Επί τάπητος ζητήματα δασών και βοσκοτόπων στο δήμο Παλαμά


 Το δήμο Παλαμά επισκέφτηκαν ο πρόεδρος και ο γ.γ. του Συλλόγου Δασολόγων νομού Καρδίτσας κ.κ. Βασίλης Νίκου και Νίκος Παληχωρίτης, στα πλαίσια του προγράμματος ενημερωτικών συναντήσεων του νεοσύστατου Συλλόγου με τους δήμους, την αντιπεριφέρεια και άλλους αρμόδιους φορείς του νομού (εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέση εκπαίδευση, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κ.λπ.)

 Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Δασολόγων, συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον δήμαρχο κ. Κώστα Πατσιαλή για ζητήματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον, πράσινο, δάση και δασικά οικοσυστήματα,  καθώς και τα βοσκοτόπια στο δήμο Παλαμά.

Θέματα κοινού ενδιαφέροντος

Συγκεκριμένα, κατά την ενημερωτική συνάντηση με το δήμαρχο Παλαμά, τέθηκαν από την πλευρά του Συλλόγου Δασολόγων τα παρακάτω θέματα κοινού ενδιαφέροντος:

  • 1. Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων (σύνταξη δασικών χαρτών – δασολόγιο) με πρόταση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κτηματολόγιο ΑΕ, για ένταξη σε νέο πρόγραμμα.
  • 2. Διαχείριση, ανάπτυξη και αξιοποίηση δασικών οικοσυστημάτων:
  • Προστασία, βελτίωση και αξιοποίηση με τη διαχείριση όλων των δασικών εκτάσεων του δήμου Παλαμά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ρευστοποίησης των δασικών πόρων (βελτίωση βοσκοτόπων) στις τοπικές κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Βλοχού, Πέτρινου και Συκεώνας, έκτασης συνολικά περίπου 26.000 στρέμματα, με στόχο τον εξορθολογισμό της παραγωγής βοσκοτόπων, για αύξηση εσόδων και μείωση κόστους για την κτηνοτροφία.
  • Προτάσεις – μέτρα για αποκατάσταση από διαβρωτικά φαινόμενα και υποβάθμιση του εδάφους με αναδάσωση καμένων δασικών εκτάσεων.
  • Μέτρα πρόληψης για την προστασία των δασικών εκτάσεων από τους κινδύνους πρόκλησης δασικών πυρκαγιών (βελτίωση, συντήρηση και καθαρισμός δασικής οδοποιίας, αντιπυρικές ζώνες, κατασκευή δεξαμενών, συγκρότηση ομάδων άμεσης επέμβασης κατά τ.κ.)
  • Δασική αναψυχή (παρόχθιες ζώνες ποταμών Ενιπέα και Σοφαδίτη), αξιοποίηση της ζώνης του ταμιευτήρα Ιτέας και λήψη μέτρων προστασίας.
  • Διαχείριση των υδατικών πόρων, οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα δασικά οικοσυστήματα (διαχείριση ορεινής λεκάνης απορροών, σε έκταση περίπου 30 Km2, για αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών, του κάμπου και της πεδινής περιοχής γενικότερα, για μείωση διαβρωτικών φαινομένων, κ.λπ.)
  • Αξιοποίηση βιομάζας φυσικών οικοσυστημάτων για παραγωγή ενέργειας (παραγωγή pellet από ξυλεία και υπολείμματα αυτής).
  • Βελτίωση και αξιοποίηση των βοσκούμενων δασικών οικοσυστημάτων, με στόχο της αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Προτάσεις για διαχείριση και εμπλουτισμό της πανίδας με συνεργασία του Κυνηγετικού Συλλόγου.
  • 3. Σύνδεση με την αγροτική οικονομία, η οποία δραστηριοποιείται εντός και στις παρυφές των δασικών οικοσυστημάτων (παραγωγή ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, ανάπτυξη μελισσοκομίας, κ.λπ.).
  • 4. Ενίσχυση και ενδυνάμωση των κατοίκων που δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία με τη συγκρότηση συλλογικών ενώσεων/οργάνων (συνεταιρισμοί).
  • 5. Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για τις προστατευόμενες περιοχές.

Ο δήμαρχος Παλαμά

Θετικός στις προτάσεις των δασολόγων ήταν ο δήμαρχος Παλαμά κ. Πατσιαλής, ο οποίος από την πλευρά του επισήμανε ότι η νέα δημοτική Αρχή του Παλαμά ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του πρασίνου στην περιοχή του διευρυμένου δήμου Παλαμά, για την προστασία και χρηστή αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος προς όφελος όλων των πολιτών.

Για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου και τη σωστή διαχείριση , τη λελογισμένη αξιοποίηση και την ανάπτυξη των οικοσυστημάτων της περιοχής του δήμου Παλαμά, η δημοτική Αρχή επιδιώκει τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τους ειδικούς επιστήμονες του νομού.

Προηγούμενο άρθρο Ο ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές του δήμου Παλαμά
Επόμενο άρθρο Πανηγύρι της Αναλήψεως στο Πεδινό