To Δ.Σ. του Δήμου Μουζακίου ενέκρινε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια


 Την τοποθέτηση 8 φωτοβολταϊκών σε ισάριθμα δημοτικά κτίρια (Γυμνάσιο Αγναντερού, Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, Γυμνάσιο Φαναρίου, 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Μουζακίου, Δημαρχείο Μουζακίου, Κινηματοθέατρο, Δημοτική Αγορά) αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου στη συνεδρίαση της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου.

Η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών θα κοστίσει περίπου 450.000 ΕΥΡΩ και θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου με δανειοδότηση. Μετά την τοποθέτηση και λειτουργία τους ο Δήμος Μουζακίου αναμένεται να εισπράττει 70.000 ΕΥΡΩ το χρόνο.

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

«Το αναπτυξιακό όραμα της Δημοτικής Αρχής για την περιοχή του Δήμου Μουζακίου συνοπτικά μπορεί να περιγραφεί ως εξής:

«Η ανάδειξη του Δήμου Μουζακίου ως ένα πρότυπο εναλλακτικής και βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, με γνώμονα την ποιότητα και την αυτάρκεια, ένας Δήμος για όλους τους πολίτες που επιλέγουν να ζήσουν στην ύπαιθρο»

Η αποστολή του Δήμου ως οργανισμός είναι:

«Η διακυβέρνηση των τοπικών υποθέσεων και η παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων και των τοπικών φορέων, με απώτερο σκοπό τη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.»

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Η προσέγγιση του παραπάνω οράματος θα γίνει με επί μέρους στρατηγικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής που βασίζονται στις εξής κατευθυντήριες αρχές:

  • Επιλογή της ποιότητας έναντι της ποσότητας (για παράδειγμα η προώθηση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, που ενσωματώνουν τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Δήμου και όχι προϊόντων μαζικής παραγωγής τα οποία δεν θα κατορθώσουν να είναι ανταγωνιστικά στην ευρύτερη αγορά)
  • Κινητοποίηση του τοπικού δυναμικού με παράλληλη στήριξη του από κεντρικούς ή άλλους φορείς για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων
  • Υιοθέτηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας για την τοπική οικονομία και κοινωνία
  • Προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών
  • Ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τοπικούς φορείς
  • Σεβασμός των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης
  • Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη
  • Ανταπόκριση στις ανάγκες και στα αιτήματα των πολιτών
  • Διαφάνεια και χρηστή διαχείριση
  • Ισόρροπη ανάπτυξη των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, ειδικά ως προς τις βασικές υποδομές που εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων
  • Ισότιμη εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων χωρίς διακρίσεις.

 

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε και αίτημα της Πρωτοβουλίας Πολιτών που αφορά το χαράτσι της ΔΕΗ. Εκ μέρους των πολιτών το λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτης Κρύος που ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση και η Τρόικα έχουν εξαπολύσει μία οξύτατη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των μικρών επαγγελματιών. Τα εφαρμοζόμενα μέτρα λεηλατούν τα εισοδήματα και τις συντάξεις αυξάνουν την ανεργία κάνουν δυσβάσταχτο το κόστος διαβίωσης βαθαίνουν τη φτώχια και την εξαθλίωση και στο Δήμο μας»

Μετά από τη διαλογική συζήτηση όπου όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το χαράτσι είναι κοινωνικά άδικο καθώςεξομοιώνει τους έχοντες και κατέχοντες με τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Επίσης ο τρόπος είσπραξής του, μέσω της ΔΕΗ χαρακτηρίστηκε εκβιαστικός χρησιμοποιώντας ένα αγαθό όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να πειθαναγκάσει τους πολίτες να το πληρώσουν, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος παραδέχεται ότι οι εισπρακτικοί του μηχανισμοί έχουν αποτύχει παντελώς.

Τέλος αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, με τη συμμετοχή και ενός πολίτη που θα συμπαρίσταται σ’ όλους εκείνους τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι σε συνεργασία και με το δικηγορικό σύλλογο Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας ΠΕ: Κατάργηση τμημάτων σε σχολεία της περιφέρειας Ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της Καρδίτσας - Σε πλήρη αδράνεια η Δημοτική Αρχή