«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…, είναι ένα ραφείο λέξεων, από τη γη ως τη σελήνη!»


Με πρωτότυπες δράσεις που ενθουσίασαν μικρά και μεγάλα παιδιά, συνεχίστηκε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, ο 2ου κύκλος της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2015 με τίτλο Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…!, που για πρώτη φορά φέτος, οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», μιλήσαμε στα παιδιά για το διαστήμα, τους αρχαίους κινέζους που πρώτοι έφτιαξαν πυραύλους (έστω και για βαρελότα) και φυσικά για τον λεγόμενο πόλεμο των άστρων μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για την κατάκτηση του διαστήματος

Με αφορμή τον Ιούλιο Βέρν που ήταν ο πρώτος που επινόησε το ταξίδι στο φεγγάρι και το σχήμα του πυραύλου, διαβάσαμε το πολύ ωραίο βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Από τη γη στη σελήνη ή το κανόνι της ειρήνης!» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Είδαμε βίντεο με τα διαστημικά λεωφορεία Challenger , Columbia και τον Neil Armstrong να πατάει στη σελήνη με το Apollo 11, και την πολύ ωραία ταινία του Ζωρζ Μελιές «Ταξίδι στη Σελήνη».

Τέλος φτιάξαμε με ανακυκλώσιμα υλικά τους δικούς μας πυραύλους και τους πετάξαμε ως το… φεγγάρι!

Στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου», τα παιδιά αποτύπωσαν λέξεις βγαλμένες από το καλοκαίρι και τη ζωή στη βιβλιοθήκη, πάνω σε κομμάτια ύφασμα και με διάφορες τεχνικές κεντήματος, τις κέντησαν με πολύχρωμες κλωστές με σκοπό να τις ενώσουν και να φτιάξουν τη φετινή πολύχρωμη σημαία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας!

Το βραδάκι μικροί και μεγάλοι, στον προαύλιο χώρο της παιδικής βιβλιοθήκης συνοικίας «Αγίου Νικολάου», απολαύσαμε την ταινία «Ο μικρός Νικόλας πάει διακοπές» σε σκηνοθεσία του Laurent Tirard, με τους Valérie Lemercier, Kad Merad, Dominique Lavanant και γελάσαμε με τις απίθανες περιπέτειες του μικρού αγαπημένου ήρωα των παιδιών.

Η 1η εβδομάδα του 2ου κύκλου της καλοκαιρινής εκστρατείας, ολοκληρώνεται σήμερα με τις παρακάτω δράσεις :

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το ατελιέ του Αλέξη Ακριθάκη

Μετατρέπουμε τη βιβλιοθήκη στο ατελιέ του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη,.

Ζωγραφίζουμε βαλίτσες με το δικό του τρόπο και γράφουμε μικρά ποιήματα εμπνευσμένα από τους τίτλους των έργων του.

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου».

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα ραφείο λέξεων

Κεντάμε με πολύχρωμες κλωστές λέξεις πάνω σε μικρά κομμάτια από ύφασμα, τα ράβουμε μεταξύ τους και φτιάχνουμε την σημαία του καλοκαιριού.

 

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Στην παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού».

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω. Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Πληροφορίες για όλες τις δράσεις καθώς και το πλήρη πρόγραμμα λειτουργίας των Παιδικών Βιβλιοθηκών υπάρχει στην Ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας http://www.dimoskarditsas.gov.gr/ και στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook: https://www.facebook.com/pages/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas?ref=hl.

Και φέτος το καλοκαίρι… «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι χώρος γνώσης, έκφρασης & δημιουργίας»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Θάνου Σκάρλου για τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Επόμενο άρθρο Βγήκαν μπλοκάκια στη Θεσσαλία – 25 συλλήψεις