Ειδήσεις

Εκδρομή της Α’ τάξης του 4ου Λυκείου στα Καλάβρυτα


Στο πλαίσιο υλοποίησης περιβαλλοντικών υπολογιστικών προγραμμάτων, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδρομή της Α’ τάξης του 4ου Λυκείου στα Καλάβρυτα.Γράφουν μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες στην εκδρομή :

«Ξεκινήσαμε από την Καρδίτσα το πρωί της Πέμπτης 31 Μαρτίου και αφού διασχίσαμε τη Στερεά Ελλάδα, φτάσαμε στην Ιτέα. Η Ιτέα είναι παραλιακή πόλη και επίνειο της Άμφισσας. Πίσω από την πόλη απλώνεται ο ελαιώνας της Άμφισσας, που είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός, γιατί αποτελεί μέρος του Δελφικού τοπίου με φόντο την Γκιώνα και τον Παρνασσό,  πάνω στον οποίο διακρίνονται οι Δελφοί και το Χρισσό. Ο παραδοσιακός οικισμός της Ναυπάκτου με το κάστρο που δεσπόζει στο λόφο το ενετικό λιμάνι και η μεγάλη παραλία με τις πολλές ταβέρνες μας πρόσφεραν το μεσημεριανό μας γεύμα. Από τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου ή επίσης γέφυρα Χαρίλαου Τρικούπη,  περάσαμε στην Πελοπόννησο. Η γέφυρα είναι καλωδιωτή, στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες και σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με απίθανες προδιαγραφές. Καταλύσαμε στην Πάτρα, επισκεφτήκαμε το Ναό του Αγίου Ανδρέα και προσκυνήσαμε τον τάφο του αποστόλου. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης που έσφυζαν από ζωή και χαρήκαμε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στον Πατραϊκό Κόλπο. Την άλλη ημέρα ξεκινήσαμε για τα Καλάβρυτα ( Καλές πηγές, βρύσες ). Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 756 μέτρα από τη θάλασσα στη σκιά του Χελμού σε προνομιακή θέση γεμάτη από έλατα. Πρώτος σταθμός η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς με την εικόνα της Παναγίας που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας που αποτέλεσε το κέντρο της εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, ήταν η άλλη επίσκεψη.Όμως ένα από τα μνημεία που ξεχωρίζουν είναι ο τόπος θυσίας στο λόφοΚαπή που έγινε η εκτέλεση όλων των ανδρών άνω των δεκατεσσάρων ετών από τους Γερμανούς. Ένας μεγάλος σταυρός, στήλες με τα ονόματα των εκτελεσθέντων και μια κατακόμβη με μαύρα καντήλια, θυμίζουν το αποτρόπαιο έγκλημα. Η μοναδική διαδρομή του οδοντωτού από το φαράγγι του Βουραϊκού αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές. Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού Καλαβρύτων ξεκινά από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε ʺ δόντια ʺ και κατάφερε να σκαρφαλώσει στα Καλάβρυτα. Από τότε και μέχρι σήμερα ο Βουραϊκός ποταμός και ο οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τρενάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά με το φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού.

Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής που αυτό επιβάλλεται τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής 22χιλ. Η διαδρομή περνάει μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραικό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, σπηλιά με σταλακτίτες που θυμίζουν αίθουσα δικαστηρίου. Το απόγευμα άρχισε το ταξίδι της επιστροφής με μια στάση στο γραφικό Γαλαξίδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδρομή ήταν καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη φύση, την ιστορία, την παράδοση και με τον πολιτισμό έμαθαν πολλά με ευχάριστο τρόπο έξω από την σχολική αίθουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι επέδειξαν άριστη συμπεριφορά τόσο στο ξενοδοχείο όσο και στους χώρους επίσκεψης και εστίασης, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. »

Οι καθηγητές που βοήθησαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων και συνόδευσαν στην εκδρομή ήταν οι :

  • Ντράχας Χρήστος
  • Ζαρκινού Αναστασία
  • Τσιουφλιά Αικατερίνη
  • Τσιούκη Ελπινίκη
  • Κατόπης Γεώργιος
  • Κύρκου Ευφροσύνη
  • Αναγνωστοπούλου Ευαγγελία
Προηγούμενο άρθρο 9η Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Τουρνουά δραστηριοτήτων ένταξης και συνεκπαίδευσης μαθητών με και χωρίς αναπηρία