Καθυστερήσεις στην αποκατάσταση & προβολή μνημείων Πολιτισμού


Με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού ο Βουλευτής του Νομού μας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας θέτει το θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορούν μνημεία Πολιτισμού που διαθέτει ο Νομός μας.

Σχετικά με το θέμα ο κ. Ρόβλιας δήλωσε ότι «Είτε πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού και την ανάδειξή τους για περαιτέρω εκπαιδευτική ή τουριστική αξιοποίηση, είτε πρόκειται για την αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων που έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου, η στασιμότητα που παρατηρείται είναι απαράδεκτη. Είναι τελικά σε βάρος της γενικότερης ανάπτυξης του τόπου μας αυτή η ολιγωρία του Υπουργείου Πολιτισμού».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Θέμα: Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και αποκατάσταση βυζαντινών μνημείων πολιτισμού του Νομού Καρδίτσας

Κύριε Υπουργέ,

Επί της Ερώτησής μου με αρ. 5898/20.3.07 εδόθη  η απάντησή σας με αρ.πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ/Κ.Ε/385/03.04.07, με την οποία πληροφορούσατε την Βουλή ότι:

– τα έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων του Νομού μας ευρίσκοντο όλα στο στάδιο της μελέτης,

– για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, υπήρχαν σε άλλα μελέτες και σε άλλα δράσεις, σε εξέλιξη.

Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι οι εξής:  Αρχαιολογικός Χώρος Συκεώνος, Αρχαιολογικός Χώρος Φίλιας, Μυκηναϊκός Τάφος Γεωργικού, αρχαίοι οχυρωμένοι οικισμοί των αρχαιολογικών χώρων των Δήμων Ιθώμης και Αργιθέας.

Τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία είναι τα εξής: Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου, Ι.Μ. Παναγίας Πελεκητής, Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Οξυάς, Ι.Μ.Ρεντίνας, Ι.Μ.Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βραγγιανών, Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Δ.Δ. Πεδινού, Ι.Ν.Αγίου Αθανασίου Καλλιθήρου, Κάστρο Φαναρίου.

Παρατηρούμε όμως ότι, αυτούς τους τελευταίους 17 μήνες που μεσολάβησαν, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος.

Επειδή είναι υποχρέωση να επισπεύδονται οι ενέργειες αποκατάστασης των μνημείων της κληρονομιάς μας που έχουν υποστεί αλλοιώσεις ή φθορές.

Επειδή είναι απαραίτητο να εξυψώσουμε το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών πολιτισμού του Νομού μας, υπηρεσίες που συναρτώνται και με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γιατί καθυστερούν οι εργασίες αξιοποίησης και ανάδειξης των ως άνω αρχαιολογικών χώρων και πού οφείλονται οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποκατάσταση των φθορών και αλλοιώσεων των ως άνω βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων του Νομού μας.»

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζεται το «αντάρτικο» στη ΝΔ
Επόμενο άρθρο Επέστρεψε η Λ.Ε.Μ.Χ.Μ. από το εξωτερικό