Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ


Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, παράρτημα Καρδίτσας και η Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 25 Φλεβάρη , ώρα 11η π.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ (πλαστήρα 59 ).

Στις 23 φλεβάρη του 1943, μέσα σε συνθήκες βαριάς κατοχικής παρανομίας και τρομοκρατίας , κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη του κατακτητή, σε ένα σπιτάκι των Αμπελοκήπων, στην Αθήνα, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ, της οργάνωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας, οι αντιπρόσωποι δέκα οργανώσεων της νέας γενιάς, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να συγχωνευτούν όλες οι νεολαιίστικες οργανώσεις της Ελλάδας, σε μία, Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση, την ΕΠΟΝ.

Αυτή η ενότητα της προοδευτικής νεολαίας όλης της Ελλάδας, οδήγησε ταχύτατα σε μια καταπληκτική άνοδο του Εθνικο-απελευθερωτικού κινήματος των νέων ανθρώπων , που ενταγμένοι μέσα στο πλατύτερο μέτωπο του ΕΑΜ, πολέμησαν στην πρώτη γραμμή, τους φασίστες κατακτητές, και η συμβολή τους στον αγώνα του λαού μας για την απελευθέρωση της πατρίδας ήταν τεράστια.

Η αριθμητική ανάπτυξη και η αγωνιστική εξέλιξη της ΕΠΟΝ, ήταν πρωτοφανής. Από δέκα χιλιάδες που ήταν τα μέλη της , με την αρχική συγχώνευση , έφτασε, μέσα σε ένα χρόνο, να συγκαταλέγει στις γραμμές της περισσότερους από 600.000 νέους και νέες της πατρίδας μας

Οι ανταρτοεπονίτες και οι ανταρτοεπονίτισσες και στο βουνό και στις πόλεις, πολέμησαν παλικαρίσια , δίπλα στους μαχητές του ΕΛΑΣ και έχουν να επιδείξουν κατορθώματα και ηρωισμούς ασύλληπτους και απίστευτους για τον απλό άνθρωπο.

Αλλά το έργο της ΕΠΟΝ δεν είναι καθαρά πολεμικό και αγωνιστικό , από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Η ΕΠΟΝ έχει να επιδείξει και τεράστιο έργο μορφωτικό , παιδαγωγικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, ένα έργο που άφησε εποχή. Επονίτες και επονίτισες φοίτησαν και βγήκαν δάσκαλοι,στην Παιδαγωγική Ακαδημία που ίδρυσε το ΕΑΜ, στην Ελέυθερη Ελλάδα, όπου δίδαξαν φωτισμένοι δάσκαλοι-παιδαγωγοί, όπως η Ρόζα Ιμβριώτη, ο Μιχάλης Παπαμαύρος, ο Κώστας Σωτηρίου και άλλοι. Συγκρότησαν το « θέατρο του βουνού», με επικεφαλής τον Βασίλη Ρώτα και άλλους συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες.

Για το έργο της αυτό, η ΕΠΟΝ γνώρισε τη γενική εκτίμηση και καταξίωση μέσα στο λαό. Όμως το μισαλλόδοξο και εκδικητικό μετα-βαρκιζιανό κράτος των δοσίλογων και των προδοτών και με τις πλάτες των Εγγλέζων, απαγόρευσαν την λειτουργία της ΕΠΟΝ, ως νόμιμης οργάνωσης.

Χρωστάμε τιμή και ευγνωμοσύνη στους επονίτες και επονίτισες, αλλά και σε όλους εκείνους τους ήρωες των λαϊκών μας αγώνων, που κράτησαν ψηλά την τιμή και την υπόληψη της πατρίδας μας που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους, την τιμή και το δίκιο του λαού μας. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη θυσία τους , είναι να σταθούμε εμείς στο πόδι τους και να συνεχίσουμε τον αγώνα τους, για το ίδιο σκοπό και με τα ίδια ιδανικά , για τα οποία εκείνοι έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν: Τα νιάτα τους και την ίδια τη ζωή τους. Μέχρι να ανατρέψουμε αυτό το απάνθρωπο καθεστώς της αδικίας και της εκμετάλλευσης . Μέχρι να νικηθεί το σκοτάδι της φασιστικής νύχτας που μας περιζώνει και να ανατείλει για όλους τους λαούς της γης ο ήλιος της δικαιοσύνης. Ο ήλιος της παγκόσμιας ειρήνης, της πραγματικής Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού.

Ζήτω η θρυλική ΕΠΟΝ!

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ παράρτημα Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Τεράστια επιτυχία το παραδοσιακό γλέντι στους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο «Jimmy's Hall» στην Κιν\κη Λέσχη Καρδίτσας