Πρωτοσέλιδο

Επί τάπητος οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του Νομού


Συνάντηση εργασίας με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στο Νομό Καρδίτσας οργάνωσε, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, το Επιμελητήριο Καρδίτσας με τη συμμετοχή της Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στα γραφεία του ΕΒΕ και πήραν μέρος αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων καταθέτοντας τις προτάσεις και τις απόψεις τους για το πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο τουριστικά η περιοχή μας.

Η κ. Κουντουρά, από την πλευρά της, σημείωσε πως εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις θα είναι αρωγός των τοπικών φορέων ώστε να υποστηρίξει τα αιτήματά τους και να βοηθήσει στην κατεύθυνση της προώθησής τους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε λίγο πριν τη συνάντηση, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, η Καρδίτσα και η Θεσσαλία γενικότερα διαθέτουν πολύ σημαντικές ομορφιές και σπουδαία αξιοθέατα και μπορούν πραγματικά να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες αναπτύσσοντας είδη τουρισμού όπως ο συνεδριακός, ο ιαματικός, περιπατητικός, ο ποδηλατικός, ο καταδυτικός, ο θρησκευτικός και άλλα.

«Όλες οι Περιφέρειες θέλουμε να είναι ισόρροπα αναπτυγμένες. Εσείς ως φορείς θα πρέπει να συνεργαστείτε, να ετοιμαστείτε, να πάρω τις προτάσεις σας και να βοηθήσω όπως μπορώ» ανέφερε η Υπουργός Τουρισμού.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, η κ. Κουντουρά υπογράμμισε πως στόχος του Υπουργείου είναι η Ελλάδα να καταφέρει να έχει τουρισμό 365 μέρες το χρόνο και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Ήδη, όπως υποστήριξε, τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα καθώς οι αφίξεις επισκεπτών στη χώρα μας σημείωσαν ρεκόρ.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε πως να υπάρξει τουρισμός είναι ανάγκη να υπάρχουν και βασικά έργα υποδομής όπως η ολοκλήρωση του Ε65. «Η Καρδίτσα έχει τη λίμνη Πλαστήρα που είναι η κορωνίδα της. Πρέπει να δούμε πως με λίγα μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ο συνεδριακός τουρισμός θα μπορούσε να μας βοηθήσει πολύ και ήδη προσπαθούμε να φέρουμε πολλά συνέδρια στην περιοχή. Η Καρδίτσα μπορεί να γίνει ένας προορισμός συνεδριακού τουρισμού. Ο εναλλακτικός τουρισμός επίσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί» δήλωσε ο κ. Τσιάκος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βύρων Παππάς επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Καρδίτσα είναι τόπος με αντιθέσεις και απαράμιλλη ομορφιά, παντρεύει στα όριά του τον ορεινό όγκο των Αγράφων στα δυτικά και τον θεσσαλικό κάμπο στα
ανατολικά. Η θέση της περιοχής στην καρδιά της Ελλάδας την έκανε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών που άφησαν σημάδια ορατά ακόμη και σήμερα.
Υπάρχουν πάρα πολλά αρχαία μνημεία. Τα περισσότερα δυστυχώς είναι μη επισκέψιμα. Τα θρησκευτικά μνημεία, μοναστήρια και εκκλησίες είναι πάρα πολλά και ενδιαφέροντα. Ο επισκέπτης στην Καρδίτσα έχει τη δυνατότητα να την ανακαλύψει επιλέγοντας ανάμεσα σε πολλές εναλλακτικές προτάσεις, ανάλογα με το προσωπικό του γούστο και το στυλ. Αν κάποιος είναι λάτρης της ηρεμίας του βουνού, τότε η λίμνη Νικολάου Πλαστήρα με τα καταπράσινα βουνά να χαϊδεύουν τις όχθες της είναι ο ιδανικός προορισμός. Η περιοχή δίνει τη δυνατότητα και για εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες όπως η ορειβασία, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού κ.α.
Ο ορεινός όγκος της Αργιθέας μαζί με τον Αχελώο «προικισμένος» με άγρια ομορφιά , μέσα από την αρμονία του βουνού και της πέτρας , αποτελεί μια διαφορετική πρόταση. Η περιοχή των αρχαίων Αθαμάνων αποτελούσε για πολλούς αιώνες μια κλειστή κοινωνία, η οποία ανάπτυξε σημαντικά και μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία.
Η Ευρύτερη περιοχή του Σμοκόβου χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικές ιαματικές πηγές που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο αλλά και από τη “Βασίλισσα των Αγράφων”, τη Ρεντίνα, με το ιδιαίτερο χρώμα της , με δάση από κέδρους, καστανιές, βελανιδιές και έλατα στις ψηλότερες περιοχές.
Το κάστρο του Φαναρίου αποτελεί σημαντικό μνημείο της Βυζαντινής περιόδου.
Στον κάμπο, ο τοπικός πληθυσμός (καραγκούνηδες) με ήθη και έθιμα που χάνονται στο βάθος των αιώνων, αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή μελέτης της παράδοσης.
Ο γαστρονομικός πολιτισμός της περιοχής και η πλούσια οινική παράδοση είναι από τα στοιχεία που κάνουν τον τόπο αυτό τόσο ξεχωριστό.

Επιπλέον θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθούν τα αρχαία μνημεία του Νομού, να συνεχισθούν οι ανασκαφές στα σημαντικότερα σημεία και να συντηρηθούν οι πολύ σπουδαίοι ναοί που υπάρχουν στο Νομό μας. Άλλωστε εσείς γνωρίζετε πόσο ανάπτυξη γνωρίζει ο θρησκευτικός τουρισμός και πόση απήχηση έχει ειδικά στις ορθόδοξες χώρες.
Ο ιαματικός τουρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον Νομό μας. Οι πηγές του Σμοκόβου και της Δρανίστας, χαρακτηρίζονται από ύδατα θεραπευτικά σε παθήσεις δερματικές και αναπνευστικές. Έχουν δημιουργηθεί σύγχρονα κέντρα ευεξίας και η παροχή υπηρεσιών είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Ο οινικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι που θα μπορούσε να υποστηριχθεί στο Νομό μας. Διαθέτουμε ζώνη ΟΠΑΠ και σημαντικές επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Θα μπορούσε μάλιστα να συνδυασθεί και με τον περιπατητικό άλλα και τον γαστρονομικό τουρισμό, συνθέτοντας ένα «πακέτο» που θα κάλυπτε πλήθος αναγκών των επισκεπτών».
 

 

Προηγούμενο άρθρο Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης - Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)
Επόμενο άρθρο Το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας τίμησε την 28η Οκτωβρίου 1940