Επίσκεψη μαθητών Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας στο ΚΔΑΥΥ


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 15-2-2013 εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Καρδίτσας, στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥΥ) και στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Η ενημέρωση των μαθητών/τριών μας έγινε από τον Διευθυντή Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ), κ. Ορέστη Πλιάσσα, ο οποίος προΐσταται και της λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Δυτικής Θεσσαλίας.

Πρώτα επισκεφθήκαμε το ΚΔΑΥΥ που είναι εγκατεστημένο στην κοινότητα Αρτεσιανού.

Εξηγήθηκε όλη η διαδικασία από τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδοι) έως την τελική διαλογή, με χρήση όλων του μηχανικού εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, κάδους, μεταφορικές ταινίες, πρέσες, κλαρκ, κ.λ.π.). Τα ανακυκλώσιμα υλικά μετά τον διαχωρισμό τους πακετάρονται με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα και οδεύουν προς διάθεση σε βιομηχανίες για την διάλυση και επαναχρησιμοποίηση τους. Κατόπιν επισκεφθήκαμε το ΣΜΑ που είναι εγκατεστημένος εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλης της Καρδίτσας. Εκεί γίνεται η εναπόθεση των αστικών απορριμμάτων (πράσινοι κάδοι) με απορριμματοφόρα. Στους χώρους του ΣΜΑ συμπιέζονται με πρέσες σε ειδικά απορριμματοφόρα-κοντέινερ και προωθούνται προς τον ΧΥΤΑ για υγειονομική ταφή.

Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία, καθώς οι μαθητές του ΣΔΕ Καρδίτσας αντιλήφθηκαν τη σύνθετη διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και εμπέδωσαν τη μεγάλη αξία της ανακύκλωσης.

 

 

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 

Προηγούμενο άρθρο Β. Μπέλλης: Η πρώτη μονάδα βιομάζας είναι λαϊκής βάσης - Πρώτα θα παράγει πέλετς και μετά ρεύμα
Επόμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ της χώρας και τη συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης»