Εκατοντάδες τα φάρμακα που προσφέρουν οι Καρδιτσιώτες – Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας που συνεργάζεται με τους «Γιατρούς του Κόσμου»


Υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο η αξία των αχρησιμοποίητων φαρμάκων που συσσωρεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας το 40% των Ελλήνων έχει στο σπίτι φάρμακα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή που δεν έχουν λήξει. Τα μη χρησιμοποιημένα καθώς και τα εν μέρει χρησιμοποιημένα κατά κανόνα καταλήγουν στα σκουπίδια στους χώρους υγειονομικής ταφής ή στις αποχετεύσεις. Κατ΄αυτόν τον τρόπο προκαλούν βλαβερές συνέπειες λόγω αθροιστικού αποτελέσματος στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς οι φαρμακευτικές (δραστικές) ουσίες που περιέχουν, επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων, σε συνδυασμό με την πολυφαρμακία που διακρίνει την χώρα μας, καθιστά το πρόβλημα της διάθεσης των οικιακών φαρμάκων ιδιαίτερα οξύ. Το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και τα Κέντρα Υγείας του Νομού ανέλαβαν σχετικά πρόσφατα πρωτοβουλία για την συγκέντρωση φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε συνεργασία με την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» και για το λόγο αυτό τοποθέτησαν κιβώτια για τη συγκέντρωση του υλικού το οποίο κρίνεται άκρως απαραίτητο για την περίθαλψη ανασφάλιστων και άπορων συμπολιτών μας.

Εκατοντάδες φάρμακα από τους Καρδιτσιώτες

Εκατοντάδες φάρμακα για ανακύκλωση αλλά και για προσφορά σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται, παραδίδουν συνεχώς οι Καρδιτσιώτες στο Νοσοκομείο Καρδίτσας το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη συλλογής τους και την αποστολή τους στους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι τα προωθούν εκεί που χρειάζονται. Σύμφωνα με τη νοσηλεύτρια – υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαίδευσης Ποιότητας & Λοιμώξεων κ. Τσιγαρίδα, οι συμπολίτες όχι μόνο έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Νοσοκομείου Καρδίτσας, αλλά ήδη έχουν αποσταλεί τρεις γεμάτες κούτες με φάρμακα στους Γιατρούς του Κόσμου και η προσπάθεια συνεχίζεται και μέσα από τα φαρμακεία της πόλης. Να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Καρδίτσας μπορούν να προσφερθούν φάρμακα που δεν είναι ληγμένα (καρδιολογικά, ψυχιατρικά, αντιβιοτικά κλπ), ενώ στα φαρμακεία της πόλης μπορούν να προσφερθούν μόνο ληγμένα φάρμακα.

Προηγούμενο άρθρο Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά - Εν όψει Πάσχα
Επόμενο άρθρο Από Κυριακή του Πάσχα 15/4 εώς Τετάρτη 18/4 στο Δημοτικό κινηματοθέατρο Καρδίτσας