Επιδημία «λουκέτων» στα σχολεία


  Ραγδαία αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ιό της νέας γρίπης, γεγονός που δείχνει πως η πανδημία του ιού είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ελλάδα. Η χειρότερη εβδομάδα σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από νέα γρίπη ήταν η 47η του 2009, δηλαδή από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1.900, ενώ 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η πανδημία «καλπάζει» και στον πλανήτη: το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 324 επιπλέον θάνατοι. Σύμφωνα με την καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα στις επτά παραπάνω μέρες επιβεβαιώθηκαν 1.883 επιπλέον κρούσματα νέας γρίπης στην χώρα μας, και πλέον ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι 6.120.

Βροχή τα «λουκέτα» στα σχολεία

Ενδεικτικό άλλωστε των αυξανόμενων κρουσμάτων είναι οι καθημερινές ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων για τα «λουκέτα» στα σχολεία. Μόνο στο Νομό μας, αυξήθηκαν κατά πέντε τα σχολεία που έβαλαν λουκέτο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, από σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα:

  • 6ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας
  • 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Μητρόπολης
  • 9ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας Τμήμα ΣΤ2
  • 4ο Λύκειο Καρδίτσας, Τμήμα Γ6
  • 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, Τμήμα Γ2
  • Σχολή ΕΠΑ.Σ βοηθών Νοσηλευτών του Γ.Ν Καρδίτσας Τμήμα Α1 1ου Έτους

Αρρωσταίνουν οι έφηβοι

Όσον αφορά το ποιοι αρρωσταίνουν, περίπου οι μισοί έχουν ηλικίας 19 ετών και κάτω. Η ηλικιακή ομάδα όμως που φαίνεται ότι «προτιμάει» η νέα γρίπη είναι οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, ηλικίας 15 έως 19 ετών: περισσότερα από 1.250 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήκουν σε αυτό το ηλικιακό φάσμα. Αντιθέτως, η γρίπη δείχνει να αφήνει σχεδόν αλώβητους όσους έχουν ηλικία 60 ετών και πάνω, καθώς αφορούν πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών (κάτω από 4%). Μολονότι πάντως τα περισσότερα θετικά δείγματα εντοπίζονται στους εφήβους, ο μεγαλύτερος αριθμός απουσιών από το σχολείο παρατηρείται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Πρακτικά, τα παραπάνω «τεκμηριώνουν ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ανοδική φάση του επιδημικού κύματος νέας γρίπης», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Προηγούμενο άρθρο Στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στα Stage
Επόμενο άρθρο ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ