Παρουσιάσεις των εκπαιδευτικών ταξιδιών των καθηγητών του ΤΕΙ Ξύλου


 Στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΤΕΙ Λάρισας) του Παρ/τος Καρδίτσας, μετά από πρόταση του Προϊσταμένου κ. Γ. Νταλού οργανώθηκε εκδήλωση, παρουσία καθηγητών και σπουδαστών του Τμήματος, το απόγευμα της 29-11-2011, που αφορούσε παρουσιάσεις/εμπειρίες των καθηγητών του Τμήματος από εκπαιδευτικά ταξίδια και δράσεις στο εξωτερικό. Συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή, που αποτελεί μια «καλή πρακτική» του Τμήματος και που καθιερώνεται, 15 εκπαιδευτικοί και τεχνικό προσωπικό καθώς και περίπου 90 σπουδαστές που έμειναν ευχαριστημένοι από αυτή τη δράση διάχυσης της γνώσης και ενημέρωσης. Τις παρουσιάσεις έκαναν οι: κ. Ντιντάκης, κ. Λαμπούδης, κ. Μαντάνης και κ. Σκαρβέλης.

 

Άποψη από την εκδήλωση της 29-11-2011

Αρχικά, ο Προϊστάμενος κ. Νταλός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το σκοπό της ειδικής αυτής εκδήλωσης και τόνισε ότι αυτή γίνεται ώστε στα παιδιά/σπουδαστές μας να μεταφέρονται οι γνώσεις/εμπειρίες, να βλέπουν εικόνες και να έχουν ερεθίσματα, ερευνητικά και εκπαιδευτικά, από το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και ο Δ/ντής του Παραρτήματος κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Ντιντάκης, MSc, Βιομηχανικός σχεδιαστής, μέλος ΕΠ, παρουσίασε τις εμπειρίες των 3 καθηγητών και των 10 τελειόφοιτων σπουδαστών από τη συμμετοχή στη Γερμανία (Βερολίνο) σε δράση προγράμματος Erasmus Intensive. Συμμετείχαν 3 ξένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια- οι εμπειρίες και οι επισκέψεις που έγιναν σε βιομηχανικές μονάδες ήταν πολύ καλές (αντικείμενα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,  βιοκαύσιμα, pellets κ.α.) και οι σπουδαστές έμειναν πολύ ευχαριστημένοι. Τέλος ο κ. Ντιντάκης ευχαρίστησε το Τμήμα για την εμπειρία. Η παρουσίαση μπορεί να διαβαστεί:

http://www.wfdt.teilar.gr/dbData/News/Icre-Erasmus-Berlin-2011.pdf

Ο κ. Λαμπούδης, σχεδιαστής, στη συνέχεια ταξίδεψε το κοινό στο Λονδίνο! Στη σχεδιαστική έκθεση 100% Design (http://www.100percentdesign.co.uk/). Παρουσίασε ένα εντυπωσιακό βίντεο και με έμφαση -και με την εξαιρετική παραστατικότητα που τον διακρίνει- έδωσε καλά παραδείγματα και πολλά ερεθίσματα στους κ.κ. σπουδαστές. Επίσης, παρουσίασε και τα έργα/έπιπλα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση αυτή από τον ίδιο και την συνεργατική ομάδα του, που στο Λονδίνο εκπροσώπησε την Ελλάδα διά του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών. Αναφέρθηκε και στους συνεργάτες του, κ. Θανάση Μπάμπαλη, καθηγητή εφαρμ. του Τμήματος, την κα. Σκουλούδη, σχεδιάστρια, και τον κ. Γιώργο Μπόσνα, νέο σχεδιαστή και πτυχιούχο του Τμήματος.

Ο κ. Γ. Μαντάνης, με τη σειρά του, προσπάθησε να παραθέσει τις αξέχαστες εμπειρίες του από το ταξίδι του στην Κίνα, και στο Πανεπιστήμιο BJFU του Πεκίνου. Η παρουσίαση του μπορεί να διαβαστεί εδώ: http://users.teilar.gr/~mantanis/visit-report-Beijing-2011.pdf Παρουσίασε με εμφατικό τρόπο τις πολλές προοπτικές συνεργασίας -καθηγητών και σπουδαστών- που υπάρχουν διαμέσου τέτοιων ακαδημαϊκών αλληλεπιδράσεων. Έδειξε επίσης πολλές φωτογραφίες από τις επισκέψεις σε ιστορικά μέρη και τις ξεναγήσεις που του έγιναν, από τους πολύ φιλόξενους Κινέζους συναδέλφους.

Ο Καθηγητής Γ. Μαντάνης κατά την παρουσίαση της 29.11.2011

Τέλος, ο κ. Μιχ. Σκαρβέλης παρουσίασε τις εμπειρίες του από το πρόσφατο εκπαιδευτικό ταξίδι του στο Βέλγιο (Βρυξέλλες), και τη συμμετοχή του, όπως και του κ. Νταλού στην επιστημονική δράση, COST Action FP 1004. Η παρουσίαση μπορεί να διαβαστεί εδώ: http://www.wfdt.teilar.gr/dbData/News/Skarvelis-Ntalos-COST-FP1004.pdf  Ο κ. Σκαρβέλης τόνισε τα ενδιαφέροντα και τα πολλά ερεθίσματα που συλλέγονται από τέτοιες συμμετοχές, ειδικά με συναδέλφους από χώρες με μεγάλη κουλτούρα και αγάπη για το ξύλο και τις ξύλινες κατασκευές. Η Δράση αυτή έχει ως κύριο θέμα τις δομικές ξύλινες κατασκευές- σε αυτή συμμετέχει και το Τμήμα μας, μαζί με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Δρ. Τσακανίκα) του ΕΜΠ. Ο κ. Σκαρβέλης παρουσίασε συνοπτικά το σκοπό του COST FP1004 όπως και ορισμένες γενικές πληροφορίες.

Η όλη εκδήλωση – η οποία οργανώθηκε από το Γραφείο προβολής έργου (υπέυθυνος: κ. Γ. Μαντάνης) – τερματίστηκε στο σημείο αυτό και ανανεώθηκε το ραντεβού μέχρι την επόμενη παρόμοια εκδήλωση … μετά από νέες εμπειρίες στο άμεσο μέλλον!

 

Προηγούμενο άρθρο Ανακοινώσεις από την αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο «Την άμεση καταβολή των ενισχύσεων για τα νέα λεωφορεία στους δικαιούμενους»