Εγκαινιάστηκε το κέντρο Χλωρίδας & Πανίδας των Αγράφων της Πίνδου


Πρότυπο και Μοναδικό στη Θεσσαλία.

      Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου και ώρα 11π.μ., εγκαινιάστηκε στο Τ.Δ. Καστανιάς του Δήμου Ιτάμου, το μοναδικό στη Θεσσαλία αλλά και πρότυπο Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας των Αγράφων της Πίνδου.

      Ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για το φυσικό περιβάλλον της ορεινής Αγραφιώτικης ζώνης. Ένα έργο που οργανώθηκε και λειτουργεί στον φυσικό του χώρο και θα αποτελέσει σταθμό για τους επισκέπτες της λίμνης Πλαστήρα.

     Το Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας, αποτελούσε στόχο και επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής Ιτάμου από το 2000, όταν σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, διατέθηκε αρχική πίστωση 50εκ.δρχ. για την ανακαίνιση του πετρόκτιστου δημοτικού σχολείου της Καστανιάς, που καταλαμβάνει έκταση 750τ.μ.

    Το 2007 από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιτάμου ανατέθηκε η σύνταξη μελέτης στους μελετητές κ.κ. Μιχαλάκη, Ελ. Αντωνίου και Παπουτσή.

    Η μελέτη κατατέθηκε στην ΑΝΚΑ, αξιολογήθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader+ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με το ποσό των 215.000€

     Ακολούθησε η δημοπράτηση του έργου με ανάδοχο τον κο Μαυρογιάννη Αθανάσιο.

     Το Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας των Αγράφων της Πίνδου περιλαμβάνει:

  • * Αίθουσα εκθεμάτων χλωρίδας και πανίδας
  • * Αίθουσα εκδηλώσεων πολλαπλών χρήσεων
  • * Αίθουσα παρασκευασμάτων – φωτογραφικό εργαστήριο
  • * Αίθουσα βιολογίας – χημείας
  • * Βιβλιοθήκη

     Για το σπουδαίο έργο, ο Δήμαρχος Ιτάμου Βασίλειος Τσαντήλας δήλωσε:

«Ένα όραμα για τ’ Άγραφα έγινε πράξη. Η Χλωρίδα και Πανίδα των Αγράφων, είναι ανεξερεύνητης και ταυτόχρονα ως σπάνια και μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας, αντιμετωπίζει κινδύνους καταστροφής από διάφορες αιτίες. Οργανώσαμε το Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας των Αγράφων της Πίνδου και φιλοδοξούμε η λειτουργία του να συμβάλλει στην ανάδειξη αλλά και προστασία της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Επιθυμούμε το Κέντρο να καταστεί προορισμός όλων των σχολικών μονάδων της Ελλάδος και των Πνευματικών Ιδρυμάτων και να έχει την υποστήριξη αρμοδίων υπηρεσιών (Δασαρχεία, Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι.). Παραδίδουμε στους Καρδιτσιώτες, ένα σπουδαίο έργο.»

     Η δημιουργία του πρότυπου Κέντρου Χλωρίδας και Πανίδας, ως χώρος εκπαίδευσης και γνωριμίας με την Αγραφιώτικη φύση, θα λειτουργεί ως πόλος έλξης, όχι μόνο των μαθητών και σπουδαστών αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών ετησίως της λίμνης Πλαστήρα.

    Με το Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας, και σε συνδυασμό με την θρησκευτική κληρονομιά της Καστανιάς (Τέμπλο του 16ου αιώνα και την θαυματουργεί κάρα του Αγ. Τρύφωνα), το εργαστήρι Παραδοσιακών Τσαρουχιών, το «Μουσείο» Οίνου της οικογένειας Εγγλέζου, την αναβάθμιση του Δημοτικού Ξενώνα και την προσδοκώμενη αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων Καστανιάς και Παραλίμνιας ζώνης, αναβαθμίζεται συνολικά το Τ.Δ. Καστανιάς. Επιπλέον το Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας, λειτουργεί ως μία αλυσίδα Πολιτισμού και Τουρισμού στον χώρο του Δήμου Ιτάμου: Των Αρχαιοτήτων του Καλλιθήρου και Ραχούλας, της Ι.Μ. Πέτρας Καταφυγίου, του Μουσείου Φλωράκη στο Παλιοζογλόπι, τη βρύση Ιτάμου, του Δασικού χωριού «Δρυάδες» στο Καροπλέσι, του μοναδικής φυσικής ομορφιάς Δασικού Συμπλέγματος Αγράφων, και των ποταμών Μέγδοβα και Άσπρου από το Φράγμα λίμνης Πλαστήρα έως την Νεράιδα.

    Αυτή την πολιτική στοχεύουμε και υλοποιούμε με κόπο, επιμονή και κάτω από δύσκολες συνθήκες.   

Προηγούμενο άρθρο Επιμένει για την έκταση στο «Τσιφλικάκι» ο Δήμος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εκτός της Κ.Ο. της ΝΔ και εκτός κόμματος ο Πέτρος Τατούλης μετά τη νέα συνέντευξη