Εκδρομή πραγματοποίησαν το 1ο και 3ο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δ. Καρδίτσας


 Το 1ο και το 3ο  Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καρδίτσας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στον Βοτανικό κήπο Οιχαλίας.

Η εκδρομή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος : «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ» που υλοποιήθηκε στα Κ.Δ.ΑΠ.. και συνδυάστηκε με την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος  που ήταν στις 5/6/2011 .

 Τα παιδιά στα    Κ.Δ.ΑΠ. μέσα από μια γκάμα δραστηριοτήτων όπως παιχνίδια , ζωγραφική , κολάζ , τραγούδια και άλλα  ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο θέμα.

Από μικρή ηλικία είναι  απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος . Να μάθουν την αξία της διατήρησης της ισορροπίας του οικοσυστήματος.

Το μέλλον του ανθρώπου στη γη είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον του πλανήτη. Η ρύπανση της θάλασσας, η καταστροφή των δασών , η μόλυνση του αέρα , οι κλιματικές αλλαγές , η τρύπα του όζοντος , το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι μερικά προβλήματα που πρέπει  να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η άλογη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον . Η φύση θέτει όρια στην ανθρώπινη επέμβαση πάνω της και αντιδρά στέλνοντάς μας τα μηνύματά  της  .

Οι μελλοντικές γενιές πρέπει να παραλάβουν ένα υγιές και ισορροπημένο περιβάλλον , μέσα στο οποίο θα ζήσουν και θα δημιουργήσουν .

Η βιωματική προσέγγιση  αποτελεί βασικό μέσο ευαισθητοποίησης των παιδιών. Όταν τα παιδιά έρθουν σε επαφή με τη φύση , βλέπουν παρατηρούν και εκτιμούν την ανάγκη για την προστασία της .

Με την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Βοτανικό κήπο , τα παιδιά γνώρισαν από κοντά διάφορα φυτά και βότανα , έμαθαν τις ιδιότητές τους, έπιασαν τα φύλλα , τα μύρισαν τα γνώρισαν από κοντά.

Επιπλέον στο χώρο είδαν διάφορα ζώα όπως λευκά ελάφια , αγριογούρουνο , κύκνους  , χήνες , χελώνες και άλλα.

Ακολουθώντας κανόνες υγιεινής  τα παιδιά μπόρεσαν χωρίς κίνδυνο να έρθουν σε επαφή και να φροντίσουν τα ζώα. Επίσης είχαν τη ευκαιρία να ιππεύσουν πόνυ. Με την καθοδήγηση των υπευθύνων φρόντισαν τα ζώα με ενθουσιασμό.

Όλη αυτή την ισορροπία , που είχαν την ευκαιρία να δούνε τα παιδιά , σε μικρογραφία της φύσης ,είναι χρέος μας να διατηρηθεί σε όλη τη γη.

Ατομικές και συλλογικές δράσεις είναι επιβεβλημένες ώστε το περιβάλλον να σωθεί.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι δείγμα πολιτισμού και παιδείας.

Οι άνθρωποι οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα καθαρό πλανήτη που θα τους διασφαλίσει μια ποιοτική ζωή.

Τα παιδιά ευχαριστούν θερμά την διοίκηση και την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Κ. κα. Όλγα Μακρή που συνέβαλε στην πραγματοποίηση της επίσκεψης και στην απόκτηση αυτής της ξεχωριστής εμπειρίας.

     

 

Προηγούμενο άρθρο ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΩΝ SPECIAL OLYMPICS ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Επόμενο άρθρο Υποχρεώσεις Δήμου και εργαζομένων στον τομέα της Καθαριότητας