Παράταση καταβολής 1ης δόσης ασφαλιστικών εισφορών αγροτών προς ΟΓΑ


Την παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών για το έτος  2008 ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2009 ζήτα, ο βουλευτής του νομού της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, με την ερώτηση του προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας & Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η οικονομική κρίση που πλήττει τις διεθνείς αλλά και την ελληνική οικονομία, ήδη έχει γίνει αισθητή και στον αγροτικό κόσμο. Η κυβέρνηση στεκεται δίπλα τους, συμπαραστάτης τους και λαμβάνει μετρά ενίσχυσης τους. Όμως οι καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις τρέχουν και οι αγροτικές οικογένειες αντιμετωπίζουν δυσχαιριες στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών ΓΙΑ ΤΟ Έτος 2008.

Αναγνωρίζοντας την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες  στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, ο κ. Τσιαρας με την ερώτηση του, ζητά την παράταση για την καταβολή της πρώτης δόσης των ασφαλιστικών  εισφορών του έτους 2008 ως την 31-01-2009. Η παράταση καταβολής θα ανακουφίσει προσωρινά τον αγροτικό κόσμο,  εωσότου  να  καταβληθούν, μέσα στον Δεκέμβριο του 2008, οι προβλεπόμενες κοινοτικές επιδοτήσεις αλλά και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  & ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ.κ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ-ΠΑΛΛΗ ΦΑΝΗ & ΚΟΝΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

ΘΕΜΑ:   Παράταση της  καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών προς τον ΟΓΑ για το έτος 2008.

Οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης γίνονται ορατές και στον αγροτικό κόσμο.  Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία έλαβε και λαμβάνει άμεσα μέτρα.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί ακόμα στους αγρότες οι προβλεπόμενες κοινοτικές αλλά και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, που αποφάσισε η κυβέρνηση. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των αγροτικών  προϊόντων και της αύξησης του κόστους παραγωγής, η καθυστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων δυσχαιρένει την οικονομική κατάσταση των αγροτικών οικογενειών.

Ως γνωστό κάθε χρόνο ως τα τέλη Νοεμβρίου, καταβάλλεται από τους αγρότες η πρώτη δόση των ασφαλιστικών εισφορών του τρέχοντος έτους προς τον ΟΓΑ. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών κατά τον χρόνο που γίνεται αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση του  οικογενειακού εισοδήματος των αγροτών.

Η εκταμίευση των ποσών που προέρχονται από τις προβλεπόμενες κοινοτικές ενισχύσεις, η άτοκη δανειοδότηση των ΕΑΣ για τις προκαταβολές προς τους αγρότες και η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης αναμένονται εντός του Δεκεμβρίου του 2008.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή και εν αναμονή των εκταμιεύσεων προς τους αγρότες των προαναφερθέντων χρηματικών ποσών για την στήριξη τους, κρίνεται σκόπιμο να παραταθεί η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης των ασφαλιστικών  εισφορών του έτους 2008 ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2009.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

1. Αν είναι μέσα στις προθέσεις των συναρμοδίων υπουργείων να δοθεί παράταση για την καταβολή της πρώτης δόσης των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2008 ως την 31-01-2009;»

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Ρόβλια για παράταση της προθεσμίας των εισφορών για τον ΟΓΑ
Επόμενο άρθρο Επιτακτική απαίτηση του αγροτικού κόσμου