Ειδήσεις

9η Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στην Καρδίτσα


Για 9η συνεχή χρονιά το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας, διοργανώνει εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους καθώς και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Η εκδήλωση φέτος είναι αφιερωμένη στον Αϊνστάιν και τη βαρύτητα, στον Αριστοτέλη, καθώς και στη διατροφική αξία των οσπρίων. Η επιλογή έγινε μετά από συναντήσεις του ΕΚΦΕ Καρδίτσας με Σχολικούς Συμβούλους και εκπαιδευτικούς του Ν. Καρδίτσας σταθμίζοντας τα παρακάτω γεγονότα: Tα Ηνωμένα Έθνη έχουν κηρύξει το 2016 παγκόσμιο έτος οσπρίων. Η UNESCO έχει κηρύξει το 2016 έτος Αριστοτέλη, με αφορμή τα 2400 χρόνια από τη γέννησή του. Στις αρχές του 2016 ανακαλύφθηκε πειραματικά η ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων, που επιβεβαίωσε τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν 100 χρόνια μετά τη διατύπωσή της.

Στην εκδήλωση μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν εργασίες τους που σχετίζονται με τις Φυσικές Επιστήμες, δηλαδή πειράματα, αφίσες, κατασκευές, παρουσιάσεις, κ.ά. Συμμετέχουν 48 σχολεία του Ν. Καρδίτσας, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια και 2 εκπαιδευτικοί φορείς. Παράλληλα διοργανώνεται εργαστήριο για εκπαιδευτικούς στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση γίνεται σε τέσσερεις διαφορετικές ημέρες:

– Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, στις 6μμ γίνεται το εργαστήριο με θέμα: «Προσδιορισμός βαρέων μετάλλων σε πόσιμο νερό και τρόφιμα», στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας από τους Αθανάσιο Μανούρα, Αναπληρωτή Καθηγητή και Κωνσταντίνο Κατσούλη, Επιστημονικό Συνεργάτη του Τμήματος.

– Την Τρίτη 19 Απριλίου 2016, στις 11:30πμ στο 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας γίνονται παρουσιάσεις πειραμάτων, κ.ά. από 28 σχολεία του Ν. Καρδίτσας και 2 φορείς (ΕΚΦΕ Καρδίτσας και ΚΠΕ Μουζακίου). 11 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (9 Δημοτικά και 2 Νηπιαγωγεία) και 17 σχολεία Δευτεροβάθμιας (8 Γυμνάσια, 7 Γενικά Λύκεια και 2 ΕΠΑΛ) θα δώσουν το παρόν με δραστηριότητες που θα παρουσιάζουν οι μαθητές σε όσους προσέλθουν να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της εκδήλωσης. Παράλληλα συγκροτήματα του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας θα πλαισιώνουν μουσικά την εκδήλωση. Πρόκειται για την 9η εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στην Καρδίτσα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό σχολείο, ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί να εμπλέκονται στη διαδικασία διοργάνωσης και όλοι οι μαθητές αν είναι δυνατόν να συμμετέχουν σε διαδικασίες που αναδεικνύουν την αξία της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών.

– Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, στις 11πμ στο 1ο Γυμνάσιο Παλαμά γίνονται παρουσιάσεις πειραμάτων, κ.ά. από 11 σχολεία του Δ. Παλαμά και το ΕΚΦΕ Καρδίτσας. 8 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (4 Δημοτικά και 4 Νηπιαγωγεία) και 3 σχολεία Δευτεροβάθμιας (1 Γυμνάσιο, 1 Γενικό Λύκειο και 1 ΕΠΑΛ) θα δώσουν το παρόν με δρώμενα σε εκδήλωση, που για 1η φορά γίνεται στον Παλαμά.

– Την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στις 11πμ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου γίνονται παρουσιάσεις πειραμάτων, κ.ά. από 9 σχολεία του Δ. Μουζακίου και 2 φορείς (ΕΚΦΕ Καρδίτσας και ΚΠΕ Μουζακίου). 9 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (9 Δημοτικά) και 4 σχολεία Δευτεροβάθμιας (2 Γυμνάσια, 1 Γενικό Λύκειο και 1 ΕΠΑΛ) θα δώσουν το παρόν με δραστηριότητες που θα παρουσιάζουν οι μαθητές σε εκδήλωση, που για 5η συνεχή χρονιά γίνεται στο Μουζάκι. Παράλληλα μαθητές του ΓΕΛ Μουζακίου θα πλαισιώνουν μουσικά την εκδήλωση.

Πληροφορίες σχετικές με τις εκδηλώσεις για τις Φυσικές Επιστήμες των παρελθόντων ετών, καθώς και τα βιβλία που γράφονται με τα πεπραγμένα της κάθε εκδήλωσης μπορεί κανείς να βρει στον ιστότοπο του ΕΚΦΕ Καρδίτσας (http://ekfe.kar.sch.gr) ή επικοινωνώντας με τον Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Σεραφείμ Μπίτσιο στα τηλ. 2441079170-1 και στα e-mail mail@ekfe.kar.sch.gr ή ekfekar@sch.gr.

Προηγούμενο άρθρο Παράσταση διαμαρτυρίας στις Δ/νσεις ΠΕ και ΔΕ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εκδρομή της Α’ τάξης του 4ου Λυκείου στα Καλάβρυτα