Πολυτεχνείου αφορά στην επεξεργασία του νερού, η δική μας πρόταση αφορά στον εντοπισμό της αιτίας του φαινομένου στη λίμνη. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και νομίζω ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συνδυαστικά με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Λύματα στη λίμνη από επιχειρήσεις της περιοχής

 Στο πλαίσιο της μηνιαίας υδροληψίας που πρότεινε το κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ (δεύτερο μέτρο) να γίνεται από διάφορα μέρη και βάθη της λίμνης προς εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη δημιουργία της οσμής του πόσιμου νερού, πρότεινε και τις παράκτιες δειγματοληψίες για πιθανή εισροή αποβλήτων. Σ’ αυτό ακριβώς το θέμα αναφέρθηκε ακολούθως ο Δήμαρχος Νεβρόπολης Αγράφων κ. Φώτης Παπαντώνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τόσο από παράπονα συμπολιτών μας όσο και από δικές μου διαπιστώσεις, βλέποντας ποιες επιχειρήσεις αδειάζουν λύματα στον βιολογικό καθαρισμό της Καρδίτσας, θεωρώ ότι με την κατανάλωση του νερού που υπάρχει στο αρχείο του Δήμου, δεν γίνεται η πρέπουσα αποκομιδή των λυμάτων στον βιολογικό καθαρισμό, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν κόψει ούτε ένα τιμολόγιο μεταφοράς λυμάτων στον βιολογικό της Καρδίτσας. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει προβεί σε ουσιαστικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις. Αυτό μπορούν να το κάνουν άνετα δίνοντάς τους εμείς στοιχεία από το Δήμο. Πιστεύω ότι οι μετρήσεις του μήνα Σεπτεμβρίου θα δείξουν με μεγάλη σαφήνεια τον μικροβιολογικό φόρτο των ρεμάτων που καταλήγουν στη λίμνη». Τέλος, ο κ. Παπαντώνης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας έπειτα από δική του πρόταση, για χρηματοδότηση των ακτών της λίμνης Πλαστήρα, η οποία προγραμματίστηκε για την 17η Ιουνίου, ημέρα Τρίτη. Αναλυτικά η δήλωσή του: «Στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ κατέθεσα την πρόταση να κινητοποιηθεί η ΤΕΔΚ προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Να γίνει δηλαδή ένας συστηματικός καθαρισμός των ακτών της λίμνης Πλαστήρα, δεδομένου ότι όλοι έχουμε να λαβαίνουμε από αυτό που λέγεται λίμνη Πλαστήρα. Το αίτημα έγινε ομόφωνα αποδεκτό και κανονίσαμε στις 17 του μήνα ημέρα Τρίτη, με τη συγκρότηση τριών συνεργείων να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των ακτών. Το κόστος του εγχειρήματος όπως γνωρίζετε θα το αναλάβει η ΤΕΔΚ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά σκουπίδια περιμετρικά της λίμνης, από τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται εκεί, όπως την πρόσφατη, τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Παρ’ ότι ο Δήμος με τα πενιχρά του μέσα προσπάθησε να μαζέψει τα περισσότερα σκουπίδια, εν τούτοις οι πολίτες -όπως φαίνεται- δεν πείθονται όταν επισκέπτονται τη λίμνη να μαζεύουν τα σκουπίδια που οι ίδιοι αφήνουν».

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στο Μακρυχώρι
Επόμενο άρθρο Στο πλευρό της Αναγέννησης τώρα και πάντα ο Δήμος