Ειδήσεις

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Καρδιτσιώτες πολεμιστές


Εκδήλωση σε αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών των Καρδιτσιωτών πολεμιστών κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, και ειδικότερα στις μάχες που πραγματοποιήθηκαν στο Ύψωμα 731 της Κλεισούρας Β. Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι Φίλοι Ιστορίας Ν. Καρδίτσας, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, η Ένωση Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας, ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Αθήνας, η Ένωση Τέκνων και Φίλων Ελλήνων Ατάφων Νεκρών Ηρώων Πεσόντων 1940-1941, το Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ» και η Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό, εκ μέρους των διοργανωτών, του πρώην  δημάρχου Καρδίτσας κ. Δομήνικου Βερίλλη.

Ακολούθησε η ομιλία του φιλολόγου Νικολάου Βλάχου, Αντιπροέδρου του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Τέκνων Πεσόντων 1940-41 κ. Απόστολος Κωστόπουλος και στη συνέχεια προβλήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό ντοκυμαντέρ για το 731.

Το φωνητικό και οργανικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, με υπεύθυνους καθηγητές την κ. Ζωή Αθανασίου και τον κ. Μιχάλη Ζαχαρτζή, έδωσε το δικό του χρώμα στην εκδήλωση.

Επίσης, εκφωνήθηκαν τα ονόματα των πεσόντων Καρδιτσιωτών στον πόλεμο του 1940-41. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Καρδιτσιώτες οι οποίοι σκοτώθηκαν το ΄΄40-41 ανέρχονται σε 370.

Τέλος, στο φουαγιέ του Δημοτικού Κιν/θεάτρου, λειτούργησε Έκθεση φωτογραφίας και αντικειμένων. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Παύλος Βησσαρίου.

 

 

Η ομιλία του κ. Βερίλλη

Η σημερινή εορταστική μας εκδήλωση είναι εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του νικηφόρου αγώνα στη διάρκεια της ΕΑΡΙΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ τον Μάρτιο του 1941, στο ύψωμα 731 από το δυτικοθεσσαλικό 5 Σύνταγμα πεζικού.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται μια απλή προσπάθεια:

  • Να τιμήσουμε όσους έχασαν τη ζωή τους εκεί και γενικότερα όσους αγωνίσθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες
  • Να προβάλλουμε την Καρδίτσα
  • Να αναδείξουμε τον προβληματισμό και να αποστείλουμε επίκαιρα μηνύματα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας και τους πολίτες και τέλος
  • Να προωθήσουμε τους στόχους για χρηματοδότηση, φιλοτέχνηση και κατασκευή των μνημείων στη πόλη μας, όπως αρμόζει σε μια πολιτισμένη χώρα και αναφέρομαι κυρίως:
  • Στον έφιππο ανδριάντα του Καραϊσκάκη, του οποίου η διαδικασία υλοποίησης εκίνησε τη δημοτική περίοδο 2007 -2010
  • Στο μνημείο του 731, που οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν και
  • Στην πρόταση για το Μουσείο της Ιστορίας της Καρδίτσας, στο στρατόπεδο Λουμάκη, αφιερωμένο κυρίως στους Εθνικοαπελευθερωτικούς Αγώνες και την Εθνική Αντίσταση.

Η  απόκρουση της μεγάλης Εαρινής  Επίθεσης των δυνάμεων του Μουσολίνι, η οποία εκδηλώθηκε στις 9 Μαρτίου 1941, υπήρξε η πρώτη ήττα του λεγόμενου Άξονα στο Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε τεράστια σημασία γιατί ανέβασε το ηθικό ολόκληρης της δοκιμαζόμενης Ευρώπης και ανάγκασε τον ΧΊΤΛΕΡ ΝΑ επέμβει στα Βαλκάνια καθυστερώντας έτσι την επίθεση του στη Ρωσία και άλλα μέτωπα.

Κύριος στόχος και ο τομέας όπου εκδηλώθηκαν με την μεγαλύτερη ένταση οι επιθέσεις ήταν το ύψωμα 731. Εκεί νικήθηκαν οι δυνάμεις του Άξονα από το ηρωικό 5ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίον αποτελούνταν αποκλειστικά από στρατιώτες καταγόμενους από τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν μοναδικό φαινόμενο ηρωισμού, αυταπάρνησης και αποτελεσματικότητας, όπου οι δυτικοθεσσαλοί του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ έγιναν οι συνεχιστές μιας ιστορίας που θέλει τα δυτικοθεσσαλικά τμήματα να διακρίνονται πάντοτε στους αγώνες του  ΈΘΝΟΥΣ.

Τα στρατόπεδα της Καρδίτσας είναι οι αψευδείς μάρτυρες γιατί και πριν τον πόλεμο του 1940-41 ήταν η έδρα του ηρωικότερου και αποτελεσματικότερου τμήματος του Ελληνικού Στρατού. Υπήρξαν η έδρα του 1 ή 1/38 Συντάγματος Ευζώνων Καρδίτσης το οποίο έκρινε τις κρισιμότερες μάχες στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 και πρωταγωνίστησαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Σήμερα βέβαια  γιορτάζουμε τη νίκη του 5ου Συντάγματος στο ύψωμα 731 κατά τη λεγόμενη  Εαρινή Επίθεση

Αλλά τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στην Εαρινή Επίθεση  δεν ήταν τα μοναδικά που είχαν ως πρωταγωνιστές τους Καρδιτσιώτες εκείνη την περίοδο του πολέμου 1940 -1941 και της Εθνικής Αντίστασης κατά την Κατοχή.

Είχε προηγηθεί η ήττα των ιταλικών δυνάμεων στην ΠΙΝΔΟ από το λεγόμενο απόσπασμα Δαβάκη, το οποίο συγκροτούσε το ΔΥΤΙΚΟΘΕΣΣΑΛΙΚΟ 51ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ.

Ενώ δύο χρόνια αργότερα, την 12η Μαρτίου 1943, δηλαδή σαν σήμερα, η Καρδίτσα υπήρξε Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ από τις δυνάμεις κατοχής και απετέλεσε, κατόπιν, για οκτώ μήνες ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ένα πολύ σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την Ευρώπη. Τιμούμε λοιπόν σήμερα και αυτή τη σημαντική επέτειο.

Τιμούμε γενικότερα και την μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση όλων των Ελλήνων – που ακολούθησε την εισβολή των Χιτλερικών δυνάμεων – με αποκορύφωμα την απελευθέρωση της Καρδίτσας.

Τιμούμε λοιπόν και προβάλουμε, σε όλο το εύρος, την Καρδίτσα γιατί οι Καρδιτσιώτες – χωρίς την παραμικρή  υπερβολή -υπήρξαν πάντοτε οι θετικοί πρωταγωνιστές σε όλους τους Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες στη νεώτερη ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενδιαφέρουσα η ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού
Επόμενο άρθρο Αυτοκινητόδρομοι - Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)