Ειδήσεις

Δ. Καραμαγκιόλας : Διακρίσεις απέναντι στους καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών από το Δήμο Καρδίτσας


Απαράδεκτη είναι πραγματικά η πολιτική που ακολουθείται εδώ και δυο χρόνια από το Δήμο Καρδίτσας στον τομέα χορηγιών για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν τις παραστάσεις Καραγκιόζη του Θεάτρου Σκιών.

            Συγκεκριμένα για δυο συνεχόμενες περιόδους, ο Δήμος Καρδίτσας ανέθεσε σε θεατρικά σχήματα του Νομού μας Θεατρικές Παραστάσεις στα Δημοτικά Διαμερίσματα της ευθύνης του, αγνοώντας εσκεμμένα και επιδεικτικά το Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζη) και μη αναθέτοντας ούτε μία θεατρική παράσταση στο καλλιτεχνικό αυτό είδος.

            Αναρωτήθηκα αυτά τα δυο χρόνια για τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν τον Δήμαρχο σε αυτή την ακατανόητη και απαράδεκτη απόφαση, όταν μάλιστα για λόγους οικονομίας, θα μπορούσε να επιλέξει σε αυτή την κακή οικονομική συγκυρία τη «φθηνότερη» παράσταση του θεάτρου Σκιών από την «ακριβότερη» παράσταση άλλου τύπου θεάτρου! Άρα οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί!

            Με μεγάλη απογοήτευση και αγανάκτηση, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι λόγοι είναι πιθανότατα πολιτικής αντεκδίκησης του Δημάρχου απέναντι στους δυο ντόπιους καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών που στις δημοτικές εκλογές του 2014 συμμετείχαν ενεργά σε αντίπαλα ψηφοδέλτια, απέναντι σε αυτό της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Είναι αλήθεια ευτελή τα κίνητρα του Δημάρχου με τα οποία τελικά αποφάσισε να αποκλείσει από τα καλλιτεχνικά προγράμματα του Δήμου μας δυο αναγνωρισμένους και καταξιωμένους λαϊκούς καλλιτέχνες που στο παρελθόν βραβεύτηκαν με Α΄ Πανελλήνια βραβεία σε αντίστοιχους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και τίμησαν το όνομα της πόλης μας της Καρδίτσας σε όλη την επικράτεια της χώρας.

            Θα ήθελα με μεγάλη συμπάθεια στο Δήμαρχό μας, να του υπενθυμίσω ότι στα πρώτα του πολιτικά βήματα τον στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις και ότι κατά την πρώτη και μοναδική του προσπάθεια να εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, εγώ ήμουν αντιπρόσωπος στα εκλογικά κέντρα της Κοινότητας που γεννήθηκα, τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του! Άλλη μια φορά έχει αξία να θυμηθούμε τη φράση: «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».

            Λυπούμαι βαθύτατα που τα γεγονότα με ανάγκασαν να προβώ σε καταγγελία έναντι του «συντρόφου» Δημάρχου για την απόφασή του να αντεκδικηθεί απέναντι σε ανθρώπους που συμπορεύτηκε τόσα χρόνια και έδωσε κοινούς αγώνες για την κοινωνία, τις πολιτικές ιδέες και τον πολιτισμό. Άραγε τι έχει να πει η Δημοτική Αρχή στα μικρά παιδιά του Δήμου μας; ¨ότι δεν είναι ανάγκη να ψυχαγωγηθούν από γνήσιους παραδοσιακούς καλλιτέχνες που με την ψυχή τους αγωνίζονται τόσα χρόνια να κρατήσουν ζωντανό τον Καραγκιόζη ανά την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, προβάλλοντας παντού τον τόπο καταγωγής τους, δηλαδή την Καρδίτσα; Μήπως σκοπεύει να αναπληρώσει αυτό το πολιτιστικό κενό φέρνοντας καλλιτέχνες από άλλους Δήμους της χώρας μας; Καλοδεχούμενοι!!

            Όταν ένας λαός αγνοεί και αρνείται το παρελθόν του, όταν σβήνει την ιστορία του, άθελά του υπονομεύει το μέλλον του. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο απαιτείται όχι μόνο το μεράκι κάποιων ανθρώπων, αλλά και η συνδρομή των Αρχών του τόπου. Το θέατρο Σκιών προέρχεται από τον λαϊκό μας πολιτισμό και μας δίνει αφορμές και ερεθίσματα για να κάνουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Η απήχησή του είναι τρομακτική αν συλλογιστεί κανείς τον αριθμό των παιδιών που έχει ψυχαγωγήσει και τη διάσωσή του μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

            Κύριε Δήμαρχε, σκεφτείτε σοβαρά τα παραπάνω.

Ο λαϊκός καλλιτέχνης του Θεάτρου Σκιών

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΟΛΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ο Ποδηλατικός Όμιλος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις της ΕΦΑ Καρδίτσας για την αυγουστιάτικη πανσέληνο