Το να ψηφίζεις άξιους δίνει δύναμη για συνέχεια… Η αποχή ευνοεί την στασιμότητα…


Στις 24 Νοεμβρίου διεξάγονται σε όλη τη χώρα εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο οποίο καλούνται να ψηφίσουν όλοι οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ. Οι εκλογές αυτές θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο.

 

 

Ειδικότερα μέσα από την τεράστια πτώση της δραστηριότητας του μηχανικού στην Ελλάδα, την δημιουργία αντικειμένων που μειώνουν το δημιουργικό ρόλο του μηχανικού, μετατρέποντας τον σε συλλέκτη εγγράφων και διεκπεραιωτή μιας άχαρης διαδικασίας που αναγκάζεται να την κάνει προκειμένου να επιβιώσει και γενικότερα η οικονομική συγκυρία που μαστίζει όλους τους κλάδους της δραστηριότητας των μηχανικών, θα δείξει κατά πόσο ο μηχανικός μπορεί, θέλει και έχει ακόμη την πεποίθηση πως μπορεί να αλλάξει κάτι.

Το να πιστεύεις συνάδελφε μηχανικέ πως μπορεί να αλλάξουν όλα προς το καλύτερο με μια κίνηση είναι κάτι ουτοπικό και επικίνδυνο για όσους το ισχυρίζονται. Το να αναρωτιέσαι για το τι έχεις να κερδίσεις από τη συμμετοχή σου σε έναν φορέα όπως είναι το ΤΕΕ μπορούμε να το συζητήσουμε και θεωρώ αυτονόητη την απάντηση. Το να εκμηδενίζεις την σημασία του ΤΕΕ και να ρίχνεις σε αυτό όλα τα άσχημα που αντιμετωπίζεις είναι μάλλον “βολικό”.

Συμφωνώ μαζί σου πως υπήρξαν λάθη, αστοχίες και συμπεριφορές που μας θύμωσαν και μας έκαναν όλους να προβληματιστούμε εάν κάποιοι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μηχανικών ή προσπάθησαν να αναδειχθούν προς προσωπικό τους όφελος. Συμφωνώ πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προβολή των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί προς την κοινωνία ώστε να μην μας θεωρούν “ευημερούσα” τάξη. Συμφωνώ τέλος πως αποξενώθηκαν πολλοί μηχανικοί από το ΤΕΕ κυρίως λόγω της ανεργίας αλλά και των παθογενειών που έχει το ΤΕΕ σχετικά με τα εργασιακά, τα επαγγελματικά και τα ασφαλιστικά θέματα.

Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε πως παρ’ όλες τις δυσκολίες η προσπάθεια υπήρξε, και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Υπάρχουν άτομα που υπηρετούν και αγωνίζονται για τον κλάδο. Οι αμοιβές, το ασφαλιστικό, τα ενεργειακά, τα αυθαίρετα και σειρά άλλων θεμάτων αποτελούσαν την καθημερινότητα της δράσης του ΤΕΕ. Δυστυχώς δεν ήταν πάντα επιτυχημένη αλλά αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξή της. Είναι λάθος συνάδελφε να υποστηρίζεις όπως χαρακτηριστικά ακούγεται “ τι έκανε το ΤΕΕ για εμένα; ”. Η σωστή ερώτηση θα ήταν “χωρίς το ΤΕΕ θα μπορούσα να διεκδικώ και να ενημερώνομαι; Θα μπορούσα να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα μου ως μηχανικός χωρίς το ΤΕΕ;”

Είναι αλήθεια πως όταν έχεις κάτι δεδομένο το υποτιμάς. Η ύπαρξη του ΤΕΕ 90 χρόνια ως σήμερα έχει αποδείξει το σπουδαίο ρόλο του τόσο για τους μηχανικούς όσο και για την κοινωνία. Σήμερα ήρθε η ώρα να εκσυγχρονιστούν και τα θεσμικά θέματα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της εποχής προς όφελος των συναδέλφων.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να συμμετέχουμε όλοι στη προσπάθεια αυτή προκειμένου να έχουμε έναν φορέα που να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα θέματα των μηχανικών μακριά από παλαιοκομματικά στεγανά, με ανθρώπους που έχουν όρεξη να προσφέρουν και κουλτούρα να συνεργαστούν προς το καλό των συναδέλφων. Με την ψήφο σου μπορείς να δώσεις δύναμη σε άτομα που μπορούν και θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το μέλλον σου. Με την αποχή σου θα συμμετέχεις ενεργά σε αυτό που καταδικάζεις δηλαδή στην στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση.

Σε τοπικό επίπεδο, και ειδικότερα στην Καρδίτσα, υπήρξαν σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας του μηχανικού με μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων. Υπήρξε πρωτοφανής διάχυση της πληροφορίας μέσα από το site του τμήματος και τον “καταιγισμό” email προς τους συναδέλφους για όλα τα θέματα που προέκυπταν με αποτέλεσμα την άμεση ενημέρωση τους σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπήρξε ενεργός συμμετοχή σε συμβούλια της περιφερειακής μας ενότητας προς όφελος της κοινωνίας. Και δεν είναι τα μόνα που έγιναν. Επειδή όμως, το να αναφέρομαι στο παρελθόν είναι αντίθετο με τα πιστεύω μου, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, γιατί είμαι σίγουρος πως μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο όπως ήταν αυτή που πέρασε, ανοίγεται ο δρόμος για περισσότερες δράσεις. Μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!

Κλείνοντας δεν είναι “διαμαρτυρία” η αποχή!!! Αντιθέτως, “διαμαρτυρία” είναι η συμμετοχή και η επιλογή των προσώπων που πραγματικά θα προσπαθήσουν να αλλάξουν κάτι. Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε αλλιώς η στασιμότητα θα γίνει η συνήθεια μας…

Στις 24 Νοεμβρίου συνάδελφε πρέπει να συμμετέχεις για το καλό των μηχανικών, για το καλό το δικό σου, για το καλό της Καρδίτσας!!!

 

 

Ο πρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ Καρδίτσας

Τσιώνας Βασίλειος

Οι εκλογές στην Καρδίτσα θα διεξαχθούν στις 24/11 στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (Α. Μπλατσούκα 24) από τις 8:00π.μ. έως τις 7:00μ.μ.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για τα παιδιά από το Σύλλογο Γυναικών Παλαμά
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα