Δ. Βερίλλης :Κλειστή η Σχολή Αστυφυλάκων και άλλες δομές της Καρδίτσας


Το ζήτημα της ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ που έκλεισε αδικαιολόγητα το 2012 και την ακαταλληλότητα του χώρου που στεγάζονται οι αστυνομικές υπηρεσίες έφεραν στην επικαιρότητα με επιστολές τους οι πρώην Διοικητές της Σχολής Αστυφυλάκων Καρδίτσας κ. Δημήτριος Καλλιαντζής και η κα. Ελένη Αντωνίου και έχουν απόλυτα δίκιο σε όσα γράφουν.
Όμως για την πόλη της Καρδίτσα δεν είναι μόνον αυτά.
Τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια χάθηκαν πάρα πολλά για την Καρδίτσα και ιδιαίτερα οι συγκυβερνήσεις με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης την αποδυνάμωσαν ακόμη περισσότερο σε Υπηρεσίες και σε δομές.
Επειδή είναι ζητήματα που αφορούν τις δομές της πόλης μας, και ο δήμος παλαιότερα συνέβαλε με επιτυχία στην αντιμετώπισή τους, ως δήμαρχος Καρδίτσας, την περίοδο 2007- 2010, θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής;

1. ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ
Η Σχολή Αστυφυλάκων έκλεισε το 2012 και δεν ξαναλειτούργησε παρόλο ότι λειτουργούν τα αντίστοιχα Τμήματα των Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.
Η νέα Κυβέρνηση, πρέπει να βρει τον τρόπο να ξαναλειτουργήσει η Σχολή όπως έγινε στις άλλες περιοχές.

2. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Δεν γνωρίζω αν στο χώρο και τις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων μπορεί και πρέπει να συνυπάρξουν η Σχολή με την Αστυνομική Διεύθυνσης Καρδίτσας. Είναι βέβαιο όμως πως οι αστυνομικές υπηρεσίες χρειάζονται ένα αναβαθμισμένο από κάθε άποψη χώρο. Αυτό είναι και ο λόγος που μετά το 2008 ο δήμος Καρδίτσας με τη βοήθεια των βουλευτών καρδιτσιωτών Στρατηγών της Αστυνομίας Αναγώστου και Φράγκου προσπαθήσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το στόχο. Ο δήμος μετά από δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες παραχώρησε την απαιτούμενη έκταση , τροποποιήθηκε εκεί το Σχέδιο Πόλης και έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες στα υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ, Δηημόσιας Τάξης, Γεωργίας κ.λ.π. Τελικά η κατασκευή του με απόφαση της Διϋουργικής Επιτροπής αποφασίστηκε η κατασκευή του μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ.

3. ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Ο δήμος Καρδίτσας την περίοδο 2007-2010 καθόρισε τους όρους δόμησης και παρεχώρησε στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας την αναγκαία έκταση για την ανέγερση Φοιτητικών Εστιών. Επίσης παρόλο ότι δεν ήταν αρμοδιότητα του δήμου κάναμε συνεχείς προσπάθειες και η κατασκευή τους εντάχτηκε στο πρόγραμμα του Ε.Ι.Ν. μαζί με τις Φοιτητικές Εστίες της Λάρισας. Έγινε, τότε, και η περίφραξη του χώρου και μπήκαν και οι πινακίδες για τα προγράμματα και τα ποσά που θα χρηματοδοτήσουν το έργο. Μετά το 2010 είναι άγνωστο τι μεσολάβησε και κατασκευάστηκαν μόνον οι φοιτητικές εστίες Λάρισας, ενώ εδώ μένουν μόνον οι πινακίδες και η περίφραξη.

4. ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
Η Σχολή Δασοπονίας των ΤΕΙ σταμάτησε να εισάγει νέους σπουδαστές και αποφασίστηκε , μετά και την αποφοίτηση και των τελευταίων σπουδαστών , να μεταφερθεί στο Καρπενήσι. Όπως γράφηκε τότε αυτό έγινε για να ικανοποιηθεί ο τότε δήμαρχος Καρπενησίου και νυν Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Δεν γνωρίζω αν αληθεύει αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι αδικαιολόγητη. Καλό θα ήταν, στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις, η Σχολή Δασοπονίας Καρδίτσας
να ενταχθεί στο μηχανογραφικό. Και αυτό ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αποφασίσει ή όχι να ενσωματώσει στην Καρδίτσα και τις σχολές Δασοπονίας Καρπενησίου και Δράμας.

4. 60 ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ
Μεταφέρθηκε στα Φάρσαλα, μετά το 2011, η 60 ΜΕ. Η απόφαση υπήρξε αδικαιολόγητη , σε μεγάλο βαθμό, γιατί αφενός η Καρδίτσα δεν υστερεί από γεωγραφική θέση και αφετέρου γιατί με προσπάθειες κυρίως του δήμου Καρδίτσας είχανε έλθει στο στρατόπεδο Ρούσσου οι λυόμενες εγκαταστάσεις. Ενώ κατασκευάστηκε και η μεγάλη αποθήκη. Σήμερα είναι η ώρα να επανέλθει στην Καρδίτσα αναβαθμισμένη ως 61 Μονάδα Επιστράτευσης και τέλος

5. Έκλεισαν ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, οι περισσότερες από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και τα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ του δήμου Καρδίτσας.

Για τους λόγους αυτούς όλα τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να υποβάλουν, πειστικά τα δίκαια αιτήματα της Καρδίτσας. Ενώ η νέα Κυβέρνηση χωρίς να ευθύνεται σε κάτι, πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτά τα ζητήματα, των κραυγαλέων λαθών και αδικιών, και να δώσει λύσεις, ή τουλάχιστον σοβαρές απαντήσεις, το ταχύτερο δυνατόν, στη διάρκεια αυτής της τετραετίας.

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας
Επόμενο άρθρο Χρ. Κατσαβριά : Νέο τοπίο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης