Ειδήσεις

ΕΝΠΕ: Στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι δαπάνες των Περιφερειών


Να εξακολουθήσουν να υπόκεινται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι δαπάνες  των Περιφερειών και των Νομικών Προσώπων Δημοσίων Δικαίου (ΝΠΔΔ) τους και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ζητεί η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
«Ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών των Περιφερειών και των ΝΠΔΔ αυτών, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θωρακίζει την αιρετή Περιφέρεια, περιορίζει δραστικά την ανασφάλεια δικαίου και διασφαλίζει την νομιμότητα», επισημαίνει ο Πρόεδρος της  ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός σε επιστολή που απέστειλε, υλοποιώντας σχετική απόφαση του ΔΣ της Ένωσης, στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη (η επιστολή κοινοποιείται στην Πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Ανδρονίκη Θεοτοκάτου).
Στην επιστολή του ο κ. Κ. Αγοραστός επισημαίνει την αντίφαση που υπάρχει στην ισχύουσα νομοθεσία:
– με το άρθρο 42 του Ν. 4483/2017 “Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας – Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις”, έχει επανέλθει σε ισχύ ο προληπτικός έλεγχος δαπανών των Περιφερειών από το Ελεγκτικό Συνέδριο,
-ωστόσο, στις διατάξεις του προγενέστερου, Ν. 4337/2015 «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και ειδικότερα με το άρθρο 10 παρ. 10, αυτού, προβλέπεται ότι, από 1.1.2019, δεν θα ασκείται προληπτικός έλεγχος στις δαπάνες των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων τους.
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητεί «να παραμείνει σε ισχύ η διάταξη του άρθρου 42 του Ν. 4483/2017».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αλλαγή ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών
Επόμενο άρθρο Ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας για τον Κλεισθένη