Πρωτοσέλιδο

Εγκαινιάστηκε ο νέος αξονικός τομογράφος στο Γ.Ν. Καρδίτσας


Εγκαινιάστηκε ο νέος υπερσύγχρονος αξονικός τομογράφος στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Το έργο υλοποιήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και προϋπολογισμό 446.400 ευρώ. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος ενώ κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής:

ajonikos-1

«Είναι μια σημαντική μέρα γιατί παραδίδεται ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες. Για να υλοποιηθεί το έργο αυτό συνεργαστήκαμε, 5η Υ.Π.Ε, Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, Υπουργείο Υγείας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως χρηματοδότης του έργου και με σωστά βήματα φτάσαμε στο αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα διαχέεται σε όλη την κοινωνία. Εμείς έχουμε θέσει ένα στόχο. Την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος χρειάζεται η προσπάθεια της καθεμιάς και του καθενός. Αν κάνει ο καθένας σωστά αυτό που πρέπει να κάνει, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Στόχος μας είναι οι εύποροι να έρχονται να περιθάλπονται στα δημόσια νοσοκομεία και όχι οι άποροι να πηγαίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη συνεργασία απ’ όλους και σεβασμός και ενδιαφέρον απέναντι στον συμπάσχοντα συνάνθρωπό μας. Μπορούμε να κάνουμε μια αντίσταση ποιότητας. Να προσφέρουμε δηλαδή ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες».

Στα εγκαίνια παρέστησαν μεταξύ άλλων, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρος Λάππας, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου και η κ.Παναγιώτα Βράντζα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνίου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Βαρελάς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το έργο αφορά στην προμήθεια αξονικού τομογράφου για το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Το νέο συγκρότημα του αξονικού τομογράφου είναι της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας 20 τομών ανά περιστροφή, κατάλληλο για νοσοκομειακή χρήση διαγνωστικές εξετάσεις ολόκληρου του σώματος, με δυνατότητα για εξετάσεις, τόσο ρουτίνας απλές όσο και ειδικές. Με τον παραπάνω εξοπλισμό, αναμένεται η βελτίωση του επιπέδου ποιοτικής παροχής υπηρεσιών με συνέπεια την βελτίωση του επιπέδου ικανοποίησης του χρήστη (πελάτη – ασθενή).

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 

Σημεία ομιλίας Διοικητή Νοσοκομείου Καρδίτσας Β. Βαρελά

Ο νέος σύγχρονος Αξονικός Τομογράφος βρίσκεται εγκατεστημένος και εν λειτουργία σε ένα νέο διαμορφωμένο περιβάλλον, έτοιμος να παράσχει τις υπηρεσίες του, δίνοντας ελπίδα ζωής στους συμπολίτες μας.

Από το βήμα αυτό, οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους συνεργάτες μου στο Δ.Σ, την Κα Σαραφίδου, την Κα Γραββάνη και την Κα Σοφολόγη, που συνέβαλλαν ως διαχειριστική αρχή ώστε να υλοποιηθεί ομαλά αυτό το έργο, και να μνημονεύσω την ευγενική χειρονομία δωρεάς του Κου Καραγιαννάκη και της Αναδόχου Εταιρείας που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση και στην προμήθεια του απαιτούμενου πρόσθετου εξοπλισμού του χώρου εγκατάστασης του νέου Αξονικού Τομογράφου.

Γι’ αυτό και η υγεία ως επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και η εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα υγείας αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ανάπτυξης, οι σημαντικότεροι στρατηγικοί στόχοι του οποίου είναι:

  • 1ος στόχος: Η ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια ενός δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υψηλής ποιότητας μέσω των μονάδων οικογενειακής φροντίδας υγείας.

Όπως γνωρίζετε το σχετικό νομοσχέδιο στοχεύει στην καθολική κάλυψη των αναγκών, στην ισότιμη πρόσβαση και στην μικρότερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών – διευκολύνοντας και όχι αποκλείοντάς τους από το ΕΣΥ – και αντικαθιστώντας ένα πλαίσιο χωρίς μηχανισμούς ελέγχου και τεκμηριωμένης ιατρικής πράξης, που ευνοούσε την προκλητή ζήτηση, την υπερσυνταγογράφηση και τη διαφθορά, με έλλειμμα στην ποιοτική φροντίδα υγείας για τους πολίτες.

Συστατικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ο οικογενειακός γιατρός, που είναι γενικός γιατρός ή παθολόγος και παιδίατρος. Κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) θα διαθέτει οικογενειακό γιατρό, με πληθυσμό ευθύνης περίπου 2.000 ατόμων, που θα παραπέμπει τον πολίτη, εάν χρειαστεί, σε εξειδικευμένο γιατρό και σε νοσοκομείο. Η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, ακόμα και για τις κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών.

Στην Πόλη μας προβλέπονται σε πρώτη φάση δύο ΤΟΜΥ και αναζητούνται οι χώροι για την στέγασή τους.

 

  • 2ος στόχος: Η βελτίωση της ποιότητας, η ενίσχυση της ασφάλειας και ο εξορθολογισμός της νοσοκομειακής περίθαλψης. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο.

 

Το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όχι μόνο δεν πρέπει να επιδράσει αρνητικά στην νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά επιβάλλεται πριν την εφαρμογή του να την ενισχύσει.

Το Γ.Ν. Καρδίτσας δεν ανήκει στη γενιά των νέων νοσοκομείων αφού κατασκευάστηκε και δόθηκε σε λειτουργία πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Η εγκατάλειψη στο χρόνο, χωρίς ουσιαστική συντήρηση τόσον των ΗΛΜ εγκαταστάσεων όσον του φέροντος οργανισμού και των δομικών στοιχείων του κτηρίου έχει σαν αποτέλεσμα την μόνιμη ύπαρξη προβλημάτων που καθιστούν την λειτουργία του ενίοτε προβληματική.

Επί προσθέτως ο Ιατρικός εξοπλισμός χρειάζεται ανανέωση και αντικατάστασή του σε μεγάλο βαθμό με νέο,  ώστε οι παρεχόμενες στους ασθενείς υπηρεσίες να είναι αναβαθμισμένες. Δεν μας ικανοποιεί Κε Υπεάρχα η κατανομή των ποσών του ΕΣΠΑ για προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού που αντιστοιχεί στο Νοσοκομείο μας. Γνωρίζουμε τα προβλήματα χρηματοδότησης και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και την παραμικρή μας δυνατότητα, όπως π.χ. τα εισοδήματα του Νοσοκομείου από τα κληροδοτήματα, που μέχρι τώρα ήταν στα αζήτητα, όμως τα ποσά δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Στα χειρουργεία του ΓΝΚ γίνονται πάνω από 3500 κατ’ έτος, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις όλων των ειδικοτήτων και ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου μας είναι πανελληνίως καταξιωμένος. Για να διατηρήσει την καταξίωσή του αυτή ο χειρουργικός τομέας και να συνεχίσει να σώζει ζωές, απαιτείται άμεσα ο εκσυχρονισμός των χειρουργείων του ΓΝΚ. Υπάρχει σχετική τεχνικοοικονομική μελέτη και  αν δεν υλοποιηθεί από το ίδρυμα Νιάρχος όπου έχει κατατεθεί και σχετικό αίτημα, θα χρειαστούμε οπωσδήποτε την συνδρομή του Υπουργείου. Σημαντικό ρόλο στην περίπτωση αυτή πρέπει να παίξουν οι Βουλευτές μας.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Γ.Ν.Κ., θα επιφέρει μείωση των λειτουργικών δαπανών για θέρμανση και ψύξη της τάξης άνω του 70% και κατά συνέπεια άμεση απόσβεση της δαπάνης. Προϋπόθεση, η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Υποδομών με το οποίο βρισκόμαστε σε επικοινωνία χρειαζόμαστε όμως την συντονισμένη προσπάθεια όλων και κυρίως των Βουλευτών για την θετική εξέλιξη στην προσπάθειά μας αυτή.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η σύνδεση του ΓΝΚ με το Φυσικό Αέριο, η ένταξη του οποίου στο ΠΔΕ του Υπουργείου Υγείας αναμένεται, μας ανησυχεί όμως η μέχρι τώρα καθυστέρηση.

Στα αιτήματά μας δεν μπορούμε να αφήσουμε στο απυρόβλητο την Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, την υποστήριξη της οποίας, στο μέτρο του δυνατού, είχαμε μέχρι σήμερα και από την οποία πρόσφατα ζητήσαμε μικρή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του Τηλεφωνικού μας Κέντρου, που βρίσκεται στα όριά του και την υγρομόνωση του δώματος της ΜΕΘ για την αποφυγή δυσάρεστων στο μέλλον καταστάσεων. Κύριε Υπεάρχα ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ικανοποίηση του αιτήματός μας.

 

  • 3ος στόχος: Η Προώθηση της Ψυχικής Υγείας και της Αγωγής Προαγωγής Υγείας

 

Ψηφίστηκε ο νέος Νόμος 4461/2017 (ΦΕΚ 38Α/28-03-2017) Περί Μεταρρύθμισης της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, δεν λειτουργεί όμως πλήρως η δομή στο ΓΝΚ της Ψυχιατρικής Κλινικής, που για λόγους νομοθετικού κενού δεν έχει ακόμη θέση Διευθυντή – αν και η θέση έχει προκηρυχθεί.

Σημειωτέον ότι κρίθηκε άγονη η μία από τις δύο θέσεις Ψυχιάτρων Επιμελητών Β, που είχαν προκηρυχθεί, θέση που όμως επαναπροκηρύχθηκε.

Εγκαίνια για την λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής πραγματοποιήθηκαν, επί πλέον χρήματα για την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών και προμηθειών που ζητήθηκαν από το ΔΣ δόθηκαν, μόνο που δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί επίκειται τροποποίηση του ΠΠΥΥ 2015 που χρονίζει στα συρτάρια του Υπουργείου.

 

Προηγούμενο άρθρο Αποχή από όλες τις διαδικασίες επιλογής διευθυντών
Επόμενο άρθρο Σύνοδος Προέδρων - Αναπληρωτών Προέδρων ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ