Επιστολή Αλεξάκου για αποζημιώσεις καλλιεργειών λόγω λειψυδρίας, ξηρασίας & καύσωνα


Κύριε πρωθυπουργέ

Στο Νομό μας η τελευταία διετία, ήταν η χειρότερη της τελευταίας 50ετίας από πλευράς βροχοπτώσεων, με άμεση επίπτωση την σημαντικότατη μείωση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων (επιφανειακών και υπόγειων)  για την  άρδευση των καλλιεργειών.

Αποτέλεσμα του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου, το οποίο συνδυάστηκε και με μεγάλες χρονικές περιόδους καύσωνα, είναι να υπάρχουν σήμερα σημαντικότατες ζημιές, σε αρδευόμενες καλλιέργειες του Νομού, από τις υψηλές θερμοκρασίες και από την μερική ή ολική αδυναμία άρδευσης των καλλιεργειών. 

Επειδή το φαινόμενο, έλαβε τη μορφή θεομηνίας, ζητάμε να αντιμετωπισθεί ανάλογα από την πολιτεία, μέσω των διαδικασιών του ΕΛΓΑ, όπως ο παγετός και η χαλαζόπτωση, αφού προηγηθούν σε  συντομότατο χρόνο, οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις.

Υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων Δήμων, Τ.Ο.Ε.Β., φορέων των αγροτών και γεωτεχνικών Υπηρεσιών καταθέτουμε το αίτημα της πλήρους αποζημίωσης των ζημιωθεισών καλλιεργειών μέσω των διαδικασιών του ΕΛΓΑ.. Θεωρούμε ότι η εξατομίκευση των εκτιμήσεων είναι ο δικαιότερος τρόπος για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες. Για να είναι δυνατή η εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών πρέπει το αργότερο μέχρι τις 15 του τρέχοντος μηνός να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

Οι ζημιές αφορούν καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, σακχαρότευτλων, μηδικής, κηπευτικών, βιομηχανικής τομάτας κ.λπ. 

Όσον αφορά την έκταση και το εύρος των ζημιών από την θεομηνία σε όλο το φάσμα των καλλιεργειών, μετά από συνεργασία και επί τόπου επισκέψεις οι γεωτεχνικοί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης  και των Δήμων οριστικοποίησαν τις εκτιμήσεις, οι οποίες εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΠΟΣΟΣΤΟ ΖΗΜΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ
30%  –  60% 13.870
60%  –  80% 21.530
80% – 100% 32.568
ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ 67.968

Η έκταση των ζημιών είναι σημαντικότατη για την οικονομία του Νομού μας και δεν αναπληρώνεται από άλλες πηγές. Ιδιαίτερα δε για τα συγκεκριμένα νοικοκυριά που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους και οι οποίες αποτελούσαν το μοναδικό τους εισόδημα, τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης.

Θεωρούμε ότι η πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός δίπλα στους ζημιωθέντες παραγωγούς, να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, βοηθώντας ένα σημαντικό αριθμό  συμπολιτών μας παραγωγών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η θεομηνία.

Ζητούμε και αναμένουμε την άμεση θετική ανταπόκριση της πολιτείας.

Με τιμή

ΑΛΕΞΑΚΟΣ ΦΩΤΗΣ

Νομάρχης Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Νοθεία στη συνταγματική αναθεώρηση καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ
Επόμενο άρθρο Αυξήθηκε η χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση