Επιστολή Κομήτσα για την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων


Κύριε Υπουργέ,

Ο νέος τρόπος αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων που περιγράφεται στο Ν. 4250/2014 δημιουργεί τεράστια προβλήματα και αναταραχές στην ομαλή λειτουργία των Δήμων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων όπου παρατηρούνται φαινόμενα αλληλοεξόντωσης και απαξίωσης, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων και δημοτικών αρχών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις στην ομαλή λειτουργία των Δήμων.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο θεσπίζεται το σύστημα της συγκριτικής αξιολόγησης μέσω του προσδιορισμού ανωτάτων ποσοστών υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας. Η εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής όχι μόνο δημιουργεί διαφορετικές ομάδες υπαλλήλων διαφορετικών ταχυτήτων αλλά ευνοεί ένα καθεστώς ανισότητας και πολύ πιθανόν και αδικιών με δυσάρεστες συνέπειες τόσο για την εξέλιξή τους ή για το εργασιακό μέλλον τους. Καταστρέφει τη θεμελιώδη δομή της Δημόσιας Διοίκησης που βασίζεται στη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των υπαλλήλων, την επιβράβευση και την αξιοποίηση και προάγει τις χαμηλές βαθμολογίες, τις διαθεσιμότητες και τις πιθανές απολύσεις.  Μέσω της προωθούμενης αξιολόγησης δημιουργείται η αίσθηση ότι επιδιώκεται ο έλεγχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα, το πάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης ομάδων υπαλλήλων, η ανατροπή και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και Δημοτικών Αρχών τα οποία θα οδηγούσαν στην πλήρη δυσλειτουργία των Δήμων με τραγικά αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν μας χρειάζεται ένα αυταρχικό σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα αναδεικνύει το στοιχείο της «έμμεσης απειλής» αλλά ούτε ένα ατελέσφορο σύστημα που θα διαιωνίζει το πρόβλημα και που για άλλη μια φορά θα επιβραβεύει τους «αρεστούς» και όχι τους ικανούς και άριστους. Θέλουμε ένα σύστημα αξιολόγησης που να βασίζεται στους άξονες που όλα τα σύγχρονα συστήματα αξιολόγησης βασίζονται και να αναδεικνύει τα στοιχεία της βελτίωσης και του προσωπικού κινήτρου. Είναι σαφές όμως ότι για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να προηγηθεί μελέτη της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας μας ώστε να ακολουθήσει σοβαρός διάλογος σε όλα τα επίπεδα, στοχοθεσία, πρόγραμμα, διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού.

Η παράταση προθεσμιών που δόθηκε σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου σας, συνιστά ένα θετικό βήμα, σε καμιά περίπτωση όμως δεν λύνεται το πρόβλημα το οποίο θα κληθούμε όλοι μας να το αντιμετωπίσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε υποχρεωμένοι για το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σας δηλώσουμε ότι όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας εκφράζουν ομόθυμα την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας αξιολόγησης όπως προβλέπεται από το νόμο 4250/2014. Εξάλλου όπως γνωρίζεται όλοι οι Δήμαρχοι και οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βιώνουν καθημερινά τις ιδιαιτερότητες που διέπουν την λειτουργία των Δήμων.

Είμαστε βέβαιοι ότι η άποψή μας θα σας προβληματίσει και θα τη λάβετε υπόψη σας.

 

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

                                                                 ΡΙΖΟΣ ΚΩΝ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ

Δήμαρχος Κιλελέρ

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Θάνος Σκάρλος: Ουσιαστικός ο ρόλος της Τ.Α. στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας