Ειδήσεις

Επιστολή του Επιμελητηρίου στον Δήμαρχο Καρδίτσας για τα δημοτικά τέλη


Επιστολή έστειλε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου στον Δήμαρχο Καρδίτσας, σχετικά με το ύψος των δημοτικών τελών που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες της Καρδίτσας. Πιο αναλυτικά, η επιστολή έχε ως εξής :

Κύριε Δήμαρχε,

Το Επιμελητήριό μας πιστεύει ότι η αγαστή συνεργασία των φορέων είναι ο μοναδικός δρόμος για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Στα πλαίσια αυτής της πεποίθησης όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχει και υποστηρίζει το σύνολο των ενεργειών του Δήμου στον οποίο εσείς ηγείσθε, πιστεύοντας ότι οι στόχοι μας είναι κοινοί.

Δυστυχώς το καλό αυτό κλίμα που καλλιεργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των φορέων που εκπροσωπούμε, έχει διαρραγεί με την αριθμ. 637/16-12-2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία όλως αιφνιδίως και χωρίς καμία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς ούτε καν με το Επιμελητήριο, προχωρήσατε σε μία άνευ προηγουμένου αύξηση των δημοτικών τελών των επιχειρήσεων, ύψους μέχρι και 500% κάνοντας ακόμη πιο δυσβάσταχτη την κατάσταση των ήδη επιβαρυμένων οικονομικά επιχειρήσεων της περιοχής μας. Προχωρήσατε δε σ’ αυτή την απόφαση, μη λαμβάνοντας υπόψη βασικές παραμέτρους οι οποίες θα έπρεπε να διαμορφώσουν την απόφασή σας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Λόγω του αντικειμένου δραστηριότητας μερικές επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να διαθέτουν εκατοντάδων ή και χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (π.χ. σιδηρουργεία, μαρμαρογλυφεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, πριστήρια ξυλείας, κ.λπ.), χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι παράγουν ανάλογα οικιακά απορρίμματα, τα οποία θα πρέπει να διαχειρισθούν (αποκομιδή, μεταφορά προς ΧΥΤΑ) από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
  2. Στις περισσότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού ΔΕΝ παρέχονται από το Δήμο σας υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων σε καθημερινή βάση, έως και καθόλου, ενώ και ο δημοτικός φωτισμός σε αυτές τις περιοχές είναι από ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Άρα για ποιες ανταποδοτικές υπηρεσίες καλούνται να πληρώσουν τα υπέρογκα δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις;

Έπειτα από την αντίδραση του συνόλου των επιχειρηματιών, ψηφίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η με αριθμ. 270/11-6-2015 με την οποία μειώσατε κατά 30% το ύψος των δημοτικών τελών, διατηρώντας ουσιαστικά την υπέρογκη αύξηση. Μάλιστα προχωρήσατε πρόσφατα στην έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το επόμενο έτος, χωρίς να μας καλέσετε όπως οφείλατε, ούτε βέβαια θέσατε ποτέ ως θέμα τα δημοτικά τέλη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  όπως με την αιριθμ.πρωτ.2180/7-11-2016 επιστολή μας, σας ζητήσαμε.

Κύριε Δήμαρχε,

Οι επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να στηρίξουν την τοπική οικονομία και να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, οι οποίες έχουν κάνει την επιβίωση τους έναν επίπονο καθημερινό αγώνα. Επιπλέον θεωρούμε αυτονόητο ότι η ισονομία, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, θα πρέπει να ισχύει και στο Δήμο Καρδίτσας. Επειδή θα πρέπει να υπάρχει ισόρροπη κι αναλογική κατανομή των δημοτικών τελών σε όλους, έτσι ώστε να πληρώνουν ΟΛΟΙ λιγότερο κι όχι μερικοί να πληρώνουν για όλους, σας παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε αν και ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την καταβολή των δημοτικών τελών και για ποιους λόγους. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι του επιχειρείν του Δήμου Καρδίτσας δικαιούνται μιας ευθείας και ειλικρινούς απάντησης από εσάς.

Ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί να προβείτε ΑΜΕΣΑ σε τροποποίηση της απόφασης με την οποία τα δημοτικά τέλη να μειωθούν κατά 50% και η χρέωση να γίνεται μόνον όσον αφορά στην επιφάνεια που καταλαμβάνουν οι χώροι διοίκησης των επιχειρήσεων (γραφεία), γιατί μόνο αυτοί οι χώροι παράγουν αστικά απορρίμματα.

Το Επιμελητήριο είναι αποφασισμένο να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του από κάθε αυθαίρετη και ενάντια σε κάθε ηθική απόφαση και για το λόγο αυτό θα ασκήσει κάθε πρόσφορο μέσο.

Με Τιμή

Το Δ.Σ του Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Η Καρδίτσα τίμησε τον Νικόλαο Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Σε Μυρίνη – Μακρυχώρι το απόγευμα της Τρίτης 13/12 ο Δήμαρχος Καρδίτσας