Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι οι φανταστικοί μας φίλοι!


Ξεκίνησε με μεγάλη προσέλευση παιδιών, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η δεύτερη εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2015 με τίτλο Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…!, που για πρώτη φορά φέτος, οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση» βάλαμε στον φελοπίνακά μας τις εικόνες 12 ηρώων από βιβλία. Τα παιδιά με τη βοήθεια μικρών αποσπασμάτων, προσπάθησαν χωρισμένα σε ομάδες να αντιστοιχίσουν τα κείμενα με τις εικόνες, άλλα τα κατάφεραν, άλλα όχι, στο τέλος όμως βρήκαμε τη σωστή σειρά!

Στη συνέχεια το κάθε παιδί δημιούργησε το δικό του φανταστικό ήρωα, του έδωσε όνομα, μορφή, τον έκοψε προσεκτικά και τον έκανε μια μικρή μαριονέτα. Με τις μαριονέτες τους τα παιδιά, έφτιαξαν διασκεδαστικές ιστορίες με τους φανταστικούς τους φίλους να βρίσκουν καταφύγιο στη βιβλιοθήκη!

Σ’ έναν «αρωματικό βοτανόκηπο» μετατράπηκε για δύο περίπου ώρες η παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», μέσα από μια προσπάθεια προσέγγισης των πιο γνωστών αρωματικών φυτών του τόπου μας. Τα παιδιά μύρισαν ή γεύτηκαν δεντρολίβανο, ρίγανη, μελισσόχορτο, βασιλικό, δάφνη, κάρυ κ.α. καταπράσινα φυτά.

Έμαθαν για τη χρήση τους στην κουζίνα, στη φαρμακευτική, στην αρωματοποιία. Τα αρωματικά φυτά στη μυθολογία, στη λογοτεχνία, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, κέντρισαν το ενδιαφέρον τους!!!

Την Τρίτη 23 Ιουνίου, θα γίνουν οι παρακάτω δράσεις:

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος

Επίσκεψη των παιδιών της παιδικής βιβλιοθήκης συνοικίας «Αγίου Νικολάου» στο φυτώριο του γεωπόνου Κυρίου Μπάτρα Κωνσταντίνου, ο οποίος θα μιλήσει στα παιδιά για τα αρωματικά φυτά και θα τα δείξει τρόπους δημιουργίας ενός αρωματικού κήπου, που θα επιδιώξουν να φτιάξουν στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς τους!

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου».

 

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ο χάρτης του κόσμου

Αποτυπώνουμε τη βιβλιοθήκη μας σαν ένα μεγάλο χάρτη. Έχει τα δάση του με τα παραμύθια τους, τις πεδιάδες και τις θάλασσες με τα βιβλία φυσικών επιστημών, τα βουνά του με τα βιβλία ιστορίας.

 

Για παιδιά από 8 ετών. Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου».

 

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο γεωπόνο Κύριο Μπάτρα Κωνσταντίνο, που με χαρά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να επισκεφτούμε το φυτώριό του και στο Αστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας που έχει αναλάβει τη μετακίνηση των παιδιών από και προς τη βιβλιοθήκη. Επίσης ευχαριστούμε πολύ το κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλίας για τα υλικά που μας προσέφερε για την πραγματοποίηση αρκετών δράσεων.

Πληροφορίες για όλες τις δράσεις καθώς και το πλήρη πρόγραμμα λειτουργίας των Παιδικών Βιβλιοθηκών υπάρχει στην Ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας http://www.dimoskarditsas.gov.gr/ και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook https://www.facebook.com/paidikesbibliothikes

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω. Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Και φέτος το καλοκαίρι… «Εδώ δεν θα είναι βιβλιοθήκη… θα είναι χώρος γνώσης, έκφρασης & δημιουργίας»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση προς τους καταστηματάρχες για το Αντάμωμα Αργιθεατών
Επόμενο άρθρο Αλλάζει όψη το Αθλητικό Κέντρο Σοφάδων