Επιτακτική απαίτηση του αγροτικού κόσμου


ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΡΑ(*)

[Του Νικ.Καλιακούδα, Προέδρου Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας].

nikaliak@yahoo.gr

Πέραν του προβλήματος της κατάρρευσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων, που πραγματοποιείται αυτή την εποχή, βασικό στοιχείο για το εισόδημα του παραγωγού, αποτελεί και  το κόστος παραγωγής. Αυτό σχετίζεται άμεσα με τα αγροτικά εφόδια, των οποίων οι τιμές διαμορφώνουν σε σημαντικό ποσοστό το κόστος. Επιπρόσθετα η αγροτική εκμετάλλευση είναι άμεσα εξαρτημένη από την ενέργεια και ειδικά αυτής του πετρελαίου. Μάλιστα η εξάρτηση αυτή επιδεινώνεται στις καλλιέργειες που βρίσκονται εκτός οργανωμένων αρδευτικών δικτύων και οι οποίες, εξυπηρετούνται μόνο από τον υπόγειο υδροφορέα. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα με στόχο η αγροτική παραγωγή να διατηρηθεί τουλάχιστον, στα συνήθη κοστολογικά δεδομένα, ειδικά τώρα που τα αγροτικά εισοδήματα κλονίζονται, με αλυσιδωτές επιπτώσεις για την ελληνική περιφέρεια.

Η μη υλοποίηση των βασικών υποστηρικτικών έργων της αγροτικής παραγωγής, (κατασκευή νέων & παράλληλα εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων και συστημάτων) αποπνέει άγνοια των δεδομένων του παραγωγικού πλαισίου της χώρας και οδηγεί αφενός, την αγροτική οικονομία σε αναποτελεσματικότητα και σε φαύλο κύκλο, και αφετέρου σε ανισορροπία του περιβάλλοντος. Μάλιστα στο θέμα του περιβάλλοντος, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για να ισορροπήσει το υδρογεωλογικό σύστημα στη χώρα, απαιτούνται δέκα χρόνια ορθολογικής και χρηστής διαχείρισης. Η αδιαφορία των κατά καιρούς κυβερνώντων, είναι πιθανό να οδηγήσει την αγροτική παραγωγή και όχι μόνο, σε καταστάσεις «τρόμου».Είναι απαραίτητο αυτή η χώρα να αποκτήσει πολιτικές νερού, οι οποίες θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες  της στρατηγικής ανάπτυξης της γεωργίας, αλλά και του τρόπου διαχείρισής της.

Με λίγα λόγια, πρέπει να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων-πέραν του πολυδιαφημιζόμενου Προγράμματος «Αλ.Μπαλτατζής»-, και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικοί πόροι). Πρέπει η προσπάθεια αυτή, να αποτελέσει εθνικό στόχο, έξω από τα συνήθη δεδομένα των πενιχρών πιστώσεων, που δίνονται κάθε χρόνο για τα έργα αυτά. Π.χ. τα αρδευτικά έργα (Σμόκοβος, Ταυρωπός, κλπ), παράλληλα με την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, πρέπει να αποτελέσουν εθνικό στόχο, με σκοπό να υλοποιηθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, δίνοντας έτσι άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στον αγρότη και την εθνική οικονομία γενικότερα.

Είναι αντιληπτό ότι η αγροτική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί στην  μονεταριστική αντίληψη της οικονομικής πολιτικής, η οποία ασκείται από το «σύστημα των Αθηνών». Μια οικονομική πολιτική που κινείται έξω από το πρωτογενές παραγωγικό πλαίσιο και προωθεί μόνο το τραπεζικό κεφάλαιο και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια(δουλειές του αέρα). Όμως τώρα, μετά και από το μεγάλο «κραχ», στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το οποίο  δημιουργεί σοβαρές αναταράξεις και στην Ελλάδα, θα πρέπει τα οικονομικά επιτελεία να προβληματισθούν. Οι πολιτικές, χωρίς γενναία ενίσχυση του αγροτικού τομέα και της πραγματικής οικονομίας της Χώρας, δεν θα μπορέσουν ποτέ να δημιουργήσουν την οικονομικό απόθεμα και κοινωνική συνοχή, που έχει ανάγκη ο τόπος. Πάντα θα δίνουν την εικόνα μιας ανθεκτικής οικονομίας, η οποία όμως θα είναι επίπλαστη, στηριγμένη σε «γυάλινη» βάση και «κούφιο» περιεχόμενο.

Είναι καιρός λοιπόν, να αντιληφθούν οι κατά καιρούς κήνσορες της οικονομικής πολιτικής αυτής της χώρας, ότι η αγροτική οικονομία που τροφοδοτεί το πρωτογενές Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο με την σειρά του, αποτελεί τον δημιουργικό πολλαπλασιαστή του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, απαιτεί ουσιαστική στήριξη. Απαιτείται χωρίς καθυστέρηση τα αρδευτικά έργα να ολοκληρωθούν…..τώρα. Τα νερά που τροφοδοτούν την Θεσσαλική πεδιάδα, πρέπει να αξιοποιηθούν απόλυτα. Kι αυτό γιατί, εάν η γεωργία συνεχίσει να «διψάει», όχι μόνο η αγροτική περιφέρεια, αλλά όλη η Ελλάδα, θα «στεγνώσει» από οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

(*) Η πρόταση αυτή, αποτελεί συνέχεια σχετικής παρουσίασής μου, που έγινε την 25.08.08 στον τοπικό τύπο, σχετικά με την  αναγκαιότητα υπερχρηματοδότησης των αρδευτικών έργων, με σκοπό την  ωφέλεια μεσοπρόθεσμα και του Προϋπολογισμού του Κράτους, του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Προηγούμενο άρθρο Παράταση καταβολής 1ης δόσης ασφαλιστικών εισφορών αγροτών προς ΟΓΑ
Επόμενο άρθρο Νέες αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής Ο.Π.Α.Α.Χ. Αργιθέας