Συνάντηση των «ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ» με τους Ρουγκατσάρηδες


Την ευκαιρία να απολαύσουν τη συνάντηση των ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ της Κοζάνης με τους Ρουγκατσάρηδες της περιοχής μας που αναβίωσαν δύο πανάρχαια και με πολλά κοινά στοιχεία έθιμα των Δωδεκαημέρου είχαν όσοι βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης 5/1 στο κέντρο της Καρδίτσας.

Οι «ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» και οι Ρουγκατσάρηδες του Παλαμά συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία παρουσία του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλού, του Αντιδημάρχου κ. Νικ. Καραγιάννη και του Δημ. Συμβούλου κ. Χαρ. Παπαδημητρίου και πλήθος κόσμου και παρουσίασαν αντίστοιχα τα δύο δρώμενα της γιορτής των Φώτων.

Το πανάρχαιο έθιμο των Μωμόγερων κρατά ξεχωριστή θέση στα ήθη του δωδεκαημέρου στη χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου κατοικούν πολλοί πόντιοι.

Η λέξη μωμόγερος προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων γέρος και μίμος. Στο έθιμο που θέλει τον άνδρα του χωριού να αρπάζει τη νύφη, συμβολίζοντας έτσι την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα κεντρικό πρόσωπο είναι ο Μώμος, Θεός του γέλιου και της σάτιρας στην Αρχαία Ελλάδα, ο οποίος παρότρυνε τους δώδεκα ακολούθους του, τους Μωμόγερους, να βρουν αφορμή και σατιρίζοντας να προκαλέσουν το γέλιο στους συγκεντρωμένους.

Με αυτή τη συνάντηση ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Χριστούγεννα 2011- Πρωτοχρονιά 2012» που διοργάνωσαν ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με το Δ.Ο.Π.Α.Κ., τη ΔΗ.Κ.Ε.Κ., τα Εργαστήρια Τέχνης, την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίτσας, το Δίκτυο Τροφίμων και Ποτών, τον Σύλλογο Ζαχαροπλαστών και τον Ιππικό Σύλλογο Καρδίτσας «Ν. Πλαστήρας» και την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα της μεταφοράς μαθητών
Επόμενο άρθρο Ν. Παππάς: «Οι πολιτικές ανάγκες του σήμερα»