Επιστολές & παρεμβάσεις Βερίλλη σχετικές με τον Γ. Καραϊσκάκη


Την ιστορική αλήθεια σχετικά με την καταγωγή του Γεώργιου Καραϊσκάκη, θέλησε για άλλη μια φορά να αποκαταστήσει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης, δίνοντας συνέντευξη τύπου, και απαντώντας ουσιαστικά στις διαστρεβλώσεις των γεγονότων από την πλευρά των δημοτών της Σκουληκαριάς Άρτας.Ο κ. Βερίλλης πλην όλων των άλλων, παρέθεσε και επιστολές που έχουν να κάνουν με του λόγου το αληθές. Παρακάτω τα όσα ανέφερε αλλά και οι επιστολές που έχουν σταλεί κατά καιρούς.

Ο κ. Βερίλλης

«Ως Δημοτική Αρχή, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν την τοπική μας ιστορία θεωρώντας καθήκον μας την ανάδειξή της, αλλά και την υπεράσπισή της έναντι όσων επιχειρούν να την αλλοιώσουν. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποτελεί κορυφαία φυσιογνωμία της ιστορίας μας και αποτελεί τιμή για όλους τους Καρδιτσιώτες ότι γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Μαυρομμάτι. Οι φορείς του Νομού διοργανώνουμε κάθε χρόνο τα «Καραϊσκάκεια» προς τιμήν του ήρωα με εκδηλώσεις τόσο στη γενέτειρά  του το Μαυρομμάτι, όσο και στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και σε περιφερειακούς Δήμους, με τις οποίες αναδεικνύουμε τους δεσμούς του Καραϊσκάκη με την περιοχή μας, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό. Δεν θα πρέπει να αφήνουμε περιθώρια για την αμφισβήτηση της καταγωγής του, η οποία επιχειρείται αφ’ ενός με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, όπου αναφέρεται ότι κατάγεται από τη Σκουληκαριά, χωρίς να διευκρινίζεται ότι η καταγωγή του έλκεται μόνο από την μητέρα του και αφ’ ετέρου  με εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τον Καραϊσκάκη σε άλλους δήμους της χώρας, κατά τις οποίες γίνονται κυρίως αναφορές για την καταγωγή της μητέρας του και αγνοείται η γενέτειρα του ήρωα. Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα πρέπει να συνεχιστεί και γι’ αυτό πήραμε το τελευταίο διάστημα αρκετές πρωτοβουλίες:

– Στάλθηκε επιστολή στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκο, ο οποίος σε εισηγητική έκθεσή του επί του Προεδρικού Διατάγματος,  με το οποίο καθιερώθηκε δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δημοτικό Διαμέρισμα της Σκουληκαριάς του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη του νομού Άρτας αναφέρει ορθώς ότι γενέτειρα του ήρωα είναι το Μαυρομμάτι, αλλά η αναφορά του ότι η καταγωγή του έλκεται από τη Σκουληκαριά Άρτας θεωρούμε ότι δεν είναι ακριβής. Θα έπρεπε να διευκρινίζει ότι έλκεται μόνον από τη μητέρα του, τη Ζωή – Διαμάντω Δημισκή, γι’ αυτό και με την επιστολή μας ζητάμε αυτό να αποκατασταθεί με νέο Προεδρικό Διάταγμα που να είναι περισσότερο συγκεκριμένο και ακριβές, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και παρερμηνείες.

– Στάλθηκε επιστολή στο δήμαρχο Κερατσινίου εκφράζοντας τη λύπη και τη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις «Καραϊσκάκεια» που διοργανώνει ο Δήμος Κερατσινίου, όπου πολέμησε και σκοτώθηκε ο εθνικός μας ήρωας αγνοήθηκε ο τόπος που γεννήθηκε, ενώ αντίθετα ήταν πολυπληθής η παρουσία, κατόπιν προσκλήσεως της Δημοτικής Αρχής, του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη και εκτενείς οι αναφορές για τη Σκουληκαριά.

– Στάλθηκαν επίσης επιστολές στους δημάρχους Σαλαμίνας και Αράχοβας, όπου επίσης διοργανώνονται εκδηλώσεις για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, με τις οποίες ζητάμε να αναφέρεται κατά τη διάρκειά τους ότι η γενέτειρά του είναι το Μαυρομμάτι.

Οι επιστολές προς τους τρεις δημάρχους συνοδεύονται και από τα επίσημα έγγραφα (Βασιλικό Διάταγμα και ψηφοδέλτια με τη συμμετοχή του γιου και του εγγονού του Καραϊσκάκη που διετέλεσαν βουλευτές Καρδίτσας) που τεκμηριώνουν τη θέση μας. Οι προσπάθειές μας όμως δεν σταματούν εκεί. Όπως γνωρίζετε ο δήμος Καρδίτσας έχει αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, τη  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Τ.Ε.Δ.Κ. προχωρά τις διαδικασίες για τη φιλοτέχνηση έφιππου ανδριάντα του Καραϊσκάκη που θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία.

Διεκδικούμε επίσης την δημιουργία Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη με έδρα την Καρδίτσα μια πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει με παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημ. Σιούφα, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει παρά τις όποιες αντιδράσεις και πιέσεις των βουλευτών του νομού Άρτας. 

Προηγούμενο άρθρο Στελέχη του Γραφείου Προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Νοσοκ. Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη Νομάρχη στα κλειστά γυμναστήρια Παλαμά & Σοφάδων