Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων για το πράσινο σκουλήκι


 Κύριε Υπουργέ

Στα πεδινά του Δήμου Σοφάδων, καλλιεργούνται καλλιέργειες υψηλής απόδοσης και έντασης , όπως βαμβάκι, καπνός, καλαμπόκι,  αμπέλια, σιτάρι, βιομηχανική τομάτα.

 Οι αγρότες του Δήμου Σοφάδων αλλά και ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας  Καρδίτσας, τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σοβαρότατες οικονομικές ζημιές από την εμφάνιση εντομολογικών εχθρών και ιδιαίτερα του πράσινου σκουληκιού.  Ιδίως πέρυσι και φέτος, ο βαθμός της έντασης προσβολής του εχθρού είναι τόσο μεγάλος,  που ξεπερνάει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του, μέσα σε αποδεκτά οικονομικά και περιβαλλοντικά πλαίσια.  

Οι παραγωγοί αναγκάζονται σε επεμβάσεις με ψεκασμούς για την αντιμετώπιση του ανωτέρω εχθρού, κάτι το οποίο έχει κόστος τόσο στους καλλιεργητές μιας και εκτοξεύει τα έξοδα της παραγωγής των καλλιεργειών τους, αλλά και στο περιβάλλον μιας και η έκταση της εφαρμογής των εντομοκτόνων  σκευασμάτων είναι τεράστια .

Τα ανωτέρω συμβαίνουν μέσα στην δίνη της τεράστιας οικονομικής κρίσης η οποία πλήττει την χώρα μας και τους πολίτες της. Οι αγρότες με βάση όλες της αποδεκτές οικονομικές μελέτες και διατυπώσεις, είναι η ομάδα που πλήττεται πρώτη και περισσότερο από όλους. Η περαιτέρω μείωση του εισοδήματος τους από το πράσινο σκουλήκι είναι για τους παραγωγούς δυσβάσταχτη. Οι αγρότες, μέσα στην κούραση και το άγχος περιμένουν να δουν το φθινόπωρο αν θα καλυφθούν τα έξοδά τους.

Μπροστά σε αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα η Ελληνική πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός. Η καταβολή αποζημιώσεων μέσω των φορέων ασφαλιστικής κάλυψης , κρίνεται απαραίτητη για να μπορέσουν οι αγρότες να καλύψουν τις ζημιές τους και την μείωση του εισοδήματός τους από την προσβολή πράσινου σκουληκιού.

Η πολιτεία, πρέπει να μεριμνεί για την επούλωση των πληγών σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε κάθε μεμονωμένο πολίτη. Σκοπός της πρέπει να είναι η ευημερία των πολιτών και η επίλυση των προβλημάτων, ιδίως από καταστρεπτικά φαινόμενα.

Αναμένουμε και ευελπιστούμε από εσάς, να εισακούσει το δίκαιο αίτημα των αγροτών του Δήμου Σοφάδων  στο οποίο νοιώθουμε αρωγοί και συμπαραστάτες και να προχωρήσετε στην επίλυσή του.

                                                                           ΜΕ ΤΙΜΗ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ                        ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ

                                              ΤΡΙΓΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Απάτη σε βάρος αγροτών
Επόμενο άρθρο Εισαγωγή μαθητών στην επα.ς. μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ για το σχολικό έτος 2011 – 2012