Ειδήσεις

Εκδήλωση για τη θέση της γυναίκας στους κοινωνικούς αγώνες


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απρίλη 11 το πρωί στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή κόσμου, η εκδήλωση του συλλόγου Γυναικών ν. Καρδίτσας και της Λαϊκής Βιβλιοθήκης «Η ΑΘΗΝΑ» με θέμα:

«Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ -ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΟΝΙΑΣ ΚΟΖΙΟΥ «Από το χοροστάσι στην πίστα-Φύλο και παραδοσιακή μουσική στην περιοχή της Καρδίτσας»

Η Ντίνα Μπαντή, εκ μέρους του συλλόγου άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας μεταξύ των άλλων: «Ο Σύλλογος Γυναικών ν. Καρδίτσας, κομμάτι του λαϊκού κινήματος της περιοχής μας, σφραγίζει ουσιαστικά την πορεία προς την χειραφέτηση των γυναικών της πόλης μας  και της υπαίθρου.Στην   διάρκεια  της 40χρονης αδιάκοπης πορείας  του,  έχει  αναπτύξει πολύμορφη δραστηριότητα.Στα πλαίσια του εορτασμού για τα 40 χρόνια μας, πραγματοποιούμε  την σημερινή  εκδήλωση»

Στη συνέχεια ευχαρίστησε«το Πολυφωνικό ωδείο Καρδίτσας τον κ. Ηλία Παππά, τους εξαίρετους μουσικούς του,  για την συμβολή του στην εκδήλωση μας. Την Αθανασία Καλογιάννη, θεατρολόγο, ηθοποιό και την Όλγα Σιούζιου, βρεφονηπιοκόμο, για την θεατρικοποιημένη απόδοση των κειμένων και φυσικά την Σόνια Κοζιού για την συνεργασία.»

Στην συνέχεια  απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Λαϊκής Βιβλιοθήκης το μέλος του ΔΣ Ελένη Καρυά που τόνισε την ανάγκη τέτοιων εκδηλώσεων την σημερινή εποχή που όλα εμπορευματοποιούνται.

Στη συνέχεια η Αργυρώ Χαλάτση μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, παρουσίασε την θέση  και την συμβολή των γυναικών της περιοχής μας στους κοινωνικούς αγώνες, από το 1881 εως σήμερα. Αναφέρθηκε στους μεγάλους αγροτικούς αγώνες της εποχής ενάντια στους τσιφλικάδες στην Καρδίτσα, την θέση της κολίγας γυναίκας.Τους καπνεργάτες και του αγώνες τους τον μεσοπόλεμο στην πόλη και την συμμετοχή των καπνεργατριών. Την τεράστια συμβολή των γυναικών της Καρδίτσας στον ηρωικό αγώνα της αντίστασης και του ΔΣΕκαι τις διώξεις που ακολούθησαν.Σ’ αυτό το σημείο να σημειωθεί η μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που υπήρξε από την μαρτυρία που αποδόθηκε θαυμάσια από τις ηθοποιούς, για την εκτελεσμένη δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάτζα και την σκοτωμένη στο Βίτσι Πηνελόπη Παπαλού, και το μοιρολόι με κλαρίνο. Οι δεκαετίες του 50 και 60 με την μετανάστευση και τους αγώνες των εργαζομένων. Τέλος αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση των γυναικών στην περιοχή μας και τους αγώνες που ξεδιπλώνονται.

Η Σόνια Κοζιού έκανε μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου της αναφερόμενη για το πώς η φεμινιστική σκέψη και κρΤΑΛΘΗΚΑΝ ιτική επηρέασε τη θεωρία, τη μεθοδολογία και γενικότερα το ερευνητικό αντικείμενο των κοινωνικών επιστημών, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε με παραδείγματα από την εθνογραφία της, πώς οι ταυτότητες του φύλου αναπαρίστανται και κατασκευάζονται, επιβεβαιώνονται αλλά και αμφισβητούνται μέσα από τη μουσική και το χορό της περιοχής μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με αντιπροσωπευτικά τραγούδια από τα παιδιά του πολυφωνικού ωδείου Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών, ολοκληρώθηκε το Συλλέγω Εμπειρίες
Επόμενο άρθρο Εύκολη πεζοπορία από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Καρδίτσας