Επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενόψει της προκήρυξης νέων δράσεων για τις ΜΜΕ στη Θεσσαλία


Ενόψει της οριστικοποίησης της Προκήρυξης του Νέου Κύκλου για τις ΜΜΕ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ζητά με επιστολή του από τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη να λάβει υπόψη του συγκεκριμένες  προτάσεις και στοιχεία που αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους, τουλάχιστον σε επίπεδο Θεσσαλίας, και που θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση των επενδύσεων στη Θεσσαλία .

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της επιστολής σας υπ΄αριθμ. 2024/21-12-2012, σας γνωρίζουμε ότι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας προτείνουμε να έχουν όλοι οι Κωδικοί της Νέας δράσης ΜΜΕ την ίδια βαρύτητα στην αξιολόγησή τους, ήτοι να αποτελούν όλοι οι ΚΑΔ «κλάδους υψηλής προτεραιότητας» για την Περιφέρεια.

Η πρότασή μας βασίζεται αφενός στις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες της τρέχουσας περιόδου, που δεν επιτρέπουν τον υποβιβασμό καμίας δράσης επιχειρηματικότητας , αφετέρου δε στο ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι δράσεις εκ του συνόλου των Κωδικών αποτελούν εν δυνάμει «καινοτόμες» δράσεις , τόσο στον Τομέα της Μεταποίησης, όσο και του Τουρισμού αλλά και του Εμπορίου και Υπηρεσιών.

Ωστόσο, εν όψει οριστικοποίησης της Προκήρυξης του Νέου Κύκλου από το Υπουργείο σας, σάς αναφέρουμε πρόσθετα ορισμένα στοιχεία και παρακαλούμε για την από μέρους σας εξέτασή τους, ευελπιστώντας στην θετική ανταπόκρισή σας, καθόσον αποτελούν εν συνόλω κρίσιμες παραμέτρους τουλάχιστον σε επίπεδο Θεσσαλίας :

1.       ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΔ :

Α. Στον Τομέα «Μεταποίηση» :

–      Να διευρυνθούν οι ΚΑΔ , κυρίως στον Κωδικό «10» και να ενταχθούν όλοι οι ΚΑΔ του «10» που αφορούν στη μεταποίηση τροφίμων, όπως ισχύει και στον Αναπτυξιακό Νόμο.

–   Ο περιορισμός «ΕΓΤΑΑ Περιοχές ΟΠΑΑΧ» να αρθεί, ώστε να επιτρέπονται σχετικές δράσεις σε όλη την Περιφέρεια.

–         Έχει εξαιρεθεί η 1η Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων. Καθόσον ο τομέας των τροφίμων είναι από τους πλέον ανερχόμενους, καινοτόμους και δυνάμενος να οδηγήσει σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξη της Περιφέρειας, θεωρούμε άδικη την εξαίρεσή του από τη Νέα Δράση. Εκτίμησή μας είναι ότι η «τυποποίηση αγροτικών προϊόντων» αποτελεί Επιλέξιμη Δράση για το ΕΤΠΑ. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε τη διεύρυνση των ΚΑΔ «τυποποίησης» για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων.

Β. Στον Τομέα «Εμπόριο – Υπηρεσίες» :

–     Να διευρυνθούν οι ΚΑΔ ως προς την εισαγωγή της «εστίασης». Προτείνουμε την ένταξη της εστίασης κατά το πρότυπο του Προγράμματος «Ελληνική Κουζίνα» (προηγούμενης Π.Π.), που έτυχε άριστων αποτελεσμάτων. Ο κλάδος αυτός αποτελεί σίγουρα «καινοτόμα» δράση με αναπτυξιακές δυνατότητες.

–       Να ενταχθεί το Λιανικό Εμπόριο, κατά τα πρότυπα της Δράσης 4.2.10 του Β΄Κ.Π.Σ. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας), εκτιμώντας αφενός ότι είναι απαραίτητο να στηριχθεί, αφετέρου δε ότι μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακή και ακόμα και καινοτόμα δράση.

–      Οι ΚΑΔ στον Τομέα «Υπηρεσίες» να διευρυνθούν ώστε να καλύπτουν  όλους τους Επιστήμονες. Δεν γίνεται κατανοητό γιατί εντάσσονται στη Νέα Δράση «υπηρεσίες» Μηχανικών εν γένει και όχι λοιπών Επιστημόνων π.χ. Δικηγόρων κ.α.

2.       ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ :

Παρακαλούμε να εξετάσετε τον ΜΗ αποκλεισμό από τους Δικαιούχους της Νέας Δράσης , των «Επιχειρήσεων ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού» στον τομέα δραστηριοποίησής τους. Πολλές από τις εν λόγω Επιχειρήσεις, δραστηριοποιούνται σε τομείς αναπτυξιακούς και καινοτόμους και δεν πρέπει να αποκλείονται από ένταξη σε Προγράμματα όπως το Υπό Προκήρυξη. Ενδεικτικά αναφέρουμε Επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ή δύνανται να εκμεταλλευτούν αυτοτελώς Χιονοδρομικά Κέντρα, κέντρα αθλητισμού ή πολιτισμού κ.α.

3.       ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ :

Η προτεινόμενη κατανομή για την Περιφέρεια Θεσσαλίας « 80 – 20», παρακαλούμε να αναμορφωθεί σε «70 – 30», εκτιμώντας από τα διαθέσιμα στοιχεία μας ότι το ενδιαφέρον για Νέες Επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη Θεσσαλία.

Πρόσθετα, παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να εισαχθεί «ρήτρα» στην Προκήρυξη της Νέας Δράσης που να επιτρέπει την ανακατανομή των Προϋπολογισμών μεταξύ των Τομέων, ήτοι την δυνατότητα «μεταφοράς» αδιάθετων από Τομέα σε Τομέα και εν συνεχεία και εφόσον υπάρξουν «αδιάθετα» από τις «Υφιστάμενες» στις «Νέες» Επιχειρήσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι η πλήρης και άμεση διάθεση των πόρων , με υποστήριξη κάθε σχετικού ενδιαφερόμενου επενδυτή.

4.       ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ :

Στο «σχέδιο» Οδηγού Προκήρυξης, προβλέπεται επιχορήγηση ύψους 25% με 25% ποσοστό επιχορήγησης , για Λειτουργικές Δαπάνες, μόνο για επενδύσεις στη «Μεταποίηση» και στον «Τουρισμό».

Προτείνουμε ως ανελαστική παράμετρο, την επέκταση της επιλεξιμότητας και στο «Εμπόριο – Υπηρεσίες» , καθώς και αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης από 25% σε 30% επί του 25% δαπάνης επί του προϋπολογισμού της επένδυσης.

5.      FRANCHISE :

Από το «σχέδιο» Οδηγού Προκήρυξης , έχει αποκλειστεί η επιλεξιμότητά του. Εφόσον δεν υπάρχει εμπλοκή με κανονιστικό πλαίσιο, παρακαλούμε να εισαχθεί στις επιλέξιμες δράσεις.

Εκτιμώντας ότι τα στοιχεία και προτάσεις που αναφέρθηκαν οδηγούν σε θετικές, απαραίτητες συμπληρώσεις της Προκήρυξης Νέας Δράσης ΜΜΕ, παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.»

Προηγούμενο άρθρο ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ - Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει ο Δήμος Αργιθέας
Επόμενο άρθρο Επιστολή άμεσης ανάγκης προς τους πολιτικούς του νομού Καρδίτσας - Από την κοινωνία του Μουζακίου