Επισημάνσεις για τα ΤΕΙ Καρδίτσας


    Άδικη και καταστροφική για την πόλη μας είναι η μεθόδευση της κατάργησης του τμήματος Δασοπονίας ΤΕΙ Καρδίτσας. Κάτι ανάλογο έγινε και με τη Σχολή Νηπιαγωγών. Το βίωσα από μέσα, γιατί ήμουν καθηγητής λογοτεχνίας στη Σχολή. Επέλεξα να μη συνεχίσω στο Βόλο ως καθηγητής της αλλά να μείνω στην Καρδίτσα ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και προϊστάμενος των Πολιτιστικών.

      Με την ευκαιρία, θέλω να κάνω μερικές επισημάνσεις και προτάσεις για τα ΤΕΙ.

     1. Όλοι οι δρόμοι έξω από τα ΤΕΙ της πόλης μας σκυλοκρατούνται. Μία σκυλοπαρέα 15 περίπου σκυλιών, κυρίως τις βραδινές ώρες, είναι ο φόβος και ο τρόμος των φοιτητριών και των φοιτητών που επιστρέφουν στις εστίες με τα πόδια ή με τα ποδήλατα. Είχα μια δυσάρεστη προσωπική εμπειρία. Συνηθίζω τα βράδια να περιπατώ σ’ αυτούς τους δρόμους. Ένα βράδι, πριν από λίγες μέρες, αυτά τα σκυλιά μου επιτέθηκαν με πολύ άγριες διαθέσεις. Για κάποιον που δεν ξέρει να τα αντιμετωπίζει, θα ήταν μεγάλη δοκιμασία και μέγιστος κίνδυνος. Ένα από τα αιτήματα των φοιτητών στους υποψήφιος Δημάρχους ήταν να λύσουν και το σκυλοπρόβλημα. Λόγια καλά και πέτρα στον ντρουβά από τους υποψήφιους.  

   Κύριε Δήμαρχε, λύσε το σκυλοπρόβλημα των ΤΕΙ, του Παυσιλύπου, κλπ, κι αν δεν μπορείς, φώναξε την τρόικα.

     2. Οι άκρες των δρόμων γύρω από τα ΤΕΙ και τα γειτονικά Λύκεια και Γυμνάσια είναι γεμάτες σκουπίδια (χαρτιά, μπουκάλια πλαστικά, κλπ), υπάρχουν άκοπα χόρτα, τα τρία και μοναδικά παγκάκια στο γειτονικό γήπεδο του Ταυρωπού, στην οδό Λεωνίδου που είναι κάθετος στη Μαυρομιχάλη, είναι αναποδογυρισμένα και όλα μαζί παρουσιάζουν εικόνα αποκαρδιωτική για εκπαιδευτικά ιδρύματα.

   Κύριε Δήμαρχε, αντιμετώπισε κι αυτό το πρόβλημα, κι αν δεν μπορείς, φώναξε την τρόικα.

   3. Ο περιφραγμένος χώρος όπου βρίσκονται τα ΤΕΙ, αλλά και τα Σχολεία να δενδροφυτευτεί, να φυτευτούν λουλούδια(τμήμα δασοπονίας είναι άλλωστε αυτό που κινδυνεύει) και να τοποθετηθούν παγκάκια για τους φοιτητές και μαθητές, να γίνει ένα πάρκο αναψυχής. Στη Λωζάννη της Ελβετίας, σε μία θεατρική μας περιοδεία με το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας, παίξαμε στην αίθουσα θεάτρου ενός σχολείου. Η αίθουσα πανέμορφη, το σχολείο πεντακάθαρο, η αυλή του γεμάτη λουλούδια, δέντρα και παγκάκια. Ο επιστάτης έμεινε σε οίκημα μέσα στο χώρο του σχολείου, ήταν συγχρόνως υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κηπουρός, ταχυδρόμος, κλπ. Στη θέση αυτή διορίστηκε αξιοκρατικά.

   4. Ο Δήμος, οι φορείς και όλοι μας πρέπει να δείξουμε πολιτιστικό ενδιαφέρον για τους φοιτητές των ΤΕΙ, προσφέροντας πολιτιστικές δραστηριότητες (συναυλίες, θέατρο, χορό, κλπ). Μέσα στα οικήματα των ΤΕΙ υπάρχουν δύο πανέμορφα αμφιθέατρα που μπορούν να αξιοποιηθούν για πολιτιστικούς σκοπούς. Κι αν ρωτήσει κανείς, εσείς κ. Ρήτα τι κάνατε; Με τους συνεργάτες μου, στο Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας, κάθε χρόνο, αθόρυβα, με αγάπη και σε αρμονική συνεργασία με τη Διεύθυνση των ΤΕΙ, προσφέρουμε, δωρεάν, παραστάσεις στους σπουδαστές, στους καθηγητές και στο προσωπικό τους. Επίσης, δωρεάν και αθόρυβα κάνουμε παραστάσεις και στη Σχολή Αστυφυλάκων και στο στρατόπεδο της Στρατονομίας.

   Κύριε Δήμαρχε, κάπου, κάπου προσκάλεσε στο γραφείο σου ή επισκέψου τα ΤΕΙ να ακούσεις από πρώτο χέρι τα αιτήματά τους και να βοηθήσεις.  

Δημήτρης Ρήτας

Φιλόλογος, συγγραφέας, στιχουργός

Δ/ντής του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Επείγει να ολοκληρωθούν οι πληρωμές στους κτηνοτρόφους και να παραταθεί η προθεσμία για το άτοκο δάνειο»
Επόμενο άρθρο Συλλήψεις δύο (2) ημεδαπών για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών