Εκτιμήσεις – συμπεράσματα


Από τη σύσκεψη για τον συντονισμό δράσης κατά του Καποδίστρια II.

Προκλήθηκε σύσκεψη από επιτροπή πρωτοβουλίας αιρετών της ΤΑ για τον συντονισμό δράσης κατά του Καποδίστρια 2.

Μέσα από γόνιμο διάλογο  παρεμβάσεις  εκτιμήθηκε πως  βρίσκεται σε εξέλιξη  η συζήτηση για τη νέα διοικητική διαίρεση (Καποδίστριας 2) που αποτελεί βασική εξαγγελία  της κυβέρνησης  και αφορά την παραπέρα συνένωση περιφερειών , νομών και δήμων.

Πρόκειται για μια πολιτική πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ όπως αυτή αποτυπώνεται στις διάφορους συνόδους της.

Στόχος της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης είναι η αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής με τη δημιουργία ευνοϊκότερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και την παραπέρα εναρμόνιση της κρατικής διαχείρισης στους στόχους και την υλοποίηση του Δ ΚΠΣ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα διαπιστώνεται ότι:

-Η πολιτική συζήτηση, με ευθύνη των δυνάμεων της συναίνεσης, είναι βαθιά αποπροσανατολιστική και επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα αφού περιορίζεται στον αριθμό, τη λειτουργικότητα ή όχι των διοικητικών δομών, την ονομασία, την έδρα του δήμου ή του νομού.

-Γίνεται μακριά από τους εργαζόμενους και αποκρύπτεται συνειδητά  το περιεχόμενο της προωθούμενης μεταρρύθμισης. Με το πρόσχημα ότι οι αλλαγές και οι ισχυρές διοικητικές δομές που θα προκύψουν θα βελτιώσουν τη ζωή των εργαζομένων, σκοπεύουν να επιβάλλουν παντού τους νόμους της αγοράς καταργώντας εργατικές κατακτήσεις και λαϊκά δικαιώματα.

Μέσα από τη διαλογική συζήτηση εκφράστηκε με κατηγορηματικό τρόπο η αντίθεσή  στη προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς βεβαίως να εκφράζεται πρόθεση διατήρησης ή υπεράσπισης  της παλαιότερης διοικητικής δομής  έχοντας σαν δεδομένο ότι:

– δεν έφερε θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού,

– δεν αναίρεσε τις οικονομικές και περιφερειακές ανισομετρίες

– συνέβαλε στη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια

Εκφράστηκε η αντίθεση Καποδίστρια 2 για επιπλέον τέσσερις βασικούς λόγους:

  1. Γιατί  μέσω των αναδιαρθρώσεων κατακερματίζεται ο ενιαίος χαρακτήρας κοινωνικών τομέων όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία και ταυτόχρονα διευκολύνεται η κερδοσκοπική-εμπορική δραστηριότητα σε αυτούς τους τομείς με τη γρήγορη διείσδυση επιχειρηματικών ομίλων.
  2. Γιατί με τη δημιουργία διοικητικών μηχανισμών με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό ενισχύεται η δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι  θα αναλαμβάνουν τα έργα υποδομής με τις «συμβάσεις παραχώρησης», τις ΣΔΙΤ, την ιδιωτικοποίηση
  3. Γιατί  με τον περιορισμό των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό και την προώθηση της «λειτουργικής και οικονομικής αυτοδυναμίας» θα προκύψουν νέα βάρη για τους εργαζόμενους, αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς, επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων.
  4. Γιατί καταργείται ουσιαστικά η αντιπροσωπευτικότητα αφού δεν εφαρμόζουν την απλή αναλογική με έμμεση εκλογή του δημάρχου.

Με το κλείσιμο της σύσκεψης τέθηκε το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο Αποφασίστηκε η διεύρυνση της επιτροπής πρωτοβουλίας με δυνάμεις που συμμερίζονται το πλαίσιο και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη σύσκεψη από το χώρο της ΤΑ , των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών κλπ.

Κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν παρεμβάσεις σε όλο τον νομό με ομιλίες, συσκέψεις, συλλογή υπογραφών, ψηφίσματα, ανακοινώσεις και κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλλει στην ενημέρωση και στον αγωνιστικό προσανατολισμό των δραστηριοτήτων. Στο διεκδικητικό πλαίσιο που καταλήχτηκε σημειώθηκε πως  στις  σημερινές συνθήκες χρειάζεται επίμονος και συνεχής αγώνας:

  • για να μην υπάρξει καμιά μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην ΤΑ
  • για δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων
  • για ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας των δήμων με ένα σεβαστό ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιστροφή των αυθαίρετα παρακρατημένων στο πραγματικό τους ύψος χωρίς μικροπολιτικούς συμβιβασμούς που αφαιρούν τεράστια ποσά από έργα και υπηρεσίες προς το λαό.
  • για καμία επιχειρηματική δράση των ΟΤΑ.
  • για κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας
  • για κατάργηση της ανταποδοτικότητας στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας

Αγγέλου Δημήτρης – Δήμαρχος Φύλλου
Γιοβάνης Γιώργος – Δήμαρχος Μητρόπολης
Μπούτας Βαγγέλης – Νομαρχιακός Σύμβουλος
Πίτσαβος Αποστόλης – Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Τέγος Χρήστος – Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Τσίπρας Μανώλης – Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Παυσίλυπο και κοινωνική πολιτική
Επόμενο άρθρο Έργα οδοποιίας από την Ν.Α. Καρδίτσας