Επίσκεψη κ. Σπύρου Ταλιαδούρου στο Δήμο Ρεντίνας


Διανεμήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της UNICEF στους μαθητές.

«Στόχος είναι ο μαθητής και του πιο απομακρυσμένου σχολείου να λαμβάνει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος επισκέφθηκε τον ορεινό Δήμο Ρεντίνας προκειμένου στο πλαίσιο του Προγράμματος “Τα Παιδιά μαθαίνουν τα δικαιώματα τους”, να προσφέρει στους μαθητές των απομακρυσμένων σχολείων της περιοχής εκπαιδευτικό υλικό και τη  Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ο κ. Ταλιαδούρος αναφερόμενος στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Τα παιδιά μαθαίνουν τα δικαιώματά τους» το οποίο εισήχθη φέτος στα δημοτικά σχολεία της επικράτειας, δήλωσε τα εξής:

«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τα Παιδιά μαθαίνουν τα δικαιώματα τους”, στηρίζεται στην εκτενή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef με στόχο την προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού που επικύρωσε η χώρα μας το Δεκέμβριο του 1992.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα καθώς για πρώτη φορά διανέμεται στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Οι μικροί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία έτσι να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της Σύμβασης αλλά και να αναπτύξουν, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης καινοτόμα Σχέδια Εργασίας που αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών όλου του κόσμου και ιδιαίτερα της χώρας μας.

Παράλληλα στο πλαίσιο του Προγράμματος “Τα Παιδιά μαθαίνουν τα δικαιώματα τους”, διανέμεται δωρεάν σχολικό υλικό της Unicef σε μαθητές δημοτικών σχολείων, τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας στηρίζοντας τους μαθητές δυσπρόσιτων σχολείων.

Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο προγράμματος επισκέψεων της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε δυσπρόσιτα σχολεία της Ελλάδας, επισκέφθηκα σήμερα την Ρεντίνα, αλλά και πρόσφατα τα χωριά της ορεινής Αργιθέας, προκειμένου να προσφέρουμε στους μαθητές αυτών των απομακρυσμένων περιοχών του νομού Καρδίτσας εκπαιδευτικό υλικό και φυσικά τη  Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι η ένταξη των Δικαιωμάτων των Παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία αποτελεί μια πολύ σημαντική δράση του Υπουργείου Παιδείας και της UNICEF. Τα Δικαιώματα των Παιδιών σήμερα δοκιμάζονται διεθνώς και το παιδί βρίσκεται στο κέντρο απίστευτων μορφών εκμετάλλευσης. Πιστεύουμε ότι η είσοδος των Δικαιωμάτων των Παιδιών στα σχολεία θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενημέρωση και στη γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των νέων ανθρώπων απέναντι στην κοινωνία αλλά και στην πραγμάτωση της προσωπικότητάς τους. Ο ρόλος τόσο της πολιτείας όσο και της οικογένειας σε αυτό πιστεύουμε ότι θα γίνει το όχημα για την αντιμετώπιση φαινόμενων ξενοφοβίας και ρατσισμού στην Ελληνική κοινωνία. Τα δικαιώματα του παιδιού για μόρφωση, υγεία, τροφή, ψυχαγωγία και άθληση στην πατρίδα μας γίνονται σεβαστά αλλά η φροντίδα μας για πρόοδο και συλλογική ευημερία είναι συνεχής.

Για εμάς στο Υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι ο μαθητής και του πιο απομακρυσμένου σχολείου να λαμβάνει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση ανεξάρτητα σε ποιο σημείο ζει. Εμείς δίνουμε σημασία πάνω από όλα στην παροχή σωστής και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και παράλληλα στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών

Θεωρώ ότι είναι χρέος της πολιτείας να ανταποκρίνεται σε αυτές τις υποχρεώσεις, δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες για μόρφωση. Είναι χρέος, το οποίο το κάνουμε πραγματικότητα καθημερινά».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος μίλησε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλει το ΥΠΕΠΘ για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές κάθε ηλικίας, φύλου, φυλετικής ή κοινωνικής καταγωγής.

Προηγούμενο άρθρο Μέτρα στήριξης για τα λαϊκά στρώματα και όχι για τους τραπεζίτες
Επόμενο άρθρο Σεμινάρια χρήσης ηλ. υπηρεσιών επιμελητηρίου Καρδίτσας