Ελληνόπυργος … το μπαλκόνι των Αγράφων, τα ταμπούρια του Καραϊσκάκη, τα παραδοσιακά κτήρια, οι αιωροπτεριστές


Μια όμορφη εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Καρδίτσας.
Στην είσοδο του χωριού μας υποδέχθηκε ο κ. Γέρμανος Γιώργος, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Αθανάσιος», ο οποίος σε όλη την επίσκεψη ήταν δίπλα μας , συνοδοιπόρος, και ξεναγός .
Πρώτος πόλος έλξης ήταν ένα μαχητικό αεροπλάνο F-104 Starfighter που κυριολεκτικά αναπαύεται στην άκρη του χωριού και ατενίζει τον κάμπο .

Στην πλατεία του χωριού

Η Ξενάγηση ξεκίνησε από το αρχοντικό Ζήγρα (Σύρμου), ένα οικοδόμημα κτισμένο από έμπειρους τεχνίτες-κτίστες από την Ήπειρο περί τα τέλη του 19ου αιώνα με τη φροντίδα των Χρηστάκη, Ιωάννη και Γεωργούλη Ζήγρα ,παιδιά του Δημητρίου Ζήγρα, θετού γιού του Σύρμου. Το επιβλητικό αυτό αρχιτεκτονικό δημιούργημα στολίδι όχι μόνο του Χωριού, αλλά και όλης της γύρω περιοχής , κινδύνευσε τα τελευταία χρόνια με κατάρρευση από τη φθορά του χρόνου και την έλλειψη συντήρησης. Με το πέρασμα όμως της ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Χωριού το οίκημα κηρύχτηκε διατηρητέο ως μνημείο του νεότερου πολιτισμού μας . Σήμερα το αρχοντικό λειτουργεί ως ξενώνας και η παραδοσιακή του ομορφιά αποτελεί σημείο αναφοράς για το χωριό.

Μπροστά στο F-104
Λίγα μέτρα πιο μακριά βρίσκεται η πλατεία του χωριού, με τις βρύσες να δροσίζουν τους επισκέπτες . Εκεί και η προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος έζησε και γαλουχήθηκε στο χωριό από την ηλικία των οχτώ έως δεκαεπτά ετών, και απέναντι στο νοτιοδυτικό άκρο του χωριού προβάλει το σπίτι που έζησε ο ήρωας της επανάστασης του 1821. Περιδιαβήκαμε στα γραφικά στενά του χωριού με σκοπό να δούμε περισσότερες παραδοσιακές κατοικίες. Οι φωνές και συζητήσεις σαράντα περίπου μαθητών ξύπνησαν για τα καλά τους λιγοστούς συνταξιούχους του όμορφου χωριού που επέστρεψαν σε αυτό τα τελευταία χρόνια, και προσπαθούν να προσελκύσουν νέους ανθρώπους , ως μόνιμους κατοίκους του χωριού.

 

Απο τα ταμπούρια του Καραϊσκάκη ατενίζοντας τον κάμπο και τον αιωροπτεριστή

 

Μετά από περισσότερο από ένα χιλιόμετρο απόστασης περπάτημα μας περίμενε η πλατεία του Αγίου Αθανασίου, με το ομώνυμο ξωκλήσι, χώρος συναυλιών και της ετήσιας πανήγυρης που πραγματοποιείται στις 2 Μάιου .Στην ίδια περιοχή και σε απόσταση 100 μέτρων βρίσκεται η πίστα των αιωροπτεριστών, ή αλλιώς τα “ταμπούρια του Καραϊσκάκη”.
Ένα μέρος πραγματικό μπαλκόνι των Αγράφων , όπου αγναντέψαμε μεγάλο μέρος του κάμπου, το Μαυρομμάτι το Μουζάκι και φυσικά τους βράχους των Μετεώρων.
Μαζί μας ο στρατιωτικός κ. Νίκος Νέτσος που όχι μόνο εξήγησε στους μαθητές την τεχνική του αιωροπτερισμού, αλλά μόλις βρήκε ούριο άνεμο απογειώθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, έκανε τις πτήσεις του κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια μας και προσγειώθηκε στον κάμπο.
Μαζί μας επίσης και ο απόστρατος αξιωματικός αεροπορίας κ. Νίκος Γκίκας που δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το F 106 αλλά και γενικά για τα αεροσκάφη.

με τον κ.Νικόλαο Γκίκα συνομιλία για τα αεροπλάνα
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με μια τελευταία στάση για προσκύνημα στην όμορφη και γραφική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιούν οι μαθητές Α1, Α2 Γυμνασίου με τους καθηγητές Βλάστο Αιμίλιο μαθηματικό, Μάνθου Δήμητρα και Φούφα Βασιλική φιλολόγους.
Οι μαθητές μας σχολιάζουν και εκφράζονται για το πρόγραμμα μέσα από το σχολικό ιστολόγιο Http://blogs.sch.gr/paradosiaka2014
Οι μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας ευχαριστούν τους κ. Γέρμανο, κ. Γκίκα και κ. Νέτσο για την όμορφη περιήγηση και φιλοξενία στο χωριό τους, τον όμορφο και παραδοσιακό Ελληνόπυργο Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Νικητής του 13ου τουρνουά τάβλι ο Ηλ. Ελευθερίου
Επόμενο άρθρο Νέο ΔΣ στο νοσοκομείο Καρδίτσας