ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ


 Σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου με αντικείμενο τις  εξελίξεις που έχουν προκύψει πρόσφατα σχετικά με την πορεία  των έργων του Αχελώου. Η σύσκεψη ήταν ευρύτατη στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων φορέων του Νομού μας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, ο Νομάρχης και οι  Αντινομάρχες Καρδίτσας, οι Δήμαρχοι του Νομού, οι επικεφαλείς των παρατάξεων των Νομαρχιακών Ψηφοδελτίων, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωποι του Υφυπουργού και των Βουλευτών, εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι των υπολοίπων φορέων του νομού που κλήθηκαν στη σύσκεψη.

Αρχικά ο Νομάρχης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις ενέργειες που έγιναν μέχρι τώρα όσον αφορά στις επαφές με την Κυβέρνηση και στην προετοιμασία για τη νομική υποστήριξη για την απόρριψη της αίτησης αναστολής των έργων.

Στη συνέχεια τόνισε ότι τα έργα του Αχελώου βρίσκονται σε δύσκολη καμπή. Η Κυβέρνηση δεν έχει ενιαία θέση καθώς ο Υπουργός Υποδομών στηρίζει τη συνέχιση των εργασιών και δηλώνει ότι έχουν εξασφαλισθεί και οι απαραίτητοι πόροι ενώ η Υπουργός Περιβάλλοντος θέτει ζήτημα επανεξέτασης του έργου.

«Είναι αναγκαίο λοιπόν να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας με στόχο να επιτευχθεί η απόρριψη της αίτησης αναστολής και η απρόσκοπτη συνέχιση των έργων», τόνισε μεταξύ άλλων.

Επίσης ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΑΣΕ στις 12.30 το πρωί στην αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν και οι Βουλευτές της Θεσσαλίας. Στη συνεδρίαση της ΠΑΣΕ λοιπόν θα μεταφερθούν οι απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της παρούσας σύσκεψης του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου και ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα γίνει συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρευρισκομένων οι οποίοι επανέλαβαν τη σταθερή θέση όλων των εκπροσώπων των φορέων του νομού ότι ενδιαφέρονται για τη συνέχιση των έργων και σύσσωμοι στηρίζουν και θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασισθεί, εκτός από τους εκπροσώπους του Συνασπισμού οι οποίοι διαφοροποίησαν τη θέση τους διαφωνώντας με την παραπάνω θέση.

Καταλήγοντας, αποφασίσθηκε να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα  συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη από την οποία θα ζητηθεί να δεσμευθεί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, με σαφή τρόπο πως τάσσεται υπέρ της συνέχισης του έργου.

Πέραν της δέσμευσης για τη συνέχιση των έργων πρέπει επιπλέον να εξασφαλισθεί και η ομαλή ροή της χρηματοδότησης για το επόμενο έτος με την εγγραφή της αναγκαίας πίστωσης στον προϋπολογισμό του 2010.

Ακόμα, πρέπει η νομική εκπροσώπηση της Κυβέρνησης, δηλαδή του Υπουργείων Υποδομών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να είναι ενιαία στο ΣτΕ και να έχει ξεκάθαρη στάση υπέρ της συνέχισης των έργων της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου.

Τέλος αποφασίσθηκε, αν η Υπουργός Περιβάλλοντος δεν δεσμευθεί με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο για τα παραπάνω, να επιδιωχθεί συνάντηση των εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλίας με τον Πρωθυπουργό ή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης με μαζική προσέλευση στην Αθήνα.

Προηγούμενο άρθρο Επιδημία «λουκέτων» στα σχολεία
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ