Ειδήσεις

Εκδήλωση για το Πυρηνικό Ατύχημα στο Chernobyl


Με αφορμή την «επέτειο» των τριάντα χρόνων από το ατύχημα, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας διοργάνωσε εκδήλωση στην Παρασκευή 13-5-2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με τη στήριξη της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και του ΕΚΦΕ Καρδίτσας. Την παρουσίαση του θέματος επιμελήθηκε ο κ. Βασίλειος Παππάς(Φυσικός -Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Τρικάλων).Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Παπανούσκας Μιχάλης.

Στις 27 Απριλίου του 1986 ένα «φάντασμα» απλώνεται πάνω από την Ευρώπη. Η ραδιενέργεια. Την προηγούμενη ημέρα ατυχείς διαδικασίες στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα Νο 4 στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας  οδηγεί στην υπερθέρμανση του πυρηνικού καυσίμου με επακόλουθο την έκρηξη και τη διαφυγή τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Οι Σοβιετικοί το αποκρύπτουν. Δύο μέρες μετά, και 1000 χλμμακριά, ανύποπτοι επιστήμονες ανιχνεύουν ραδιενέργεια στα παπούτσια τους, λίγο πριν μπουν σε ένα εργαστήριο στη Σουηδία.

Η Σοβιετική Ένωση αναγκάζεται να παραδεχτεί το γεγονόςδύο μέρες μετά, όταν πια η ραδιενέργεια είχε ξεφύγει από την σοβιετική επικράτεια. Αμέσως μετά, όμως, το Τσερνομπίλ αποκλείστηκε σε μια ζώνη ακτίνας 30 χιλιομέτρων, μέχρι και σήμερα. Συνολικά, 135.000 άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την περιοχή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα της ανθρώπινης ιστορίας (το πρώτο που αξιολογήθηκε ως «επιπέδου 7» στην σχετική κλίμακα – το δεύτερο ήταν στη Φουκουσίμα το 2011).

Το ραδιενεργό νέφος απλώνεται γοργά από τη Νορβηγία μέχρι τα Πυρηναία, από την Αγγλία μέχρι την Ελλάδα. Χημικά στοιχεία άγνωστα για τον μέσο άνθρωπο όπως το ραδιενεργό ιώδιο υπεύθυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς, το καίσιο υπεύθυνο για καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος περνούν στην διατροφική αλυσίδα και βρίσκονται άλλα για λιγότερο χρόνο (ιώδιο) και άλλα για περισσότερο χρόνο (καίσιο) στο καθημερινό μας πιάτο.

Το ατύχημα, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.Σύμφωνα με τις αρχές, η περιοχή δεν θα είναι κατάλληλη για τον άνθρωπο για τα επόμενα 20.000 χρόνια.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων.Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Η ΕΛΜΕ για την κινητοποίηση στο ΥΠΠΕΘ
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική συνάντηση της ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ Καρδίτσας με φορείς της τοπικής αγοράς εργασίας