Ειδήσεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας στη λίμνη Πλαστήρα


Στις 18 Απριλίου 2016 ομάδα 51 μαθητριών και μαθητών από το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στη Λίμνη Πλαστήρα. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής, με θέμα «Το ποτάμι της περιοχής μας» το οποίο εκπονείται από την Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ανάβαση μέσω μονοπατιού από το Ανθοχώρι μέχρι τους Καταρράκτες. Λίγο πριν το χωριό και πάνω σε μια δεξιά στροφή υπάρχει ένας πέτρινος νερόμυλος, όπου και η πινακίδα σηματοδοτεί την αρχή του μονοπατιού προς τον καταρράκτη. Ακολουθώντας λοιπόν το ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι συναντήσανε στην είσοδο του φαραγγιού τον πρόσφατα ανακαινισμένο νερόμυλο, ενώ στη συνέχεια η διαδρομή πλαισιώνεται από οργιώδη βλάστηση και άφθονα νερά που καταλήγουν στους απαράμιλλης ομορφιάς καταρράκτες Ανθοχωρίου. Ανηφορίζοντας αυτό το πανέμορφο μονοπάτι δίπλα σε νερά που τρέχουν ορμητικά, μετά από τρία τέταρτα της ώρας φτάσανε στο σημείο που πέφτει ο καταρράκτης δημιουργώντας όλο αυτό το μαγικό σκηνικό. Πρόκειται για μια εύκολη ανάβαση και για ένα μονοπάτι με πολύ καλή σηματοδότηση. Η ομάδα περπάτησε και είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει, να εξερευνήσει και να θαυμάσει το Μεγαλείο της Φύσης. Τα παιδιά απόλαυσαν την καταπληκτική θέα κατά μήκος του ποταμού μέσα στο φαράγγι και ήρθαν σε επαφή με την ανοιξιάτικη φύση που ήταν πράγματι στα καλύτερά της.

Με την υλοποίηση του προγράμματος οι μαθητές συνειδητοποίησαν το διαχρονικό ρόλο του ποταμού στη ζωή των ανθρώπων, εντόπισαν τους παράγοντες που συνιστούν απειλή για το ευαίσθητο ποτάμιο οικοσύστημα, διαμόρφωσαν κώδικα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και συμμετείχαν ενεργά με ολοκληρωμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας του.

Στη συνέχεια, σειρά είχε ο Βοτανικός Κήπος και η ερασιτεχνική παρατήρηση της χλωρίδας της περιοχής, αθλοπαιδιές και φαγητό που ετοιμάσανε τα ίδια τα παιδιά. Πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει γίνει η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου. Κάθε χρόνο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, είτε μαθητές στο πλαίσιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είτε πλήθος άλλων ομάδων ή μεμονωμένων επισκεπτών που επιθυμούν να αποκομίσουν περισσότερες και εξειδικευμένες πληροφορίες για την χλωρίδα της περιοχής.

Η επίσκεψη των μαθητών εντάσσεται στις δράσεις που έχει αναπτύξει το 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας ώστε με παράλληλες υποστηρικτικές ενέργειες να εμπλουτίζεται το ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου. Στόχος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι η εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του ευαίσθητου οικοσυστήματος και του τοπίου, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας της περιοχής. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στοχεύει στο να βελτιώσει την περιβαλλοντική πληροφόρηση των μαθητών, στην απόκτηση της γνώσης, των αξιών, των στάσεων και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνοδοί της επίσκεψης ήταν οι εκπαιδευτικοί Πιντζοπούλου Ελένη ΠΕ03-ΠΕ11, Μάττας Ευθύμιος ΠΕ11, Παπαδοπούλου Ευτυχία ΠΕ06 και Κρικώνη Αθανασία ΠΕ06.

Προηγούμενο άρθρο Μνημόσυνο αγάπης από την Ενορία των Αγίων Αναργύρων
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη μαθητριών/τών της Α΄τάξης του 5ου ΓΕΛ Καρδίτσας στην Αργολίδα