Αυξήθηκε η χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


[Δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας κ. Σπύρου Ταλιαδούρου].

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εν όψει της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς σχετικά με τα ζητήματα των κενών θέσεων στα περιφερειακά ΤΕΙ, της ανωτατοποίησης τους, των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων και της χρηματοδότησης τόνισε τα εξής:

  • ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΕΙ

Παρουσιάστηκε και φέτος το φαινόμενο να υπάρχουν κενά θέσεων σε ορισμένα περιφερειακά κυρίως Τμήματα ΤΕΙ. Ο βασικός λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι ότι το γνωστικό αντικείμενο των Τμημάτων σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.  Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι κατά το παρελθόν δημιουργήθηκαν στην ελληνική περιφέρεια Τμήματα χωρίς σχεδιασμό και μελέτη βιωσιμότητας.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση έχουμε ήδη προωθήσει μετονομασίες 10 Τμημάτων ΤΕΙ που οπωσδήποτε συνοδεύονται και με αλλαγή και εκσυγχρονισμό του περιεχομένου σπουδών τους, ώστε αυτά να γίνουν ελκυστικότερα και ανταγωνιστικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Παραρτήματος Άμφισσας του ΤΕΙ Λαμίας είχε μόλις 6 εισακτέους φοιτητές. Με την αλλαγή και τη μετεξέλιξη του γνωστικού του αντικειμένου σε Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης φέτος προσέλκυσε 215 εισακτέους.

Παράλληλα, η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού που είχε λειτουργήσει στο Υπουργείο Παιδείας καθώς και το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) έχουν εισηγηθεί την ίδρυση νέων Τμημάτων στα περιφερειακά ΤΕΙ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εισακτέων, ύστερα από μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας όπως προβλέπεται στο Νόμο 3549/2007. Η εισήγηση αυτή προωθήθηκε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Συγχρόνως προωθούμε ρύθμιση για εθελοντική συγχώνευση Τμημάτων, με απόφαση των Διοικήσεων των ΤΕΙ, τα οποία πλέον θα λειτουργούν ως ενιαίες ακαδημαϊκές μονάδες στο επίπεδο Σχολής και με θεσμοθέτηση κατευθύνσεων. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που είχε προκύψει με τον περιορισμένο προσδιορισμό του γνωστικού αντικειμένου.

         

  • ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Με το Νόμο 3404/2005 συμπληρώθηκαν και ενισχύθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες, λειτουργίες και δομές για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας και της ποιότητας της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα:

  • Ενισχύθηκε το αυτοδιοίκητο των ΤΕΙ δεδομένου ότι πλέον τα Ιδρύματα καταρτίζουν με ευθύνη τους τα προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων
  • Συστήθηκαν 630 νέες  θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού καθώς και 400 νέες θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού και Διοικητικού Προσωπικού
  • Εξασφαλίσθηκαν πιστώσεις για την προκήρυξη 800 νέων θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού
  • Καθορίστηκε το Περιεχόμενο σπουδών για 154 Τμήματα βάση του οποίου καθορίζονται στη συνέχεια και τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων
  • Δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης εφαρμοσμένης έρευνας στα ΤΕΙ.  Μάλιστα με τον νόμο για την έρευνα και την Τεχνολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τα ΤΕΙ αντιμετωπίστηκαν στην ίδια βάση με τα Πανεπιστήμια

Παράλληλα υλοποιούνται πλέον Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών από τα ίδια τα ΑΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2004 εγκρίθηκαν, για πρώτη φορά, με υπουργικές αποφάσεις και λειτουργούν σήμερα:

– 37 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, σε σύμπραξη ΤΕΙ με Πανεπιστήμια του εσωτερικού και

– 24 προγράμματα σε σύμπραξη ΤΕΙ με Πανεπιστήμια του εξωτερικού

Πέραν αυτών με το Νόμο περί μεταπτυχιακών σπουδών στα ΑΕΙ, δίνεται η δυνατότητα στα Τμήματα των ΤΕΙ μετά από αξιολόγηση, όπως και στα Πανεπιστήμια, να πραγματοποιούν Αυτοδύναμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2008 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που συνδέονται με τίτλους σπουδών των ελληνικών ΑΤΕΙ αλλά και Πανεπιστημίων. Στην κατεύθυνση αυτή, αφού προηγήθηκε εκτενής διάλογος και επεξεργασία από τα Συμβούλια Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, έχουν ήδη προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ή πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα να προωθηθούν, για επεξεργασία το σύνολο των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων που καλύπτουν όλα τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που μέχρι σήμερα δεν είχαν Επαγγελματικά Δικαιώματα.

  • ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε σε ετήσια βάση και σε πραγματικούς αριθμούς τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η Ελλάδα εντάσσεται μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών ΕΕ και ΟΟΣΑ ως προς το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ, το οποίο ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση των ΤΕΙ από εθνικούς πόρους, αυτή αυξήθηκε σημαντικά.

Συγκεκριμένα:

1) για τις λειτουργικές δαπάνες η χρηματοδότηση ήταν για το 2008 158.000.000 ευρώ έναντι 90.000.000 ευρώ που ήταν το 2004, αύξηση της τάξεως του 75,5%.

2) για τη φοιτητική μέριμνα των σπουδαστών η χρηματοδότηση ήταν για το 2008 26.600.000 ευρώ έναντι 15.400.000 ευρώ που ήταν το 2004, αύξηση της τάξεως του 42,21%

Με τον κατάλληλο συνδυασμό αυξημένης χρηματοδότησης και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ανταποκρίνεται με έμπρακτο και ουσιαστικό τρόπο στις προσδοκίες των πολιτών για ένα καλύτερο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και ταυτόχρονα, διασφαλίζονται καλύτερες προοπτικές προόδου για όλους τους νέους στη χώρα μας.

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή Αλεξάκου για αποζημιώσεις καλλιεργειών λόγω λειψυδρίας, ξηρασίας & καύσωνα
Επόμενο άρθρο «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης…»