Εκδήλωση για τα παιδιά από το Σύλλογο Γυναικών Παλαμά


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου ο Σύλλογος Γυναικών Παλαμά με σκοπό να τιμήσει την ημέρα, να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να θυμίσει σε όλους μας τα δικαιώματα των παιδιών, διοργανώνει την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο «Μουσών Μέλαθρον» στον Παλαμά εκδήλωση που περιλαμβάνει σχετική ομιλία από τη δικηγόρο και μέλος του Συλλόγου κα Στέλλα Παπακώστα και στη συνέχεια προβολή της ταινίας «VALO». Όπως επισημαίνει στην ομιλία της η κα Παπακώστα:

«Σήμερα πλέον όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία γεγονός το οποίο δεν συνέβαινε και στο παρελθόν. Μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989 οπότε και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.

Η Σύμβαση είναι η πιο ευρέως αποδεκτή συμφωνία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Περιγράφει τα δικαιώματά των παιδιών όπως αυτά πρέπει να τηρούνται στα 54 της άρθρα, καθώς και σε δύο μεταγενέστερα προαιρετικά πρωτόκολλα.

Τα κράτη –μέλη λοιπόν της Σύμβασης, οφείλουν να διασφαλίζουν ότι όλα τα παιδιά αντιμετωπίζονται χωρίς καμία διάκριση, έχουν προστασία, πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως εκπαίδευσης και υγείας, έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας, ικανοτήτων και ταλέντων τους, μεγαλώνουν σε ευτυχισμένο περιβάλλον με αγάπη και κατανόηση, πληροφορούνται και συμμετέχουν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα τους μέσα από προσιτές για αυτά διαδικασίες.

Η  Ελλάδα  ως Συμβαλλόμενο κράτος, έχει υποχρέωση να μεριμνά, ώστε οι νόμοι, οι πολιτικές, οι διαδικασίες και οι  πρακτικές του Κράτους μας να διέπονται από τις βασικές αρχές της Σύμβασης, οι οποίες προσδιορίζουν και την ερμηνεία όλων των άρθρων της. 
Υποχρεούται να σέβεται τα δικαιώματα, που αναφέρονται σε αυτήν και να τα εγγυάται σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία της, χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του ή της εθνικής, εθνικιστικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.

Με τη σύμβαση λοιπόν των δικαιωμάτων του παιδιού αναγνωρίζεται το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο που είναι η εγγενής  αξιοπρέπεια των ίσων και αναφαίρετων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης κοινωνίας.

 Η  Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε όπως προαναφέρθηκε το 1989 επικυρώθηκε από την Ελλάδα και δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 192/2.12.92  φέρνοντας τεράστια αλλαγή διότι βασίζεται σε νέες παιδαγωγικές αντιλήψεις.  Αφήνει πίσω την εποχή όπου τα παιδιά, επειδή είναι ανήλικα, θεωρούνται ιδιοκτησία των γονέων τους και η κοινωνία των ενηλίκων αποφασίζει γι΄ αυτά.  Θεωρεί τα παιδιά ως αυτόνομα ανθρώπινα όντα με δικά τους δικαιώματα και, ακριβώς, επειδή είναι ανήλικα, η πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα αυτά απολαμβάνονται από όλα τα παιδιά.  Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών πρέπει να είναι πραγματικότητα σε επίπεδο πολιτείας, δηλαδή Νομοθεσίας, αποφάσεων Δικαστηρίου, πολιτικής, διαδικασιών, Παράλληλα, πρέπει να γίνει πραγματικότητα και στο επίπεδο της οικογένειας, του σχολείου, της κοινωνίας.  Και είναι υποχρέωση της πολιτείας να το διασφαλίσει.   

Η επικύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συνέβαλε θετικά στη ζωή εκατομμυρίων παιδιών και οδήγησε σε σημαντικές προόδους σε τομείς όπως η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας αυτών των υπηρεσιών, στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την παιδική προστασία και σε αυξημένες προσπάθειες για την προστασία των παιδιών από τις ένοπλες συρράξεις. Ωστόσο, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα και τη νόμιμη αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών, σημαντικά βασικά προβλήματα παραμένουν προς επίλυση και επιβάλλεται – ειδικά μία ημέρα σαν κι αυτήν – ο προβληματισμός όλων μας. Τραγική είναι η εικόνα των αριθμών που παρουσιάζουν οι σχετικές εκθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα: 22 εκατ. βρέφη δεν προστατεύονται με εμβολιασμούς, 4 εκατ. νεογέννητα πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους, 2 εκατ. παιδιά κάτω των 15 ετών ζουν με AIDS, 101 εκατ. παιδιά, κυρίως κορίτσια, δεν πηγαίνουν σχολείο, 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύμα παράνομης διακίνησης και εμπορίας κάθε χρόνο, περισσότερα από 250.000 παιδιά υπηρετούν ως στρατιώτες, ενώ 1 δισ. παιδιά στερούνται μία ή περισσότερες βασικές υπηρεσίες, απαραίτητες για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Η επέτειος αυτή έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπου παιδιά σε όλο τον κόσμο, ζητούν να θυμηθούμε το δικαίωμά τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια, σεβασμό και αγάπη.

Ας  κάνουμε την «Ημέρα του Παιδιού» αφετηρία δράσης, ατομικής και συλλογικής, για να επιτύχουμε τον αποτελεσματικό συντονισμό και έλεγχο της υλοποίησης και της διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού.  Το χρωστάμε σε όλα τα παιδιά που ζουν στο τόπο μας, και αυτό αφορά όλους μας».

Προηγούμενο άρθρο Σεισμός 3,8 ρίχτερ ταρακούνησε την Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Το να ψηφίζεις άξιους δίνει δύναμη για συνέχεια... Η αποχή ευνοεί την στασιμότητα...