Επέστρεψε η Λ.Ε.Μ.Χ.Μ. από το εξωτερικό


Η Λ.Ε.Μ.Χ.Μ. «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ» επέστρεψε έπειτα από επτά μέρες παραμονή στο Μαυροβούνιο (MONTENEGRO), όπου πήρε μέρος στο 7ο INTERNATIONAL FOLKLORE FESTIVAL που διοργάνωσε η C.I.O.F.F. MONTENEGRO (Conseil International Organisations of Folklore Festivals), στην πόλη CETINJE. Η πόλη CETINJE, είναι η παλιά πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου και μέσα της κρύβεται ουσιαστικά η «ψυχή», το «πνεύμα» του Μαυροβουνίου της μοναδικής οικολογικής χώρας παγκοσμίως. Ιστορικά κτήρια, παλιά αρχοντικά όπου στεγάζονταν όλες οι Πρεσβείες των ξένων κρατών, πολλές από τις οποίες στεγάζονται ακόμη και σήμερα, επιβλητικά μνημεία και κανένα καινούργιο κτίσμα να χαλάει την αρμονία της πόλης, ιδιαίτερα στο κέντρο της, συνθέτουν την παραδοσιακή εικόνα της πόλης. Ένα καταπληκτικό, ατμοσφαιρικό, ανοιχτό θέατρο, κτισμένο με πέτρα και «δεμένο» με το όλο τοπίο, με την βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων και εφέ, σου προκαλούσε μία φοβερή αίσθηση, όταν η σκηνή γέμιζε χρώματα, κίνηση και ήχους από τα πολλά ξένα αλλά και ντόπια χορευτικά συγκροτήματα, που πήραν μέρος στο Φεστιβάλ.

          Όλο το Μαυροβούνιο όμως είναι μια καταπληκτική, πανέμορφη χώρα, με καταπράσινα τοπία, πολλά νερά και λίμνες επάνω σε ψηλά βουνά αλλά και όμορφες παραλίες. Ακόμη και τα τουριστικά μέρη προστατεύουν, αναδεικνύουν και αξιοποιούν τις «παλιές πόλεις». Σε δύο τέτοιες πόλεις (HERCEGNOVI & NIKSIC) έδωσε παραστάσεις, επίσης, η  Λ.Ε.Μ.Χ.Μ. «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ κερδίζοντας εντυπώσεις και χειροκρότημα με τις φορεσιές, τους χορούς και την μουσική της περιοχής μας.

          Τα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν σε πολλούς ιστορικούς χώρους και μνημεία και στο καταπληκτικό μοναστήρι OSTROG το οποίο είναι «καρφωμένο», στην κυριολεξία, μέσα σε ένα βράχο σε υψόμετρο 900 μέτρων. Επίσης απόλαυσαν το μπάνιο στις παραλίες της BUDVA , SVETI STEFAN καθώς και στην πισίνα του ξενοδοχείου. Στις βραδιές φιλίας και στα   καθημερινά πρωινά meetings των επικεφαλής, αναπτύχθηκαν καινούργιες φιλίες και ανταλλάχθηκαν υποσχέσεις για συμμετοχή σε άλλα φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια.

          Οι δραστηριότητες όμως της Λ.Ε.Μ.Χ.Μ. «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ δεν τελείωσαν για το φετινό καλοκαίρι καθώς σήμερα αναμένεται και η άλλη αποστολή του συλλόγου, η οποία πήρε μέρος σε Διεθνές Φεστιβάλ στο PRIMORSKO της Βουλγαρίας, ενώ ο σύλλογος πρόκειται να πάρει μέρος και σε Φεστιβάλ και εκδηλώσεις μέσα στην Ελλάδα, οι οποίες θα ανακοινωθούν με καινούργιο Δελτίο Τύπου.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Καθυστερήσεις στην αποκατάσταση & προβολή μνημείων Πολιτισμού
Επόμενο άρθρο Προσθήκη αιθουσών & WC στο Δημ. Σχολείο Καλλιφωνίου