Το AIDS μας αφορά όλους – Ολοκληρώνεται σήμερα από την Καρδίτσα η καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Θεσσαλία με το συμβολικό άναμμα κόκκινων κεριών που θα σχηματίζουν το κόκκινο κορδελάκι στις 8 το βράδυ στην κεντρική μας πλατεία


Αύξηση-σοκ που φτάνει το 57% των κρουσμάτων AIDS καταγράφεται στην χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)  μέχρι 31 Δεκεμβρίου τα περιστατικά που καταγράφηκαν είναι 11.492 άτομα,  με την μεγαλύτερη αύξηση στο ανδρικό φύλο όπου ανέρχεται στο 81,3%. Αναλυτικά τα στοιχεία είναι τα παρακάτω:
–    – Ο συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011 ανέρχεται σε 11492.
– Από τα περιστατικά αυτά, 9346 (81,3%) ήταν άνδρες, 2098 (18,3%) ήταν γυναίκες, ενώ για ένα μικρό ποσοστό το φύλο δεν δηλώθηκε.
– Τα 2 τελευταία χρόνια (2010-11) τα νέα κρούσματα ήταν 594 και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η αύξηση φθάνει 57%

Η συνέντευξη

Συνέντευξη τύπου για τη διήμερη καμπάνια που πραγματοποιεί στην Καρδίτσα το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) για το AIDS με θέμα: «Αλυσίδα ζωής – Δώστε τα χέρια» δόθηκε την Πέμπτη 15/3 στο Δημαρχείο από την υπεύθυνη του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Κέντρου κ. Φανή Γκόμα και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Πολιτικών και Παιδείας του Δήμου Καρδίτσας κ. Σοφία Αρβανιτάκου, η οποία τόνισε τα εξής:
«Ο Δήμος Καρδίτσας στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του στηρίζει κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα αγωγής υγείας και πρόληψης.
Το AIDS αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες μια παγκόσμια μάστιγα που παρά την πρόοδο της επιστήμης δεν έχει βρεθεί ακόμα ούτε το φάρμακο για τη θεραπεία του ούτε το εμβόλιο για την πρόληψή του, με αποτέλεσμα και στη χώρα μας τα θύματα του ιού να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Το AIDS μας αφορά όλους.
Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική της ανάγκη της έγκυρης & επιστημονικής ενημέρωσης όλων μας για θέματα πρόληψης.
Γι’ αυτό και συμμετέχουμε στην ενημερωτική εκστρατεία για το AIDS με θέμα: «Αλυσίδα ζωής – Δώστε τα χέρια» που υλοποιεί το Γραφείο Θεσσαλονίκης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Θέλω να καλωσορίσω στην πόλη μας την εκπρόσωπο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Φανή Γκόμα , η οποία θα σας ενημερώσει αναλυτικότερα για την πρωτοβουλία αυτή.
Ως Δήμος καλούμε τους δημότες όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα τους νέους μας να αξιοποιήσουν την παρουσία του αρμόδιου φορέα πρόληψης νοσημάτων της χώρας μας στην πόλη μας και να επισκεφθούν σήμερα και αύριο το περίπτερο του ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο. που είναι ήδη στημένο στην κεντρική πλατεία, για να ενημερωθούν για το AIDS.»
Η κ. Γκόμα στη συνέχεια έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τα νεώτερα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τον ιό του AIDS και την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ στην πόλη μας το διήμερο 15/3 και 16/3 με τη διανομή ενημερωτικών εντύπων στα Λύκεια , αλλά και στο δρόμο, τα καταστήματα και τις υπηρεσίες, καθώς και από το όχημα που έχει σταθμεύσει στην κεντρική πλατεία, όπου και την Παρασκευή 16/3 στις 8.00 μ.μ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με συμβολικό άναμμα κόκκινων κεριών που θα σχηματίζουν το κόκκινο κορδελάκι (red ribbon), σύμβολο αλληλεγγύης με τους φορείς και αυτούς που νοσούν από AIDS.

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν μαθήματα οργανώνει η κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ο θεσμός του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου τιμά την Καρδίτσα