Ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και τη σύνδεση της με την αγορά


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά την ανάπτυξη συλλογικής δραστηριότητας στον αγροτικό τομέα, την υποστήριξη παραγωγής νέων προϊόντων καθώς και την σύνδεσή της αγροτικής παραγωγής  με την επεξεργασία και την τυποποίηση προκειμένου να ενισχυθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Στη σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να ληφθούν και να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ειδικά στον τομέα της αγροτικής παραγωγής  που αποτελεί έναν από τους άξονες ανάπτυξης και η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, ούτως ώστε να συνδεθεί η παραγωγή με την επεξεργασία και την τυποποίηση των προϊόντων.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά την παραγωγική διαδικασία, θα πρέπει να ενισχυθούν οι συνεργασίες αγροτών οι οποίοι από κοινού παράγουν αγροτικά προϊόντα, με σύγχρονες μεθόδους γεωργίας ή άλλα προϊόντα με σκοπό τη μείωση του κόστους  παραγωγής.

Επιπλέον, θα πρέπει να ενισχυθούν οι συνεργασίες παραγωγών αγροτικών προϊόντων που από κοινού δραστηριοποιούνται χρησιμοποιώντας εργοστάσια ή συστήνοντας άλλες μεταποιητικές μονάδες για την επεξεργασία τυποποίηση και την διάθεση τελικών επεξεργασμένων προϊόντων.

Συνεπώς – με δεδομένο ότι η αγροτική οικονομία θεωρείται σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης – η διάρθρωση του αγροτικού τομέα και η σύνδεση της παραγωγής με την επεξεργασία και τυποποίηση των προϊόντων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων (ενθάρρυνση συλλογικών δραστηριοτήτων, φορολογικές ελαφρύνσεις, κ.α.), αποτελούν πυρήνα ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να προβούν στον κατάλληλο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της συλλογικής δραστηριότητας στον αγροτικό τομέα, την υποστήριξη παραγωγής νέων προϊόντων καθώς και την σύνδεσή της με την επεξεργασία και την τυποποίηση;
  2. Προτίθενται να προβούν σε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις μεταποιητικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία και τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων;»
Προηγούμενο άρθρο Ένα απόγευμα γεμάτο Χριστούγεννα
Επόμενο άρθρο Στη Βουλή σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Άμυνας