Πρωτοσέλιδο

Εν μέσω διαμαρτυριών η επίσκεψη Αχτσιόγλου στην Καρδίτσα


Εν μέσω διαμαρτυριών από ομάδες εργαζομένων, σωματεία, όπως η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, και του ΠΑΜΕ έφθασε στην Καρδίτσα, το μεσημέρι της Πέμπτης 1η Νοεμβρίου, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου επισκέφθηκε λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας όπου συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και εκπροσώπους των εργαζομένων, ενώ δέχτηκε και άκουσε τα προβλήματα και τις παρατηρήσεις και από εκπροσώπους των διαμαρτυρόμενων σωματείων. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, η Υπουργός  προέβη σε δηλώσεις προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τονίζοντας πως η επίσκεψή της αυτή και οι επαφές της έχουν να κάνουν με τα θέματα εργασίας που αφορούν την περιοχή, ενώ σκοπός της είναι επίσης να ενημερώσει σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου σε ό, τι έχει να κάνει με τα κυριότερα ζητήματα της αρμοδιότητάς της.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και για την επαναφορά του κατώτατου μισθού από το 2019.

Επίσης, εστίασε στην υλοποίηση των νέων προγραμμάτων απασχόλησης για 88.500 άνεργους  όπως επίσης και στο μέτρο ελαφρύνσεων στις εισφορές των επαγγελματιών.

Συντάξεις και νέο ασφαλιστικό

Απαντώντας σε εκπρόσωπο των συνταξιούχων για τις περικοπές των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε τα παρακάτω:

«Δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα ούτε είναι κοινωνικά δίκαιο να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω απομείωση των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις για το 2019, μια θέση που την διαπραγματευτήκαμε σκληρά και αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται και συναινέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που χρειάζονται προκειμένου να αποφύγουμε την περαιτέρω επιβάρυνση των συνταξιούχων. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, το πιθανότερο είναι ότι αυτά θα αποφευχθούν και δε θα υλοποιηθούν στις αρχές του 2019 και εκτιμώ ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουμε την οριστική λύση στο ζήτημα αυτό.

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν ότι οι συντάξεις τους περικόπηκαν ως και 50% την περίοδο 2010-2014. Ήταν οι νόμοι αυτοί που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο το 2015 είπε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή και διόρθωση του συστήματος πράγμα που η ελληνική κυβέρνηση έκανε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Φέρνοντας ένα νέο ασφαλιστικό με νέους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και των παροχών για όλους τους συνταξιούχους και για όλους τους ασφαλισμένους με δίκαιο τρόπο.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που διαμορφώνεται ένα καλύτερο δημοσιονομικό περιβάλλον κάνει παρεμβάσεις. Αυτό το απέδειξε και στα τέλη του 2016 με τη 13η σύνταξη που δόθηκε και στα τέλη του 2017 με το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, και στα μέσα του 2017 που επιστρέψαμε τις παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές υγείας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για τις συνδρομές Γ.Ε.ΜΗ
Επόμενο άρθρο Παράταση Φωτογραφικής Έκθεσης στο Κάστρο Φαναρίου