Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της Καρδίτσας – Σε πλήρη αδράνεια η Δημοτική Αρχή


 Για πλήρη αδράνεια κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας η μείζονα αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας με επικεφαλής τον κ. Δομήνικο Βερίλλη, σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε χθες. Ο κ. Βερίλλης αναφέρθηκε στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στα οποία η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει καμία θέση και σε κάποιες δομές, οι οποίες ή υπολειτουργούν ή έχουν ολοκληρωτικά καταργηθεί. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

          «Σε μια κρίσιμη οικονομικά  περίοδο με τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα για όλους τους πολίτες η απουσία των πρωτοβουλιών και διεκδικήσεων, η απεμπόληση των ευθυνών εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν δικαιολογείται.

Οι θέσεις της μειοψηφίας στο Δήμο Καρδίτσας

          Πρωταρχικός στόχος επομένως όλων μας στο Δήμο Καρδίτσας πρέπει να είναι η διατήρηση και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, που σήμερα απειλείται. Έχουμε την άποψη ως μειοψηφία στο Δήμο Καρδίτσας ότι ο Δήμος μας οφείλει να κρατήσει ένα επίπεδο λειτουργίας που:

  • Να δίνει ιδιαίτερο βάρος σε θέματα κοινωνικών υποδομών σε μια κοινωνία που ο συνεκτικός της ιστός διαβρώνεται και η φτώχια περνά σε όλο και περισσότερα στρώματα.
  • Να τρέξουν από την πολιτεία προγράμματα για ανέργους νέους και για τις προ της σύνταξης ηλικίες, να πάρουν ανάσα οι πιο σκληρά δοκιμαζόμενες κατηγορίες πολιτών και ταυτόχρονα ο Δήμος Καρδίτσας να βελτιώσει τις παροχές του.
  • Να διαφυλάξουμε την εμπιστοσύνη που ακόμη δείχνουν οι πολίτες στην Αυτοδιοίκηση και να δημιουργήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης που καταξιώνουν τον θεσμό.
  • Να συντηρεί τις βασικές υποδομές σε καθαριότητα και πράσινο και σε ότι αφορά την καθημερινότητα του πολίτη και
  • Τέλος, να γίνει και κάποια προσπάθεια για να προστατευτεί το εισόδημα των δημοτών μας σε τοπικό επίπεδο και να συμβάλουμε στην τοπική ανάπτυξη.

Σε πλήρη αδράνεια η Δημοτική Αρχή

          Ο Δήμος Καρδίτσας είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας, ίσως ο μοναδικός, που δεν έλαβε κάποια μέτρα για την στήριξη της κοινωνικής συνοχής και την ανακούφιση δημοτών με μεγάλες ανάγκες.

Ακόμη και το θέμα της έκφρασης απόψεων για την λήψη κάποιων αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων, συζητείται με μεγάλη καθυστέρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Δημοτική Αρχή σε μια κρίσιμη για τους πολίτες περίοδο «απαντά» μόνον με την αδράνεια και την προβολή διαφόρων δικαιολογιών και το χειρότερο με αρνητικές πρωτοβουλίες σε θέματα κοινωνικών υποδομών. Μάλιστα, έκλεισε και δομές κοινωνικού χαρακτήρα.

Ορισμένες από τις αποφάσεις αυτές, τις οποίες άμεσα πρέπει να ανακαλέσει η Δημοτική Αρχή είναι :

  • 1. Έκλεισε το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Καρδίτσας

Αντί να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί η λειτουργία του έκλεισε το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων (Κ.Π.Ν.) και εκεί εγκαταστάθηκε το Τμήμα Εμπορίου.

Το Κ.Π.Ν. παρείχε τη δυνατότητα σε όλους τους νέους και κυρίως τους φοιτητές και σπουδαστές να κάνουν χρήση των Η/Υ και του internet εντελώς δωρεάν για τις εργασίες τους.

Παρείχε δε πληροφορίες για θέματα: Εκπαίδευσης, πολιτισμού, κοινωνικά θέματα, τουρισμού, οικολογίας και περιβάλλοντος, προγράμματα ανταλλαγών, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς καθώς και Ευρωπαϊκά προγράμματα. 

  • 2. Υπολειτουργεί η τράπεζα ρουχισμού και άλλων αγαθών

Με την όξυνση της οικονομικής κρίσης ιδρύσαμε επί της θητείας μας και αρχίσαμε τη λειτουργία της «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» με σκοπό τη δωρεάν παροχή ενδυμάτων, υποδημάτων και τροφίμων.

Η δομή αυτή του Δήμου ιδρύθηκε στο πλαίσιο δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς του Δήμου και καθιερώθηκε η λειτουργία της από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καρδίτσας (ΔΗΚΕΚ) σε συνεργασία με την εκκλησία και άλλους φορείς με ίδια δράση.

Σήμερα όμως παρόλη την έξαρση της οικονομικής κρίσης και των αναγκών σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας δεν λειτουργεί στον τομέα παροχής τροφίμων ή φαγητού και υπολειτουργεί στον τομέα του ρουχισμού. Αυτό δε, σε αντίθεση με όλους τους μεγάλους Δήμους της χώρας.

  • 3. Εκχωρείται το Κινηματοθέατρο με οικονομική ζημιά

Εκχωρείται, χωρίς κάποιες εξηγήσεις και κόντρα στα συμφέροντα του Δήμου Καρδίτσας και της κοινωνίας, σε ιδιώτη το Δημοτικό Κινηματοθέατρο το οποίο λειτουργούσαμε με διαφάνεια, επιτελώντας συγχρόνως και τον κοινωνικό του ρόλο ενώ για πρώτη φορά πέρυσι είχε όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις.

Δεσμεύει δηλαδή η Δημοτική Αρχή, χωρίς λόγο για δώδεκα χρόνια, για τρεις τουλάχιστον δημοτικές θητείες το μοναδικό κλειστό χώρο που διαθέτει η Καρδίτσα για κάθε είδους εκδηλώσεις.

Το απίστευτο είναι ότι αυτό γίνεται και με οικονομική ζημιά για το δήμο μιας και το Κινηματοθέατρο το 2010 είχε κέρδος 38.252 ευρώ (35.881 συμπεριλαμβανομένου και του θερινού κινηματογράφου) και επίσης πληρώθηκαν με 45.000 ευρώ και οι εργαζόμενοι εκεί. Δηλαδή συνολικά περισσότερο από 80.000 ευρώ.

Τώρα ο ιδιώτης πληρώνει μόνον 40.000 ευρώ το χρόνο για την ενοικίαση αλλά δεν αναλαμβάνει και την πληρωμή των εργαζομένων. Έτσι θα επιβαρυνθεί η ΔΗΚΕΚ (η κοινωφελής εταιρία του Δήμου) με την επιπλέον πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Με άλλα λόγια ο Δήμος ζημιώνει και οικονομικά. Το χειρότερο είναι ότι με τα 40.000 που δίνει το χρόνο ο ιδιώτης εκχωρούνται και τα δυο κυλικεία (του κινηματοθεάτρου και του θερινού κινηματογράφου).

  • 4. Ιατροκοινωνικό Κέντρο

Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η λειτουργία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, «Ιατροκοινωνικών Κέντρων» για τη στήριξη των τσιγγάνων που διαβιούν στη Θεσσαλία. Όμως στην Καρδίτσα λειτουργούσαμε το Ιατροκοινωνικό Κέντρο για τους τσιγγάνους του Δήμου Καρδίτσας. 

Το ζητούμενο είναι επομένως η συνέχιση και η βελτίωση της λειτουργίας του Ιατροκοινωνικού Κέντρου για τους Τσιγγάνους του Δήμου Καρδίτσας.

  • 5. Δεν τηρήθηκαν οι προεκλογικές υποσχέσεις προς τους καταστηματάρχες

Προεκλογικά ορισμένοι έταζαν «λαγούς με πετραχήλια» σε αρκετούς τομείς. Υπόσχονταν μερικές φορές, ίσως για να κερδίσουν ψήφους, την υλοποίηση αιτημάτων που ήταν είτε ανέφικτα είτε παράνομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υποχρεωτικό από το νόμο τέλος παρεπιδημούντων (που ήταν 2% μέχρι το 2008 και 0,λ5% από το 2009) ορισμένοι υπόσχονταν ότι δε θα εισπράξουν αν ερχόταν στη διοίκηση του Δήμου, παρόλο που γνώριζαν πως κάτι τέτοιο ήταν παράνομο και ανέφικτο. Σήμερα, έρχεται η αποκάλυψη της αλήθειας και η επιβεβαίωση ότι προεκλογικά πολλές φορές δε λέγεται πάντα ολόκληρη η αλήθεια.

Σήμερα, μετά τις εκλογές, η υπόσχεση-δέσμευση εκείνη, μετατράπηκε σε ρύθμιση οφειλών για τους καταστηματάρχες σε 18 δόσεις. Αλλά αυτή η ρύθμιση οφειλών είχε γίνει και επί της δικής μας θητείας, χωρίς όμως προσαυξήσεις και με πολύ καλύτερους όρους από ότι τώρα.

Γίνεται λοιπόν εδώ ξεκάθαρο ότι:

Με δημόσιες σχέσεις και διάφορες δικαιολογίες δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της ανάπτυξης και της προόδου της περιοχής μας και κυρίως τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που οξύνονται συνεχώς».  

Προηγούμενο άρθρο To Δ.Σ. του Δήμου Μουζακίου ενέκρινε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια
Επόμενο άρθρο Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα